Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki ekran zagrzejnikowy?

lukos

Recommended Posts

Witam,

Mam budynek z pełnej cegły, niewycieplony z zewnątrz, co powoduje ogromne koszty grzania.

Z pomiaru kamerą termowizyjną zobaczyłem, że ciepło ucieka głównie przez mur za grzejnikami, stąd moje pytanie:

Jakie warto założyć ekrany zagrzejnikowe:

A) zwykłe - folia alu + styropian grubości 3mm, do kupienia w marketach itp. ?

B) czy coś może dać pianka z dwustronną folią alu? np.:

http://allegro.pl/alufox-mata-termoizolacyjna-docieplenia-na-metry-i3512570197.html

- na tej aukcji jest napisane, że taka mata z jednej strony odbija radiację ciepła od środka pomieszczenia (tutaj od grzejnika), a z drugiej zimno od zewnątrz - czy ktoś ma wiedzę, czy zmieni coś ta dodatkowa warstwa alu?

Myślę też, żeby zawiesić taki ekran za grzejnikiem, a nie kleić do ściany, żeby uniknąć ewentualnego grzyba pod ekranem oraz wyziębienia ekranu (poduszka powietrzna między ekranem a ścianą zewnętrzną).

Dodam, że grzejniki w domu mam stare, żeberkowe, żeliwne.

Dzięki za pomoc.

Cześć! Ja też mam stare, żeliwne grzejniki. A rozwiązałem problem ekranu w baaardzo prosty i przede wszystkim tani sposób. Kupiłem gruby brystol, dociąłem na wymiar, okleiłem po jednej stronie aluminiową taśmą śniadaniową i przykleiłem do ściany za grzejnikiem. Tania metoda, a bardzo pomogła zatrzymać ciepełko w domu :) Teraz będę musiał pomyśleć o wymianie okien :)

Chcesz tamować powódź wiadrem. Twoje ściany nie stanowią żadnej bariery dla ciepła, stąd na termowizji obecnie widzisz najcieplejsze plamy tam, gdzie są grzejniki. Oczywiście, możesz tam dać ekrany, ale to nic nie da. Po pierwsze, ekrany jedynie odbiją promieniowanie IR pochodzące od grzejnika, nie zapobiegnie to stratom tamtędy, a jedynie je zmniejszy. Po drugie, i najważniejsze: ciepło ucieka ci przez całość ścian zewnętrznych, jaki procent całości stanowią te obszary za grzejnikami? Choć z 1%?

J.

możesz tam dać ekrany, ale to nic nie da.

Jak to nic nie da, na następnych badaniach kamerą termowizyjną nie będzie już tak drastycznie widać gdzie są grzejniki :) . Podjęcie jedynie słusznej decyzji o ociepleniu budynku spowoduje wzrost kosztów ogrzewania ponad poziom możliwy do zniesienia przez portfel. A teraz na poważnie.Dopóki nie ocieplisz domu zadbaj by był możliwie suchy bo taki łatwiej i taniej ogrzać, by to osiągnąć musisz się nauczyć nowego sposobu wietrzenia , raz na godzinę otwórz całkiem okna na przestrzał i policz do 30 i zamknij, wyleci głównie wilgotne powietrze a naleci suche które łatwo ogrzać ,krótkie ale bardzo intensywne wietrzenie nie wychładza mieszkania mebli, ścian, itp. wietrzenie mikrouchyłami okien w zimie to nieporozumienie.