Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienie cyrkulacji i CWU, cos nie zdaje egzaminu ta cyrkulacja.

zwil

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sa jeszcze zawory zwrotne klapowe. Bez sprezynki wogole.

Ja bym ta obiegowke wypierdzielil i wstawil jakas konkretna. U siebie zrobilem taka zamianke Wilo 4,5W na Omnigene 65W ;)

Mam wilo i identyczny zawór zwrotny i się sprawdza. Cyrkulacja jest w dwóch łazienkach na piętrze - najdalsze krany ok 6m i w kuchni ok 15 m. Żeby nie było tak że cała cyrkulacja pracuje na krótkich łazienkowych obiegach mam założone na nich zawory jak powrotne przy grzejnikach regulowane na imbus. Cyrkulacja działa w tygodniu o 4.40 rano przez 15 minut nastepnie od 13 do 21 po 15 minut z 1,5 h przerwy, sobota i niedziela od 7 do 21 po 15 min i 1,5 h przerwy.

Kiedyś robiłem testy z wyłączoną cyrkulacją -1 miesiąc, po tym czasie pompka sama nie ruszyła, trzeba było jej pomóc.

No tak to mniej wiecej wyglada.

Ze swiatlem mozna by pomyslec, ale na pewno wygeneruje to wiecej zalaczen cyrkulacji. Po takim cyklu przez jakis czas leci jeszcze letnia woda i do umycia raczek. Nie zawsze musi byc tez w kranie ciepla woda. Kiedy raczki szorujemy, to szorujemy, a kiedy tylko przemywamy, to przemywamy. :)

Tylko Ty masz to ustawione w sztynych ramch czasowych cykli. U mnie startuje po nacisnieciu przycisku na 4 minuty. Priorytetem jest tu czas od nacisniecia guziczka do uzyskania cieplej wody w kranie. Stad taka mocna pompka cyrkulacyjna.

I to wg mnie jest najbardziej ekonomiczne rozwiązanie z możliwych, bo Ty decydujesz czy chcesz mieć ciepłą wodę od razu (no może po minucie :) )

Nie każde wejście do łazienki to chęć skorzystania z kranu (fotokomórka), a i pod włącznik od światła też nie najlepsze rozwiązanie, bo w ciągu dnia nie zapalamy światła ;)

Ja mam sterowaną cyrkulację z programatora w sterowniku kotła CO i jest to jakiś kompromis.

Ja mam sterowaną cyrkulację z programatora w sterowniku kotła CO i jest to jakiś kompromis.

Jesli bys chcial jednak "na zadanie" to masz droge otwarta. Ja mam to np zrobione za pomoca polaczenia radiowego, wiec brak kabelkow na etapie budowy nie jest problemem. Koszt to z 3 pilotami jakies 200zl. Polaczenie i programowanie dziecinnie proste.

I to wg mnie jest najbardziej ekonomiczne rozwiązanie z możliwych, bo Ty decydujesz czy chcesz mieć ciepłą wodę od razu (no może po minucie :) )

Nie każde wejście do łazienki to chęć skorzystania z kranu (fotokomórka), a i pod włącznik od światła też nie najlepsze rozwiązanie, bo w ciągu dnia nie zapalamy światła ;)

w dolnej lazience nie mam okna wiec zawsze zapalam swiatlo i czesciej korzystam z dolnej niz z gornej.

w piecu kazdy chyba ma programator

dodatkowo sa opcje ile zalączen na godzinę mam od 0-7

i jak dlugo cyrkulacja ma chodzic (pompa kręcic) ale najwygodniejsze rozwiazanie by bylo jak zapalam swiatlo - dla mnie oczywiscie.

moja pompa ma 25 wat dzis sprawdzałem ale mam rurki po chudziaku i dupa blada.

• 1 month później...

czesc

wracam do tematu załozonego przezemnie.

Hydraulik przyjechal ze swoja pompa grundfos ,ktora ma zalozona u siebie w domu. zalozyl ją i o dziwo u mnie nie działała. wział wiec sie za odpowietrzanie, lekko odkrecil tam jak jest na odcinku cyrkulacji ale przy wejsciu do samego zasobnika. Pozniej poszedl na pietro do lazienki która nie jest zrobiona i rzecz jasna nie uzywana.odkrecil (odpowietrzył) przy doprowadzeniu wody do umywalki oraz bidetu i nagle to musialo pomóc bo jego pompa dała efekt i cyrkulacja chodziła. Zalozyl wiec moją i tez działa :-). takze trzeba bylo chyba porzadnie odpowietrzyc i tyle.

Dzięki Wszystkim za porady.

dzieki wielkie.jutro ma podjechać, dzwonilem i mu wyjasnilem z tym co mi napisales. jutro bedzie sprawdzal zapowietrzenie itp. :-)). odezwe sie co tam porobil...