JK2010 27.11.2013 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Przy obecnych temp. zewn. od 0 st. C do minus 2 st C. mam temp. w domu 13 stopni C. Pompa teoretycznie ustawiona na parametry docelowe. Ze 140 metrów kwadratowych stropu mam niestety tylko ocieplone może 30. Pompa pracuje 11 godzin na dobę. Nie wiem , co mam sądzić. Czy dopiero po ociepleniu stropu mam wyciągać wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.11.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Ze 140 metrów kwadratowych stropu mam niestety tylko ocieplone może 30 A na reszcie co masz ? Na razie folię paroprzepuszczalną, dachówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.11.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Przy obecnych temp. zewn. od 0 st. C do minus 2 st C. mam temp. w domu 13 stopni C. Pompa teoretycznie ustawiona na parametry docelowe. Ze 140 metrów kwadratowych stropu mam niestety tylko ocieplone może 30. Pompa pracuje 11 godzin na dobę. Nie wiem , co mam sądzić. Czy dopiero po ociepleniu stropu mam wyciągać wnioski? witam nie wiem z jakim zapasem masz dobrane odwierty jeżeli obecnie pompa pracuje na 100% to możesz znacząco wychłodzić odwierty - oby nie zamrozić!!! nie dość, że wygrzewasz "mury", co wymusza większe zużycie to jeszcze jak piszesz masz duże straty pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.11.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Ze 140 metrów kwadratowych stropu mam niestety tylko ocieplone może 30. Pompa pracuje 11 godzin na dobę. Nie wiem , co mam sądzić. Czy dopiero po ociepleniu stropu mam wyciągać wnioski? Sam sobie odpowiedziałeś,brak ocieplenia stropu na ok. 80% powierzchni równoznaczne jest z potężną ilością uciekającego ciepła,i praca pompy z 50% mocą do zapotrzebowania także na dzisiaj sytuacja normalna. Ocieplisz strop,sytuacja się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 30.11.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Ja jak nie miałem ocieplonego domu to też byłem przerażony, że nie mogę go dogrzać. Po ociepleniu okazało się, że źródło ciepła stało się aż za mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 30.11.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Przy obecnych temp. zewn. od 0 st. C do minus 2 st C. mam temp. w domu 13 stopni C. Pompa teoretycznie ustawiona na parametry docelowe. Ze 140 metrów kwadratowych stropu mam niestety tylko ocieplone może 30. Pompa pracuje 11 godzin na dobę. Nie wiem , co mam sądzić. Czy dopiero po ociepleniu stropu mam wyciągać wnioski? Ociepl ten strop szybko bo szkoda DZ i kasy na tyle godzin prądu. Z tej kasy już można coś na ocieplenie przeznaczyć. Bo czytam ze 2 msc sporo grzejesz aby dodać zaledwie kilka stopni ciepła Ja jeszcze 2 tyg temu w domu niegrzanym miałem plus 10 st, a wczoraj w piątek miałem 7,6 st. Dom ocieplony i niegrzany, w lesie bez słońca. Byłem u znajomego w czwartek gdzie ma dom ocieplony i niegrzany z oknami dużymi od południa i miał 9 st na plusie. Duża cześć tej temperatury to brak wentylacji chc nie do końca bo u znajomego w kotłowni z kominem dumnym i wentylacyjnych tez było min 7 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 10.12.2013 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 W weekend strop został ocieplony. Niestety, z powodu błędu przy wyliczeniu wełny jej grubość nie jest docelowa. Jednak dziś temperatura na termometrze w domu to 18 st. Jestem trochę zawiedziony, bo myślałem , że po dwóch dniach będzie już 20-22 st. Może to wina termometru (stary termometr zewnętrzny)?? Jednak czułem się jak w mieszkaniu, gdzie mam 21 st. i chodzę w t-shircie. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 11.12.2013 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Słyszałem, że odczuwanie ciepła przy podłogówce jest inne. Ale żeby była aż taka różnica? W mieszkaniu mam 22 st. W domu mam 18 st i czuję się tak samo. Różnica ąż 4 st. !!!!! Czy tak to ma być? Zakładając że czuję w domu komfort cieplny może tak zostać? Czy jest to zdrowe? Czy jednak podkręcić pompę ciepła? Dodam, że temp. mierzę na wysokości 1-1,2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.12.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Słyszałem, że odczuwanie ciepła przy podłogówce jest inne. Ale żeby była aż taka różnica? W mieszkaniu mam 22 st. W domu mam 18 st i czuję się tak samo. Różnica ąż 4 st. !!!!! Czy tak to ma być? Zakładając że czuję w domu komfort cieplny może tak zostać? Czy jest to zdrowe? Czy jednak podkręcić pompę ciepła? Dodam, że temp. mierzę na wysokości 1-1,2m. Jak zamieszkasz, to odczucia beda nieco inne. Nie bedziesz siedzial przy 18*C. Przychodzac w pierwsza zime do niezamieszkanego domu z podobna temperatura, to tez pamietam takie uczucie. To tez pewnie sprawa sporej wilgotnosci w swiezym domu byla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 15.12.2013 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Od wczoraj strop ocieplony docelową grubością wełny. W domu temperatura wciąż była wczoraj 18 st. Wywnioskowałem więc, że tak jest ustawiona krzywa grzania żeby te 18 st. utrzymywać. Zmieniłem ustawienia krzywej grzania i zobaczymy , co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 17.12.2013 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 W domu temp. 20-21 st. Czyli prawie docelowa. Krzywa grzewcza mocno eksperymentalna, czyli dla +10 - 28 st, dla 0 - 30 stopni, dla minus 10 - 35 stopni, dla minus 20 - 38 stopni. Obniżenie 2 stopnie. Jak to widzicie? Podobno nowy dom musi się wygrzać. Ile to może trwać? Czy prawdą jest , że nawet dwa sezony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 27.12.2013 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Na powyższej krzywej grzewczej temperatura ustabilizowała się na poziomie 21-22 st. Wczoraj zmieniłem grzywą grzewczą obniżając temperatury i teraz wygląda ona tak: dla +10 - 26 st, dla 0 - 28 stopni, dla minus 10 - 33 stopni, dla minus 20 - 36 stopni. Obniżenie 2 stopnie. Trochę się denerwuję, bo znajomy twierdzi , że mam maksymalne ustawienia dla podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.12.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Na powyższej krzywej grzewczej temperatura ustabilizowała się na poziomie 21-22 st. Wczoraj zmieniłem grzywą grzewczą obniżając temperatury i teraz wygląda ona tak: dla +10 - 26 st, dla 0 - 28 stopni, dla minus 10 - 33 stopni, dla minus 20 - 36 stopni. Obniżenie 2 stopnie. Trochę się denerwuję, bo znajomy twierdzi , że mam maksymalne ustawienia dla podłogówki. witam bez obaw do maksymalnej temperatury parę stopni jeszcze Tobie brakuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 27.12.2013 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 A jaka jest maksymalna temp. podłogówki? Odkąd wczoraj zmieniłem krzywą grzewczą, temperatura w domu spadła i teraz mam 20-20,5 st.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 A jaka jest maksymalna temp. podłogówki? Odkąd wczoraj zmieniłem krzywą grzewczą, temperatura w domu spadła i teraz mam 20-20,5 st.. teoretycznie 50 *C woda w rurach. ALE czy masz kafelki i do jakiej temperatury wygrzewałeś posadzkę przed położeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.12.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 A jaka jest maksymalna temp. podłogówki? Odkąd wczoraj zmieniłem krzywą grzewczą, temperatura w domu spadła i teraz mam 20-20,5 st.. witam za stroną http://www.podlogowka.pl: Jaka jest maksymalna temperatura zasilania podłogówki? A jaka temperatura podłogi w pomieszczeniach mieszkalnych? Woda zasilajaca 55°C, temperatura podłogi to 27°C - 29°C. ale ja bym wyższej temperatury niż 45'C w podłogę nie puszczał pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.12.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 ale ja bym wyższej temperatury niż 45'C w podłogę nie puszczał pozdrawiam Jak jeszcze miałem ekogrocha to miałem taki zawór 3d dedykowany do podłogówki, że jak rozpaliłem nawet do 75st to on blokował temp zasilania podłogi tak, że maksymalnie puszczał 42st, a i to spowodowało,że cokoliki gresowe gdzieniegdzie się poodklejały. Teraz zasilam max 35st i wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 27.12.2013 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Nie pamiętam wygrzewania podłogi, ale mam zapisane, że chyba było to przez moment 45 stopni. Na razie na części podłogi mam kafelki a reszta to zwykła wylewka , na której będą panele. I tu moje pytanie. Panele mają grubość 8 mm, po dnie pójdzie podkład (odpowiedni na podłogówkę) i folia. Czy po położeniu paneli temperatura w domu spadnie i będę musiał zmieniać ustawienia krzywej grzewczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 28.12.2013 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 To jak będzie po położeniu podłogi? Podzieli się ktoś doświadczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Wzrosnie ci ciutke powrot i zasilanie podlogi. Jesli nimi sterujesz, to minimalnie skorygujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts