zwil 02.10.2013 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 dam znac co i jak wyslalem jeszcze foty z opisem co i jak mezowi kolezaanki ktory jest hydraulikiem to mowi ze wszystko jest dobrze polaczone. dam znac jak podjedzie hydraulik ale chyba dopiero kolo soboty....dzieki wszystkim za podpowiedzi. dam znac co i jak czy to zapowietrzone czy to inny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.10.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Mniejsze - ale OD CZEGO mniejsze? Mniejsze, niż na początku miał zwil, gdy programator miał ustawiony na dziesięć(?) cykli na dobę, z których zapewne wykorzystywał tylko trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 04.10.2013 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 zrobilem jeszcze wczoraj taki test po wskazówkach od innego hydraulika: cwu grzało sie cała noc, pompa cyrkulacyjna byla wylaczona. rano jak wstalem podlaczylem cyrkulacje bezposrednio do gniazdka czyli na ciagla prace i po 4 minutach dzialania pompy odkrecilem kran i dalej to samo woda ciepla po minucie......rurki letnie nie cieple. takze dalej nie chodzi to tak jak trzeba. wezme jeszcze poluzuje srube tam jak filtr i sprawdze to odpowietrzenie. i dopiero po tym zabiegu bede sie ustawial z hydraulikiem tym co to montowałw szystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 07.10.2013 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 (edytowane) hydraulik był ale nic nie robil. wzial papiery tej pompy i bedzie w dziale technicznym tam gdzie sie zaopatruje i mu powiedza odnosnie tej pompy. bo on twierdzi ze ona jest za slaba. w instrukcji jest napisane ze ona ciagnie w pionie na 1 metr tylko.... narazie na tym staneło...dane techniczne tej pompy wydajnosc do 0,9 m szesciennego/h, max cisnienie robocze 1 Mpa, wysoksoc podnoszenia maksymalna to 1,1 metra. a sprawdzilem inne pompy maja np. 12 metrów Edytowane 7 Października 2013 przez zwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.10.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Jasnowidz ten Twój hydraulik, skoro nic nie sprawdził, a wie, że pompa za słaba.Dodatkowo nie ma pojęcia co to maksymalna wysokość podnoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 08.10.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Tak, tez mam tak zrobione. Naciskam przycisk w kuchni lub w lazienkach i zalaczam pompke. a ten przycisk to masz gdzie ze zapytam. Elektryk proponował mi cos na zasadzie jak zapale swiatło w łaziece to pompka się włącza tylko nie bardzo wiem jak to wpiąc w automatykę viessmanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 a ten przycisk to masz gdzie ze zapytam. Elektryk proponował mi cos na zasadzie jak zapale swiatło w łaziece to pompka się włącza tylko nie bardzo wiem jak to wpiąc w automatykę viessmanna. Takie podlaczenie pod swiatlo chyba mialoby zbyt daleko idace konsekwencje dla cyrkulacji. Jednak nie kazde wejscie do lazienki to zalaczenie cyrkulacji. Czesto umycie rak nie wymaga duzej ilosci goracej wody. Wystarczy letnia albo nawet chlodna. Ja mam to zrobione radiowo za pomoca 2-kanalowych pilotow i sterownika. Nie robilem instalacji kablowej, bo nie wiedzialem, ze bedzie taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 08.10.2013 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 co to maxymalna wysokosc podnoszenia? Jasnowidz ten Twój hydraulik, skoro nic nie sprawdził, a wie, że pompa za słaba. Dodatkowo nie ma pojęcia co to maksymalna wysokość podnoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 08.10.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 co to maxymalna wysokosc podnoszenia? Tak w skrócie wysokość podnoszenia to parametr mówiący, jakie opory instalacji jest w stanie pompa pokonać. Twoja pompa ma wodę tylko przepchać, a nie wypompować na określoną wysokość. Niech hydraulik sprawdzi, czy nie ma zapowietrzenia i czy zawór przepuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 08.10.2013 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 dzieki wielkie.jutro ma podjechać, dzwonilem i mu wyjasnilem z tym co mi napisales. jutro bedzie sprawdzal zapowietrzenie itp. ). odezwe sie co tam porobil... Tak w skrócie wysokość podnoszenia to parametr mówiący, jakie opory instalacji jest w stanie pompa pokonać. Twoja pompa ma wodę tylko przepchać, a nie wypompować na określoną wysokość. Niech hydraulik sprawdzi, czy nie ma zapowietrzenia i czy zawór przepuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 09.10.2013 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Przyjrzałem się jeszcze raz. Czy ten zawór zwrotny (wcześniej go nie zauważyłem) nie powinien być za pompą, a nie przed pompą? Czy to jednak nie ma znaczenia? Zamiast wymiany można by pewnie spróbować skrócić nieco sprężynkę. rozmawialem jeszcze teraz z dzialem technicznym producenta tej pompy i on mowi ze moze byc tak ze pompka nie przpchnie owdy bo np. zawór zwrotny ma za mocna sprezynke. ze to jest typowa pompa do domów jednorodzinnych, to z jednej strony jak tak rzeczywiscie jest to po co wypuszczaja na rynek taka ktora nie da rady pociagnac jak jest zawór sprezynowy, bo wszedzie przeciez pisza ze zawór zwrotny musi być, a ten facet mi mowi albo wyjac zawór albo ze sprezynka cos zrobić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Sa jeszcze zawory zwrotne klapowe. Bez sprezynki wogole. Ja bym ta obiegowke wypierdzielil i wstawil jakas konkretna. U siebie zrobilem taka zamianke Wilo 4,5W na Omnigene 65W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 09.10.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Sa jeszcze zawory zwrotne klapowe. Bez sprezynki wogole. Ja bym ta obiegowke wypierdzielil i wstawil jakas konkretna. U siebie zrobilem taka zamianke Wilo 4,5W na Omnigene 65W Pyxis, daj spokój. Mam tą pompę Wilo i śmiga idealnie. Jeżeli jest to problem zaworu to wymienić, albo skrócić sprężynkę.... ja bym się nie bał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Pyxis, daj spokój. Mam tą pompę Wilo i śmiga idealnie. Jeżeli jest to problem zaworu to wymienić, albo skrócić sprężynkę.... ja bym się nie bał. U mnie tez smigala idealnie, nie mniej mijalo po jej zalaczeniu prawie 5 min nim mialem w kuchni ciepla wode. Jak by miala pracowac w jakis cyklach a nie "na zadanie", to rozwiazanie ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 10.10.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 U mnie cyrkulacja cwu ustawiona jest 1 minuta pracy, 2 minuty przerwy. I tak 24/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 U mnie cyrkulacja cwu ustawiona jest 1 minuta pracy, 2 minuty przerwy. I tak 24/h. "Oszczednie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 10.10.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 "Oszczednie". Oszczędnie to może nie jest, ale u mnie optymalnie i komfortowo. Przy ponad 400m2 powierzchni domu i kilku kondygnacjach odcinki rur muszą być długie. Cyrkulacja w strefach czasowych daje u mnie gorszy efekt, niż praca pulsacyjna pompy na 1 biegu przez 24/h. Wcześniej próbowałem ustawień 1 minuta pracy na 5 minut przerwy, potem 4 i 3, i tak doszedłem do 2 minut, i to jest u mnie najbardziej optymalne. Przy strefach czasowych, po dłuższym postoju, cyrkulacja potrafiła zbić temp bojlera 300 litrów nawet o 6 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Przy strefach czasowych, po dłuższym postoju, cyrkulacja potrafiła zbić temp bojlera 300 litrów nawet o 6 stopni. Ona i tak Ci zbija mocno temperature, tylko ze stopniowo. Przy duzym domu i takim dzialaniu cyrkulacji jakies 30-40% kosztow CWU to cyrkulacja. Rury masz rozlozone w warstwie styro czy pod nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 10.10.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Ona i tak Ci zbija mocno temperature, tylko ze stopniowo. Przy duzym domu i takim dzialaniu cyrkulacji jakies 30-40% kosztow CWU to cyrkulacja. Rury masz rozlozone w warstwie styro czy pod nim? W warstwie styro plus porządna otulina. Przy takich ustawieniach, straty bojlera to jakieś 1st na 2-3 godziny przy braku poboru CWU. Ponowne dogrzewanie CWU załącza się przy spadku o 4 st. Jak dla mnie akceptowalne i jak zawsze coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 10.10.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Od dwóch lat używam WILO Star Z-Nowa(4,5W) i nigdy nie było problemu z dostarczeniem ciepłej wody, a mam w domu 12 punktów poboru z czego na pietrze jest 8. Pompa jest zainstalowana przed zasobnikiem, pomiędzy pompą a zasobnikiem jest zawór ze sprężynką wstawiony strzałką w kierunku zasobnika, przed pompą mam jeszcze filtr - sitko. Sprawdź czy pompa zainstalowana jest zgodnie z kierunkiem strzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts