Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkość nagrzewania domu pompą ciepła

JK2010

Recommended Posts

Przy obecnych temp. zewn. od 0 st. C do minus 2 st C. mam temp. w domu 13 stopni C. Pompa teoretycznie ustawiona na parametry docelowe. Ze 140 metrów kwadratowych stropu mam niestety tylko ocieplone może 30. Pompa pracuje 11 godzin na dobę. Nie wiem , co mam sądzić. Czy dopiero po ociepleniu stropu mam wyciągać wnioski?

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy obecnych temp. zewn. od 0 st. C do minus 2 st C. mam temp. w domu 13 stopni C. Pompa teoretycznie ustawiona na parametry docelowe. Ze 140 metrów kwadratowych stropu mam niestety tylko ocieplone może 30. Pompa pracuje 11 godzin na dobę. Nie wiem , co mam sądzić. Czy dopiero po ociepleniu stropu mam wyciągać wnioski?

witam

nie wiem z jakim zapasem masz dobrane odwierty

jeżeli obecnie pompa pracuje na 100% to możesz znacząco wychłodzić odwierty - oby nie zamrozić!!!

nie dość, że wygrzewasz "mury", co wymusza większe zużycie

to jeszcze jak piszesz masz duże straty

pozdrawiam

Gość Arturo72
Ze 140 metrów kwadratowych stropu mam niestety tylko ocieplone może 30. Pompa pracuje 11 godzin na dobę. Nie wiem , co mam sądzić. Czy dopiero po ociepleniu stropu mam wyciągać wnioski?

Sam sobie odpowiedziałeś,brak ocieplenia stropu na ok. 80% powierzchni równoznaczne jest z potężną ilością uciekającego ciepła,i praca pompy z 50% mocą do zapotrzebowania także na dzisiaj sytuacja normalna.

Ocieplisz strop,sytuacja się zmieni.

Ociepl ten strop szybko bo szkoda DZ i kasy na tyle godzin prądu. Z tej kasy już można coś na ocieplenie przeznaczyć. Bo czytam ze 2 msc sporo grzejesz aby dodać zaledwie kilka stopni ciepła

Ja jeszcze 2 tyg temu w domu niegrzanym miałem plus 10 st, a wczoraj w piątek miałem 7,6 st. Dom ocieplony i niegrzany, w lesie bez słońca. Byłem u znajomego w czwartek gdzie ma dom ocieplony i niegrzany z oknami dużymi od południa i miał 9 st na plusie. Duża cześć tej temperatury to brak wentylacji chc nie do końca bo u znajomego w kotłowni z kominem dumnym i wentylacyjnych tez było min 7 st.

• 2 weeks później...
W weekend strop został ocieplony. Niestety, z powodu błędu przy wyliczeniu wełny jej grubość nie jest docelowa. Jednak dziś temperatura na termometrze w domu to 18 st. Jestem trochę zawiedziony, bo myślałem , że po dwóch dniach będzie już 20-22 st. Może to wina termometru (stary termometr zewnętrzny)?? Jednak czułem się jak w mieszkaniu, gdzie mam 21 st. i chodzę w t-shircie. Co sądzicie?

Słyszałem, że odczuwanie ciepła przy podłogówce jest inne. Ale żeby była aż taka różnica? W mieszkaniu mam 22 st. W domu mam 18 st i czuję się tak samo. Różnica ąż 4 st. !!!!! Czy tak to ma być? Zakładając że czuję w domu komfort cieplny może tak zostać? Czy jest to zdrowe? Czy jednak podkręcić pompę ciepła? Dodam, że temp. mierzę na wysokości 1-1,2m.

Słyszałem, że odczuwanie ciepła przy podłogówce jest inne. Ale żeby była aż taka różnica? W mieszkaniu mam 22 st. W domu mam 18 st i czuję się tak samo. Różnica ąż 4 st. !!!!! Czy tak to ma być? Zakładając że czuję w domu komfort cieplny może tak zostać? Czy jest to zdrowe? Czy jednak podkręcić pompę ciepła? Dodam, że temp. mierzę na wysokości 1-1,2m.

Jak zamieszkasz, to odczucia beda nieco inne. Nie bedziesz siedzial przy 18*C. Przychodzac w pierwsza zime do niezamieszkanego domu z podobna temperatura, to tez pamietam takie uczucie. To tez pewnie sprawa sporej wilgotnosci w swiezym domu byla.

W domu temp. 20-21 st. Czyli prawie docelowa. Krzywa grzewcza mocno eksperymentalna, czyli dla +10 - 28 st, dla 0 - 30 stopni, dla minus 10 - 35 stopni, dla minus 20 - 38 stopni. Obniżenie 2 stopnie. Jak to widzicie? Podobno nowy dom musi się wygrzać. Ile to może trwać? Czy prawdą jest , że nawet dwa sezony?

• 2 weeks później...

Na powyższej krzywej grzewczej temperatura ustabilizowała się na poziomie 21-22 st. Wczoraj zmieniłem grzywą grzewczą obniżając temperatury i teraz wygląda ona tak: dla +10 - 26 st, dla 0 - 28 stopni, dla minus 10 - 33 stopni, dla minus 20 - 36 stopni. Obniżenie 2 stopnie.

Trochę się denerwuję, bo znajomy twierdzi , że mam maksymalne ustawienia dla podłogówki.

Na powyższej krzywej grzewczej temperatura ustabilizowała się na poziomie 21-22 st. Wczoraj zmieniłem grzywą grzewczą obniżając temperatury i teraz wygląda ona tak: dla +10 - 26 st, dla 0 - 28 stopni, dla minus 10 - 33 stopni, dla minus 20 - 36 stopni. Obniżenie 2 stopnie.

Trochę się denerwuję, bo znajomy twierdzi , że mam maksymalne ustawienia dla podłogówki.

witam

bez obaw

do maksymalnej temperatury parę stopni jeszcze Tobie brakuje

pozdrawiam

A jaka jest maksymalna temp. podłogówki? Odkąd wczoraj zmieniłem krzywą grzewczą, temperatura w domu spadła i teraz mam 20-20,5 st..

witam

za stroną http://www.podlogowka.pl:

Jaka jest maksymalna temperatura zasilania podłogówki? A jaka temperatura podłogi w pomieszczeniach mieszkalnych?

Woda zasilajaca 55°C, temperatura podłogi to 27°C - 29°C.

ale ja bym wyższej temperatury niż 45'C w podłogę nie puszczał

pozdrawiam

ale ja bym wyższej temperatury niż 45'C w podłogę nie puszczał

pozdrawiam

Jak jeszcze miałem ekogrocha to miałem taki zawór 3d dedykowany do podłogówki, że jak rozpaliłem nawet do 75st to on blokował temp zasilania podłogi tak, że maksymalnie puszczał 42st, a i to spowodowało,że cokoliki gresowe gdzieniegdzie się poodklejały. Teraz zasilam max 35st i wszystko jest OK.

Nie pamiętam wygrzewania podłogi, ale mam zapisane, że chyba było to przez moment 45 stopni. Na razie na części podłogi mam kafelki a reszta to zwykła wylewka , na której będą panele. I tu moje pytanie. Panele mają grubość 8 mm, po dnie pójdzie podkład (odpowiedni na podłogówkę) i folia. Czy po położeniu paneli temperatura w domu spadnie i będę musiał zmieniać ustawienia krzywej grzewczej?