r19 01.10.2013 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Po 10 minutach to powinieneś mieć tą rurkę już gorącą, a nie letnią czy ciepłą.Nie widzę też zaworu zwrotnego przed pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 01.10.2013 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 ad.1 no w zyciu tak nie robie, przeciez nie bede czekal np. zeby umyc rece za 5 minut bo pompa sie wtedy wlaczy ad.2 zgadzam sie, ze idzie w gwizdek. tyllko ze tak jak pisalem wczesniej. cwu mam ustawione programy rano i wieczorem. podsumowujac i tak sie skonczy na ustawieniu cyrkulacji rrano ,wieczor i poludnie jak wroce z pracy i stos garów do umycia Chodzi o to, że: 1. nie wierzę, że akurat wtedy odkręcasz baterię, gdy programator wykonał już swoją pracę i ciepła woda "już czeka" (chyba, że piszczy jakiś sygnał "powiadomienia" ) 2. gdy "opuszczasz" z braku potrzeby lub przez zapomnienie niektóre cykle, to ciepła woda w układzie cyrkulacji grzeje tylko zimne rury i ciepło idzie "w gwizdek" a kocioł czując spadek temperatury w zasobniku na nowo grzeje wodę Reasumując - ciągnie gaz "na straty" Najlepszy (i najoszczędniejszy) wg mnie układ, to cyrkulacja "na żądanie" z włącznikiem impulsowym, przekaźnikiem czasowym z ustawionym czasem pracy pompy cyrkulacyjnej i "samopodtrzymaniem" oraz wyłączeniem pompy i sygnałem powiadomienia "ciepła woda gotowa!" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 01.10.2013 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) a ten zawór cos by zmienil? nie znam sie wiec prosze pisac, rano zrobilem drugi test: 30 minut właczone bylo podgrzewanie cw5.30-6 godz. cyrkulacja wlaczyla sie o 6.-ej. schodze do piwnicy i po 15 minutach i rrurki nie sa cieple. pompa chodzi. pompe podkrecilem wczesniej w nocy na max. czyli na 7 zakre, -nic to nie dalo bo tak smao jak dzien wczesniej ciepla woda w kranie po ok. 45 sekundach. dodam jeszcze ze patrzac na zdjecie na dole jest taki czarny zawór jakby spustowy chyba to zawór bezpieczenstwa a tak kurde kapała woda. odkrecilem to wiec troche spuscilem do wiadra i juz nie kapało. dajcie znac co i jak bo juz nie wiem czy wzywac hydraulika czy co. jak z tym zaworem zwrotnym czy on musi byc? jest takie cos jak na zdjeciu- czyli ten zawór to jest pod pompa... Po 10 minutach to powinieneś mieć tą rurkę już gorącą, a nie letnią czy ciepłą. Nie widzę też zaworu zwrotnego przed pompą. Edytowane 1 Października 2013 przez zwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szekspir 01.10.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Witam. To jest zawór zwrotny sprężynowy i pompa cyrkulacyjna nie ma siły przepchać wody. Załuż zawór zwrotny klapowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.10.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Witam. To jest zawór zwrotny sprężynowy i pompa cyrkulacyjna nie ma siły przepchać wody. Załuż zawór zwrotny klapowy. Przyjrzałem się jeszcze raz. Czy ten zawór zwrotny (wcześniej go nie zauważyłem) nie powinien być za pompą, a nie przed pompą? Czy to jednak nie ma znaczenia? Zamiast wymiany można by pewnie spróbować skrócić nieco sprężynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 01.10.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Przyjrzałem się jeszcze raz. Czy ten zawór zwrotny (wcześniej go nie zauważyłem) nie powinien być za pompą, a nie przed pompą? Czy to jednak nie ma znaczenia? Zamiast wymiany można by pewnie spróbować skrócić nieco sprężynkę. Znaczenie ma tylko kierunek zaworu (strzałka na obudowie). Mi hydraulik zainstalował wadliwy zawór zwrotny. Nigdy się nie domykał. W efekcie pobór wody był mieszany z góry i środka zasobnika. Zauważyłem to dopiero na wykresach jak opomiarowałem kotłownię. Dla pewności proszę wymontować i sprawdzić zawór zwrotny, w razie potrzeby wymienić. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szekspir 01.10.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Powinien być za pompą. W którą stronę masz strzałkę na pompie? Próba skrócenia sprężynki raczej skończy się jego usckodzeniem bo grzybek nie będzie dobrze (równo) dolegał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 01.10.2013 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Powinien być za pompą. W którą stronę masz strzałkę na pompie? Próba skrócenia sprężynki raczej skończy się jego usckodzeniem bo grzybek nie będzie dobrze (równo) dolegał. sprawdze wieczorem jak bede w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 01.10.2013 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 gadałem z 2 osobami tez mnowia ze za pompa, jak sa rurki pionowo to zawor sprezynowy dobry, jakby byly poziomo mogly byc klapowy. a czy filtry sa w dobrym kierunku na tych rurkach? powinny byc na dół czy do góry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szekspir 01.10.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Miałem 4,5 watową pompkę Wilo i nie była w stanie otworzyć zaworu sprężynowego. Filtr ma być założony przed pompą w kierunku odpowiednim do kierunku przepływu (strzałki na obudowie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.10.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Miałem 4,5 watową pompkę Wilo i nie była w stanie otworzyć zaworu sprężynowego. Filtr ma być założony przed pompą w kierunku odpowiednim do kierunku przepływu (strzałki na obudowie) Hmmm. Mam właśnie tą Wilo 4.5W, identyczny zawór, tylko u mnie jest przed pompą, tzn. żebyśmy się dobrze zrozumieli, bo zależy z której strony patrzeć. Zbiornik - pompa - zawór. Wszystko ładnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 01.10.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Miałem 4,5 watową pompkę Wilo i nie była w stanie otworzyć zaworu sprężynowego. Filtr ma być założony przed pompą w kierunku odpowiednim do kierunku przepływu (strzałki na obudowie) Cyrkulacja działa w obiegu zamkniętym i położenie zaworu zwrotnego nie ma większego znaczenia. Ciśnienie za pompą będzie takie samo jak podciśnienie przed nią. Generalizowanie, że jakaś pompka 4,5W w jakimś układzie nie otwierała ZZ jest bez sensu. Zmiennych jest tak wiele, że nie da się wskazać pompki za główne źródło problemu. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 01.10.2013 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Witam, Pompa cyrkulacyjna strzałka na dół, filtry strzałka na dół wiec nie jest z kierunkiem wody w strone kranu tylko dozasobnika na zaworze zwrotnym tez strzalka w dól w strone zasobnika. i rozmawialem z hydraulikiem powiedział ze ta druga rura ciagnie wode w strone bateri, a cyrkulacja ma byc w strone zasobnika i ze jest dobrze podlaczone. i ze wszedzei tak zaklada,wszedzie dziala wiec kogo mam sluchac towarzystwa z forum czy jego bo juz mi rece opadaja bo nie wiem czy ja trace czas tutaj czy z nim tam czy nie. Edytowane 1 Października 2013 przez zwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 01.10.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 rozmawialem z hydraulikiem powiedział ze ta druga rura ciagnie wode w strone bateri, a cyrkulacja ma byc w strone zasobnika i ze jest dobrze podlaczone. i ze wszedzei tak zaklada,wszedzie dziala wiec kogo mam sluchac towarzystwa z forum czy jego bo juz mi rece opadaja bo nie wiem czy ja trace czas tutaj czy z nim tam czy nie. Zapłaciłeś hydraulikowi, to niech zrobi tak aby działało i klient był zadowolony. Jak masz zamiar robić fakultet z hydrauliki, to drążymy temat dalej - jaka temperatura ustawiona na zasobniku, jaki typ i wielkość. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Witam, Pompa cyrkulacyjna strzałka na dół, filtry strzałka na dół wiec nie jest z kierunkiem wody w strone kranu tylko dozasobnika na zaworze zwrotnym tez strzalka w dól w strone zasobnika. [ATTACH=CONFIG]215768[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]215769[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]215770[/ATTACH] i rozmawialem z hydraulikiem powiedział ze ta druga rura ciagnie wode w strone bateri, a cyrkulacja ma byc w strone zasobnika i ze jest dobrze podlaczone. i ze wszedzei tak zaklada,wszedzie dziala wiec kogo mam sluchac towarzystwa z forum czy jego bo juz mi rece opadaja bo nie wiem czy ja trace czas tutaj czy z nim tam czy nie. Pisalem Ci juz wczesniej, ze pompa cyrkulacyjna ma pompowac wode w kierunku zasobnika. Jesli tak masz podlaczone, to jest prawidlowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 01.10.2013 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 no wszystko jest w strone zasobnika, jakos nie widziałem zebys pisał ale ok. jutro przyjezdza hydraulik. ok. dzieki. a odnosnie doktoryzacji to po nigdzie ich nie ma tyle, ile wlasnie na forach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 no wszystko jest w strone zasobnika, jakos nie widziałem zebys pisał ale ok. jutro przyjezdza hydraulik. ok. dzieki. a odnosnie doktoryzacji to po nigdzie ich nie ma tyle, ile wlasnie na forach.... W poscie #7. Opisz co bylo nie tak, jak juz hydra naprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.10.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Sa domy w ktorych cyrkulacja CWU dziala po kilkanascie godzin na dobe non stop, a Ty tu o takich fanaberiach prawisz. Wtedy straty TEŻ są mniejsze, bo kocioł ma tylko jeden rozruch i krótkie "doładowania" a rurki "cyrkulacji" i zasobnik mają tę samą temperaturę Edytowane 1 Października 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.10.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Wtedy straty TEŻ są mniejsze, Mniejsze - ale OD CZEGO mniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 02.10.2013 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Stawiam na zapowietrzenie, skoro rurka zimna, a pompa działa.Albo tak jak ktoś inny pisał, zawór zwrotny nie puszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts