zwil 28.09.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Witam.Chciałem sie doradzić w sprawie optymalnego ustawienia cwu i cyrkulacji. Mam piec kondensat ariston genus premium jednofunkcyjny z zasobnikiem 120 L i rano w dzien powszedni mam ustawione na sterowniku podgrzewanie cwu od godz. 5.45 do 7.00 ,i na programatorze do pompy cyrkulacyjnej tez od 5.45 - do 6.30. i coś jest nie tak bo wstając do pracy o godz. 6.15 czyli po 30 minutach od podgrzewania cwu i pracy pompy cyrkulacyjnej nie mam szybko cieplej wody w kranie, jest tak jakby wogole ta cyrkulacja nic nie dawala, mam pompe z leszna-Erga to niby energo oszczedna 3 watową na pokretle jest ustawione na eco na pokretle na 3 (zakres jest do 7). Proszę o info czy moze właczyc cwu wczesniej np. o 5 godz i jak sie nagrzeje woda w zasobniku to pompe np. 30 mint pozniej. nie znam sie na tym bardzo i sie zastanawiam jak dlugo woda sie podgrzewa w zasobniku 120 L do temperatury 46 stopni (taką ma ustawioną).??? dodam ze cwu dzien wczesniej mam wlaczone do godz. 22. wiec od 22 do 5.45 sie nie grzeje. doradzcie czy moze to jest blad- wlaczyc cyrkulacje o tej samej porze co cwu czy jak to zrobic?. z piwnicy do łazienki na parterze po rurkach jest 10 metrów do umywalki , pompa jest metr od zasobnika na rurce( u gory jest druga lazienka-ale nie korzysta sie z niej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof7 28.09.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Cyrkulację włącz od ok 6.10. Najpierw kocioł nagrzeje wodę a dopiero potem cyrkulacja.W takiej kolejności.Jeśli nadal będzie źle, to sterownik nie załącza pompy. Sprawdź inne zależności załączenia pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.09.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Coś jest nie halo ze sterownikiem albo z pompą. Przez 30 minut to piec 120L może zagotować wodę. Po takim czasie nie ma mowy żeby w normalnie działającej instalacji nie było ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.09.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) Ja mam pompę WILO (4,5 W) kocioł kondensacyjny Windsor 25 (TERMET)z zasobnikiem 120 l i cyrkulację "na żądanie". Ciepła woda pojawia się po ok. 5 min. od włączenia pompy w baterii odległej ok. 20 m od kotłowni. Wnioski - Twoja pompa :1. albo na tym niskim "biegu" prawie tej wody nie tłoczy2. albo (jak napisali powyżej koledzy) sterownik jej nie włącza3. albo "zdechła" Pozdrawiam Edytowane 28 Września 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 28.09.2013 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 pompa chodzi i sterownik zalacza pompe bo sprawdzalem, pozatym mam ustawione 10 czasów na programatorze czasowym pompy i chodzi we wszystkich. pisze o tych godzinach rannych bo w innych godzinach jakos szybciej ta woda ciepla jest w kranie. Cyrkulację włącz od ok 6.10. Najpierw kocioł nagrzeje wodę a dopiero potem cyrkulacja. W takiej kolejności. Jeśli nadal będzie źle, to sterownik nie załącza pompy. Sprawdź inne zależności załączenia pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.09.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Ja mam pompę WILO (4,5 W) kocioł kondensacyjny Windsor 25 (TERMET) z zasobnikiem 120 l i cyrkulację "na żądanie". Ciepła woda pojawia się po ok. 5 min. od włączenia pompy w baterii odległej ok. 20 m od kotłowni. Mialem podobnie, co bylo arcyupierdliwe. Wywalilem ta Wilo i zalozylem zwykla pompe obiegowa ustawiona na 65W. Teraz po nacisnieciu przycisku ciepla woda z najdalszego punktu biorczego (tez ok 20m instalacji) leci po 15-20 sekundach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.09.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 pompa chodzi i sterownik zalacza pompe bo sprawdzalem, pozatym mam ustawione 10 czasów na programatorze czasowym pompy i chodzi we wszystkich. pisze o tych godzinach rannych bo w innych godzinach jakos szybciej ta woda ciepla jest w kranie. U mnie wylapalem "motyw", ze hydraulicy podlaczyli odwrotnie pompe obiegowa do instalacji cyrkulacji. Pompa brala wode ze srodkowej czesci zasobnika, zamiast tloczyc ja w to miejsce i wypychac ciepla wode w instalacje. Oczywiscie o zaworze zwrotnym tez zapomnieli, co skutkowalo nizsza temperatura wody w kranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof7 29.09.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Bo takich mamy niektórych "fachowców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.09.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 (edytowane) Mialem podobnie, co bylo arcyupierdliwe. Wywalilem ta Wilo i zalozylem zwykla pompe obiegowa ustawiona na 65W. Teraz po nacisnieciu przycisku ciepla woda z najdalszego punktu biorczego (tez ok 20m instalacji) leci po 15-20 sekundach. Czyli TEŻ masz cyrkulację "na życzenie"? Dla mnie 5 min. przed myciem nie jest wcale "arcyupierdliwe", bo aż tak się nie muszę spieszyć Zwil czeka 30 min. i nadal tej wody nie ma! TO dopiero jest arcyupierdliwe!!! Edytowane 29 Września 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Czyli TEŻ masz cyrkulację "na życzenie"? Dla mnie 5 min. przed myciem nie jest wcale "arcyupierdliwe", bo aż tak się nie muszę spieszyć Zwil czeka 30 min. i nadal tej wody nie ma! TO dopiero jest arcyupierdliwe!!! Tak, tez mam tak zrobione. Naciskam przycisk w kuchni lub w lazienkach i zalaczam pompke. Piec minutek to duzo czasu, zwlaszcza, jak chce sie raczki umyc, czy skorzystac z bidetu. Przy myciu naczyn czy kapieli w wannie to jeszcze jakos da sie przezyc, ale zapomnienie nacisniecia przycisku jak juz stoisz przed kabina prysznicowa w stroju Adama bylo nader irytujace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 29.09.2013 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Mialem podobnie, co bylo arcyupierdliwe. Wywalilem ta Wilo i zalozylem zwykla pompe obiegowa ustawiona na 65W. Teraz po nacisnieciu przycisku ciepla woda z najdalszego punktu biorczego (tez ok 20m instalacji) leci po 15-20 sekundach. to własnie po jakim czasie od wlaczenia pompy cyrkulacyjnej powinna byc ciepla woda w kranie jak odkręce? przyjmujac ze mam dziennie ustawionych 10 taki cykli na programatorze. cykle te sa rozne ale przewaznie okolo godzinowe. to nawet pompa sie wlaczy o danej godzinie czyli n poczatk tego cyklu godzinowego to odrazu powinna byc ta ciepla woda w kranie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 29.09.2013 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 ta ciepla woda rano jest po jakiejs chwili, ale nie tak ma to dzialac przeciez., zmierze rano stoperem ile to trwa Czyli TEŻ masz cyrkulację "na życzenie"? Dla mnie 5 min. przed myciem nie jest wcale "arcyupierdliwe", bo aż tak się nie muszę spieszyć Zwil czeka 30 min. i nadal tej wody nie ma! TO dopiero jest arcyupierdliwe!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 to własnie po jakim czasie od wlaczenia pompy cyrkulacyjnej powinna byc ciepla woda w kranie jak odkręce? przyjmujac ze mam dziennie ustawionych 10 taki cykli na programatorze. cykle te sa rozne ale przewaznie okolo godzinowe. to nawet pompa sie wlaczy o danej godzinie czyli n poczatk tego cyklu godzinowego to odrazu powinna byc ta ciepla woda w kranie? Zalezy od mocy pompy cyrkulacyjnej i odleglosci. U mnie jest to w lazience na pietrze moze z 8-10 sekund a w kuchni ktora jest po przekatnej domu z kotlownia jakies 20, moze w porywach 25 sekund. Jak mialem pompke Wilo 4,5W to trwalo to w kuchni prawie 5 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 29.09.2013 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 (edytowane) zrobilem wieczorny test. o godz. 19 zalaczylo sie podrzewanie cwu. pompa cyrkulacyjna wlaczyla sie o 19.30. poszedlem sprawdzić i przed wlaczeniem pompy cyrkulacyjnej czyli o godz.19.20 ciepła wode mialem po ok 55 sekundach. nastepnie poszedlem sprawdzić o 19.40 czyli po 10 minutach od wlaczenia cyrkulacji i ciepla wode mialem po 15 sekundach. ,rano sprawdze jeszcze ze stoperem jak ta cyrkulacja będzie chodzić Edytowane 29 Września 2013 przez zwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 30.09.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Po tych 10 minutach, rurka przy pompie jest gorąca?U mnie było tak, że pompa mieliła, a rurka była zimna. Winny był bąbel powietrza. Po odpowietrzeniu działa idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.09.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 przyjmujac ze mam dziennie ustawionych 10 taki cykli na programatorze. cykle te sa rozne Mało oszczędny ten Twój system:( Ze wszystkich tych cykli korzystasz? Zimą kocioł ci będzie grzał tę wodę "na okrągło" - czy potrzeba, czy nie Taki "system" zmusza do czekania z zegarkiem w ręku i trzeba chyba mieć harmonogram na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 30.09.2013 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 jestem na etapie testów , bo niedawno mieszkam i zmienialem juz programator, pewnie sie skonczy ze wlacze 3-4 cykle i tyle, cykle nie sa dlugie bo 30-45 minutowe, ale kwestia wyboru i ustawienia pod siebie. dlaczego kociol mi ma grzac wode na okraglo-przeciez nie mam ustawionego grzania cwu cala dobe, tylko w jakis okreslonych porach i np. mam ustawione podgrzewanie c.wu: 5.30-6, 19-20,21-22 w dzien powszedni... tez narazei testtuje i zmieniam bo ostatnio mialem jeszcze cykl 8-9 ale o wylaczylem. Mało oszczędny ten Twój system:( Ze wszystkich tych cykli korzystasz? Zimą kocioł ci będzie grzał tę wodę "na okrągło" - czy potrzeba, czy nie Taki "system" zmusza do czekania z zegarkiem w ręku i trzeba chyba mieć harmonogram na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 30.09.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 cos jest nie tak, bo wlasnie ta rura nie jest ciepła tylko taka letnia(ani to zimne anie cieple), cieplejsza o wiele jest ta druga z prawej na zdjeciu. wiem ze w maju jak mi zakladal hydraulik pompe i mu wtedy mowilem ze nie wiem czy to ma tak dzialac to wzial to odpowietrzył, nie wiem czy jest mozliwosc zeby sie znow zapowietrzyla? ewentualnie jak to zrobić?, wiem ze on odkrecał wtedy zabka ,kluczem ale nie pamietam gdzie lapał, czy lepiej nie ruszac samemu? :/. zalaczam fotki, dajcie znac bo jz zglupialem, rano sprawdzilem to woda ciepla byla po 45 sekundach od odkrecenia, a woda ciepła grzała sie od 25 minut. pompa napewno jest dobrze podlaczona ale wg.mnie nie daje oczekiwanego efektu, pokrecilem ja teraz na pokretle na max . i zmierze tez rano czas po ilu minutach woda jest ciepla. a jak sprawdzalem tonie odkrecałem na ful kranu tylko na 70 % tak na oko na wyczucie. jakby byla zapowietrzona to wogole by nie działała? czy dzialal by slabiej? bo tak czy siak jest roznica kiedy chodzi lub nie, dajcie znac Po tych 10 minutach, rurka przy pompie jest gorąca? U mnie było tak, że pompa mieliła, a rurka była zimna. Winny był bąbel powietrza. Po odpowietrzeniu działa idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.09.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) tez narazei testtuje i zmieniam bo ostatnio mialem jeszcze cykl 8-9 ale o wylaczylem. Chodzi o to, że: 1. nie wierzę, że akurat wtedy odkręcasz baterię, gdy programator wykonał już swoją pracę i ciepła woda "już czeka" (chyba, że piszczy jakiś sygnał "powiadomienia" ) 2. gdy "opuszczasz" z braku potrzeby lub przez zapomnienie niektóre cykle, to ciepła woda w układzie cyrkulacji grzeje tylko zimne rury i ciepło idzie "w gwizdek" a kocioł czując spadek temperatury w zasobniku na nowo grzeje wodę Reasumując - ciągnie gaz "na straty" Najlepszy (i najoszczędniejszy) wg mnie układ, to cyrkulacja "na żądanie" z włącznikiem impulsowym, przekaźnikiem czasowym z ustawionym czasem pracy pompy cyrkulacyjnej i "samopodtrzymaniem" oraz wyłączeniem pompy i sygnałem powiadomienia "ciepła woda gotowa!" Pozdrawiam Edytowane 30 Września 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.09.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Najlepszy (i najoszczędniejszy) wg mnie układ, to cyrkulacja "na żądanie" Sa domy w ktorych cyrkulacja CWU dziala po kilkanascie godzin na dobe non stop, a Ty tu o takich fanaberiach prawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts