Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy zrobili dobra robote? (pilne)

Recommended Posts

Witam

Wymieniam okna właśnie - bardzo stare . z 1940 chyba lub wczesniej Smile okna skrzynkowe na nowe i teraz pytanka

W instrukcji montażu Drutex pisze ze trzeba "Pracę zaczynamy od oczyszczenia otworu, w którym okno zostanie zamontowane. Wszystkie ubytki

w ościeach powinny być uzupełnione ponadto muszą być czyste, równe i suche."

Nie kupilem okien drutex ale czy nie powinno tez byc to zastosowane ? Panowie powiedzieli ze nie beda mi tu murowac itp bo to bez sensu? co maja pustaki wstawic? Jest jak tutaj na filmikach

Uzywali pianki Soudal czy cos takiego i tynku goldband tylko, nie wyczyscili nawet z tych dziur tynku

Wstawili okno, zalepili pianka i teraz wyrownuja tynkiem goldbandem i jeszcze sie pochwalili ze to goldband a nie jakis tani tynk - ja sprawdzilem w internecie i 30 kilo kosztuje 30 zlotch takze nie wiem czym sie tutaj chwalic...

http://www.youtube.com/watch?v=oFCsIu7Xgpw&hd=1

http://www.youtube.com/watch?v=jAu9vrAxfiY

http://www.youtube.com/watch?v=Qvj6qEgqUFA

http://www.youtube.com/watch?v=E1ROWmFBByY

parapet - http://www.youtube.com/watch?v=huiF0zRxhG0

Pod parapetem jest duza pusta szpara i jakies luzny gruz chyba - wypelniaja to pianka i na zewnatrz troche tynku jeszcze

Prosze o szybka odpowiedz bo za jakies 2 godziny bede musial im placic a oni powiedza ze wszystko jest ok

Chce wiedziec czy tak sie robi czy trzeba to murowac czy jakos inaczej zabezpieczac... i ew. co oni zrobili zle

Dziekuje bardzo

Marek

ps. w najwiekszym pokoju dziura pod parapetem w jedynm miejscu wynosi okolo 8cm

czy powinni ten tynk na bialo pomalowac? raczej chyba tak prawda?

Nie wiem co tam sobie pouzgadnialiście przy zamówieniu. Jeśli nic, to masz, co masz., a masz montażowy żal, mizerię i standardowe dziadostwo. Wyślij to do producenta i firmy Profine, niech pokazują filmy na szkoleniach, bo warto! :-). Pytasz, co jest nie tak? Ogólnie wszystko jest nie tak, ale ja to wymagający jestem.

Nie wiem co tam sobie pouzgadnialiście przy zamówieniu.

Niech zgadnę: "Załóżcie mi nowe okna taniej niż mam inne oferty".

A bez zgryźliwości to najwięszy problem widzę w braku (te zagięte z "Z" kotwy można pominąć) mocowania mechanicznego ramy do ściany.

Witam

Wygląda jakbyś "kręcił z ukrycia" :)

Co do tematu to tak jak Test napisał - wszystko jest do poprawy ale ... tak jak pisze bwojtek i Charlie na 100% nie uzgodniliście CO i JAK będzie wykonywane więc Panowie montują tak jak w zdecydowanej większości przypadków byle jak i byle szybko.

Jak zerkniesz w ofertę to zapewne wyjdzie, że zapłaciłeś za montaż pewnie ze 12 zł/mb - a za taką kwotę nie ma szans aby wykonać to tak jak być powinno.

Pozdrawiam

taka nowsza wersja usterki:)

ale będzie Pan zadowolony.

to co powiedzieli o goldbandzie to racja. tylko aby nie było za bardzo słodzenia to dlaczego przed zakupem nie zapytałeś na forum na co zwrócić uwagę tylko po?

montaż z tych CCC i nie ma co mówić i bronić. przychodzi klient mówi o wymianie okien skrzynkowych a jak usłyszy że trzeba podmurować lub dać poszerzenia to już za drogo

Nie możesz mieć pretensji do ekipy. Tak wygląda standard montażu w Polsce! (zgroza!)

Tak wygląda standard taniego montażu. Taki montaż wybiera 90% klientów zlecających do wymiany skrzynki. I nie czarujmy się Panowie z branży,że nigdy takiego nie wykonywaliście i nie wykonacie, a klienta mającego do wymiany np.4 duże okna się upierającego się przy takim prowizorycznym montażu odeślecie do konkurencji. Ja zawsze tłumaczę klientowi zalety poszerzeń, a on z reguły wybiera wersję ze styropianem i pojedynczym rzędem cegiełek na dole. No i oczywiście jest zdegustowany,że doliczamy za to dodatkowe PLN-y

Witam

Zdecydowałem się wtedy (w sobote) zapłacić ekipie - bo wywierali dużą presje na mnie, dzieciak do jednego przyjechal z kolega i musieli go szybko zawiesc a potrzebowali pieniedzy itp itd...

generalnei jeszcze przed tem poszedlem do sasiada ktory mial takie same okna i tez wymienial na plastikowe - u niego powiedzial zrobili tak - pianka i potem plyta - z kolei moj fachowiec powiedzial ze tak jest nieoptymalnie po bo piance powinno byc cos co ta pianke jakby zakonserwuje czyli np. tynk (to moje rozumienie tego co on powiedzial) - czyli najlepiej i najrowniej wydaje mi sie by bylo teraz jeszce przyłożyć płytę na to i wyrównać i pomalować...tak też chyba zrobie...

dlaczeog wczesniej nie wszedlem na forum? bo mam wiele spraw na glowie a to mamy mieszkanie i ona tez wywierala presje na mnei zeby to szybciej zrobic - przed koncem wrzesnia a z drutexem nie bylo to takie oczywiste wtedy

ściany są zapaćkane na odpiernicz ale nic dziwnego bo była sobota i kazdemu sie spieszylo do domu

tutaj filmik - sprzed 15 minut (2 dni po obrobce a jeszcze schnie...)

http://www.youtube.com/watch?v=q0yrgyPXR8I&feature=em-upload_owner

akurat na tym oknie bylo najgorzej pod parapetem szczegolnie, sciana sie posypala prawie...tlumaczyli ze stary budynek - no taka jest prawda, wiem jak wieszalem karnisz to strasznie mialka sciana i sufit byly

sasiad i jeszcze jedna kolezanka mi powiedzizeli ze u nich tez nie bylo idealnie

dzwoniłem do Drutexu w gdyni i powiedzieli mi tez ze po demontazu okien skrzynkowych daje sie okna na kotwy (u mnie tak zrobili) potem pianka i na koncu tynk tak żeby było równo (też taki kremowy kolor powiedział) i to po mojej stronie lezy ew pomalowanie później...(oni oferuja tez opcje z plyta kg po dopłacie)

Następnym razem uzgodnie każdy nawet najmniejszy szczegól i spisze umowe - w tym momencie po prostu zaufałem człowiekowi z polecenia który wydawał się naprawde bardzo miły i inteligentny.

Powiedzcie mi prosze KONKRETNIE CO BYŁO NIE TAK Żałuje trochę że lepiej tego nie przemyslalem i np nie wzialem firmy Vetrex - mam kolege w tej firmie i on mi powiedział, że trzeba było cos tam zamurować itp...tylko z drugiej strony nie wiem ile to by kosztowało ale jeśli tak jest lepiej to bym dopłacił.

Czekam na szczegółowe informacje ew. co zostało zrobione nie właściwie, zebym mógł ew. go postraszyć czy napisac opinie w internecie czy ew. dac do jakiegoś urzedu czy coś takiego

Także podsumowując moje prośby:

1. Co było nie tak w montażu -

13:00 - przyszedl 1 gosc, powywala wszystkie 3 okna

14:30 - przyszła reszta ekipy - 3 gości jeszcze z nowymi oknami

około 19 było juz zakończony - była też przerwa na obiad jakieś 20 min

powiedzieli ze poszlo bardzo duzo pianki (soudal) i 4 worki tynku (goldband) na 3 okna

jest to przykre, ze tak wygląda to okno (potem wrzuce zdjęcia (dookoła tapeta lekko zdarta i nawalone tynku...bede musial wyrownywać itp, ale te pokoje i tak nadają się do remontu i tak chciałem malować ściany tam...

2. Teraz jeszczce jedno zastrzeżenie - jestem obecnei w pracy a ten Pan dzisiaj przyniósł mi gwarancję i fakture jak mi mama mówi na 600 PLN montaż - teraz pytanie co z tym zrobić? Czy on chce jakies oszustwo zrobić czy dlaczego nie dał faktury na calość? Czy gwarancja jest wazna wtedy jak pisze tam o samym montazu? Na karcie gwarancynej nie ma ani pieczatki ani podpisu ani nazwy firmy...na fakturze tylko jest pieczatka... On cos bakał się ze nie mozna i tak odliczyc tego itp idp

W drutexie bylo 1500 PLN za demontaz skrzynek

3.

generalnei uwaza sie ze Sopot to najdrozsze miasto w polsce takze cena jest jaka jest, ale ciekawi mnie jak gdzie indziej jest

moja okna to -

Profile 5 komorowe KDE z niemiec + jakieś zabezpieczenia przez wyważeniem okna od zewnątrz (jak sie otworzy okno to widac takie pudelko kilka centrymetrow od brzegu okna) - ma 4 zawiasy jakby coten Pan mi pokazywal ze nie oszczedzal na zawiasach a niektorzy tak robia i okno potem sie buja jakos czy cos takiego

Ja dostalem ta ekipe z polecenia...juz chcialme brac w Drutexie, wyszlo tam 6200 PLN za 3 okna (tylko ze bylo to 6 skrzydel w dwoch oknach i 4 w jednym mniejszy)

u teego Pana wyszlo 6000 za 3 okna - po 3 skrzydla w dwoch oknach (lewe i prawe rozwierno-uchylne) i - 2 skrzydła w jednym oknie (chyba jedno rozwierno-uchylne a drugie tylko rozwierne) + 2 szprosy na skrzydło plus ta przedziałka co imituje koniec okna

wymiary:

* 2 x 225x165 (samo okno, wymiar wnęki - 240x180 około)

*mniejsze okno 160x186 wnęka, okno nie jestem pewien

tlumaczyl mi ze tak duzo skrzydel nie jest potrzebnych i on daje taką przedziałke co imituje kolejne skrzydło (zapomniałem jak to sie nazywa) i jest wiecej swiatla w domu i nie trzeba myc tych na gorze a i tak sie ich nie otwiera

potem zadzwonilem do drutexu i sie pytam ile by wyszlo wlasnie w takiej konfiguracji oni powiedzieli ze tylko 300 pln taniej, czyli 5900 czy 5950 coś takiego, takze uznalem ze skoro ciocia poleca tego Pana a cena porownywalna to wezme jego

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Marek

ps. dzisiaj wieczorme zrobie test o którym mi powiedział sąsiad tzn. przejdź z zapalniczką dookoła okna i zobacz czy gdzieś nie ma dziury - czy coś jescze moge sprawdzić?

Sopot po sezonie i siana nie macie na inwestycje ?

Kupiłeś tanie okna z tanim montażem - za jakiś czas będzie wiało, ciągnęło zimnem od okien. Okna będą się rozregulowywać - wzywać będziesz do regulacji, będziesz płacił.

Lipa po całości ale tanio było i nie narzekaj.

Dzięki za odpowiedź, ale nie wiem o czym piszesz...nie narzekam ani nikt nie mowil nic o pieniadzach...nie bylo mowy o oszczedzaniu po prostu chcialem miec dobrze wstawione okna, tyle chcial to tyle zaplacilem...pytałem KONKRETNIE o to co powinno być w takim wypadku zrobione...dlatego przyszedłem na forum bo sam się nie znam, bardzo prosze o odpowiedź na moje oryginalne pytanie, narazie tylko widziałem "źle zrobili itp" ale prosze o napisanie jak to się powinno robić i czy to jest w standarcie i ew. ile kosztuje...

Dziekuje i pozdrawiam

Marek

Szanowny Panie Marku, na podstawie kilku filmików nie powinno wydawać się oceny technicznej wykonania robót montażowych, a tym bardziej zaleceń co i jak należy poprawić. To znaczy ja takiej opinii nie przedstawię. Ma być spór z wykonawcą proponuję wynająć rzeczozanwcę, bo opinia z forum dla wykonawcy jest... żadną podstawą do zmiany sposobu wykonywania prac montażowych. Było pytać wcześniej co i jak zrobić, a potem pilnować, czy tak jest robione.

Witam

Dziekuje za odpowiedz T12345T...wiem ze filmiki sa slabej jakosci ale opisalem mniej wiecej proces, ktory nie jest skomplikowany wg mnie

1. wywalili okno skrzynkowe

2. wsadzili okno na kotwy i dali pianke Soudal

3. wypelnili reszte goldbandem

4. zostawili nierowne powierzchnie na osciezach - powiedzieli mi ze nie maja obowiazku wyrownywac tylko zalepic ubytki

chcialem po prostu sie spytac czy tak tez gdzie indziej sie robi, dostalem kilka odpowiedzi ze strasznie zle i w ogole ale nie wiem nadal jak sie POWINNO to zrobic, takze o to pytalem

W każdym razie dzięki za poświęcony czas i mam nadzieję, ze ktoś z ludzi którzy pisali o tym, ze źle coś zostało zrobione się jeszcze wypowiedza dokładniej

Marek

kolejność prac ok .

co do ustaleń jak miała wyglądać obróbka to już tego nie wiemy jakie były ustalenia jedni robią na gotowo inni przykryją tylko pianę.

przy oknach skrzynkowych jest problem z dużym otworem jaki zostaje po jego wyrwaniu

najlepsze rozwiązania to podmurować lub do okna dodać poszerzenia które zniwelują te odległości ale to już rzecz ustaleń przed nie po

Witam

Szanowny Panie Marku, na podstawie kilku filmików nie powinno wydawać się oceny technicznej wykonania robót montażowych, a tym bardziej zaleceń co i jak należy poprawić. To znaczy ja takiej opinii nie przedstawię. Ma być spór z wykonawcą proponuję wynająć rzeczozanwcę, bo opinia z forum dla wykonawcy jest... żadną podstawą do zmiany sposobu wykonywania prac montażowych. Było pytać wcześniej co i jak zrobić, a potem pilnować, czy tak jest robione.

Andrzeju, tak korzystając z okazji - znasz może takowego, który zna się na temacie i ma odpowiednie umocowania prawne ?

Pozdrawiam