Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkość nagrzewania domu pompą ciepła

JK2010

Recommended Posts

Dom w trakcie budowy. Zrobione wszystkie instalacje, wylewki podłogowe, ogrzewanie podłogowe, tynki gładzie, okna. Ocieplone ściany. Strop jeszcze nieocieplony. Ogrzewanie pompą ciepła z dolnym źródłem pionowym. Dziś włączyłem pompę ciepła. Przy włączaniu temp. zewn. wynosiła 6st. Temp. wewnątrz domu 10st, temp. dolnego źródła 10st, a temp. w podłogówce 10st. Po czasie 7 godz. pracy pompy temp. w podłogówce 24 st, temp. w domu 12 st, a temp. dolnego źródła 7st. Jak to oceniacie?

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiemy jaki masz duży dom i jak mocną pompe jakie duże dz

Temp DZ wyglądają dobrze, wiadomo że masz nie używane tzn dobrze zregenerowane, i to początek grzania, myśle że za 2-3 dni powinieneś mieć te 18-20 st minimum, wiem po sobie że w 2-3 dni osiągnąłem dobrą temperature w domu, tyle że ja startowałem w grudniu zeszłego roku, dokładnie jak nastały mrozy -15 st

Jak to oceniacie?

Nie mając wielu danych (przde wszystkim moc pc i wielkość oraz ocieplenie budynku) trudno oceniać, ale nie wygląda to źle. Pomyśl sobie, że pc musi nagrzać ładnych parę-naście/dziesiąt ton betonu, pustaków itd., więc to musi swoje potrwać. To nie nadmuch, gdzie powietrze ogrzewa się natychmiastowo. Gdy parę lat temu wykonywałem podobny proces, to pc 8kw podnosiła temperaturę mniej więcej o 1-2* na dobę.

Jestem nowy w temacie pomp ciepła , więc za bardzo nie wiem co ma znaczenie. Powierzchnia grzania to 140 m2 plus 10m2 kotłowni. Z tym że kotłownia jeszcze otwarta na garaż, który jest nieogrzewany. DZ pionowe 195m w sumie.Dom parterowy z betonu komórkowego ocieplony 15cm styropianu. Strop jeszcze nieocieplony.

Po 27 godzinach od włączenia pompy temp. w domu 15 st. , temp. dolnego źródła 7st, temp. górnego źródła 26 st. Martwi mnie temp. górnego źródła zadana była 31st a osiągnęła tylko 26 st.

Jesli po kilku dobach pracy pompy tempearatura nie osiagnie zadanej, to mozesz sie zaczac zastanawiac nad tym. Teraz daj urzadzeniu pracowac. To nie kociolek 28kW.

• 1 month później...

Po początkowym włączeniu pompy została ona wyłączana. Ale na prośbę ekipy od gładzi znów ją włączyłem w celu lepszego suszenia gładzi. Pompa pracuje ok. tygodnia. W domu temp. 14 st.n na zewnątrz 9.

Temp. zadana dla +10 st. to 24st. Temp. górnego źródla 20 22 st. C.

Martwi mnie, ze w domu tylko 14 st. Temp. mierzę na wysokości 1-1,2 m.

Strop cały czas nieocieplony, brak drzwi prowadzących na strop. Czy to może być przyczyna?

Czy mam się martwić?

Nie wiemy jaki masz duży dom i jak mocną pompe jakie duże dz

Temp DZ wyglądają dobrze, wiadomo że masz nie używane tzn dobrze zregenerowane, i to początek grzania, myśle że za 2-3 dni powinieneś mieć te 18-20 st minimum, wiem po sobie że w 2-3 dni osiągnąłem dobrą temperature w domu, tyle że ja startowałem w grudniu zeszłego roku, dokładnie jak nastały mrozy -15 st

W grudniu zeszłego roku nie było u nas mrozu -15

owszem było -13 przez jedna noc

http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2012