mar1973 28.12.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Nie pamiętam wygrzewania podłogi, ale mam zapisane, że chyba było to przez moment 45 stopni. Na razie na części podłogi mam kafelki a reszta to zwykła wylewka , na której będą panele. I tu moje pytanie. Panele mają grubość 8 mm, po dnie pójdzie podkład (odpowiedni na podłogówkę) i folia. Czy po położeniu paneli temperatura w domu spadnie i będę musiał zmieniać ustawienia krzywej grzewczej? witam na pewno będziesz musiał przeprowadzić korektę: przepływów na pętlach podłogówki (fajnie jak się ma rotametry) oraz "delikatnie" krzywej grzewczej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 28.12.2013 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Chyba mam rotametry. Co będę musiał z nimi zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Jak Ci nie spierdzelili podlogowki, to co najwyzej bedziesz mogl przydlawic przeplyw w sypialni, jesli lubisz spac w zimniejszym pomieszczeniu. Poza tym rece precz od zaworkow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 28.12.2013 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 A jak mogę sprawdzić czy mi nie spierdzielili podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Przy otwartych zaworach przeplywy powinny byc w miare jednakowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 28.12.2013 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 I to odczytam z rotametrów? Jak? Jestem zupełnie zielony w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 28.12.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) I to odczytam z rotametrów? Jak? Jestem zupełnie zielony w temacie. witam nie zakładaj od razu, że instalację masz spieprzoną połóż panele - poczekaj parę dni zobaczysz jak się temperatury w pomieszczeniach zmienią jeżeli będzie "źle" wtedy dokonasz korekt - będziesz mógł np. zwiększyć przepływ w pętlach, gdzie będą kładzione panele (jak są skręcone) pozdrawiam Edytowane 28 Grudnia 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 I to odczytam z rotametrów? Jak? Jestem zupełnie zielony w temacie. Rotametry sa wyskalowane w litrach na minute. Odczytasz wartosci przeplywu dla poszczegolnych obwodow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 28.12.2013 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Wydaje mi się, że teraz mam odkręcone maksymalne przepływy. Tak chyba mi powiedział facet od podłogówki. Czyli będę musiał regulować tylko krzywą grzewczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Wydaje mi się, że teraz mam odkręcone maksymalne przepływy. Tak chyba mi powiedział facet od podłogówki. Czyli będę musiał regulować tylko krzywą grzewczą? Jesli masz jednakowe na wszystkich petlach (licze, ze to doczytales), to regulowac ich nie musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 28.12.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Wydaje mi się, że teraz mam odkręcone maksymalne przepływy. Tak chyba mi powiedział facet od podłogówki. Czyli będę musiał regulować tylko krzywą grzewczą? witam może trzeba będzie lekko skręcić niektóre pętle, a tam gdzie panele zostawić i lekko "podnieść" krzywą wyjdzie w praniu, jak wykończysz podłogi i pomierzysz temperatury:yes: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.12.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Trochę off-topic - jak się wam zachowują panele na podłogówce? Nie pracują tzn nie robią się większe szczeliny pomiędzy panelami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Raczej nic nie trzeba bedzie skrecac. Panel podlogowy nie jest zadna warta uwagi izolacja przy podlogowce. Przynajmniej ja u siebie nie widze roznicy. Nic sie z panelami nie dzieje. To nie dechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.12.2013 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Trochę off-topic - jak się wam zachowują panele na podłogówce? Nie pracują tzn nie robią się większe szczeliny pomiędzy panelami? Nie zauważyłem żadnych zmian. Może dlatego,że mam V-fugę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.12.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Ostatnio kupiłem w APTECE termometr za 120 zł Okazało się ,że to pirometr z funkcją pomiaru ciągłego do 100 C.Polecam do regulacji podłogówki.Wystarczy zmierzyć temperaturę na zasilaniu i na każdej rurce powrotu .DT powinna wynosić 5 *C.UWAGA nie mierzy temperatury elementów metalowych. Oczywiście można wykorzystać go do szukania mostków cieplnych .Za około 250 zł można kupić pirometr(termometr bezdotykowy) w sklepie JULA. zasada dobrze wyregulowanej podłogówki -Równe temperatury na powrotach i jak najwyższe (ale dt 5 *C wystarczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 29.12.2013 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 To proszę jeszcze o wyjaśnienie , gdzie mierzyć te powroty. Na rozdzielaczy? Na rurach przy pompie ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.12.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 To proszę jeszcze o wyjaśnienie , gdzie mierzyć te powroty. Na rozdzielaczy? Na rurach przy pompie ciepła? Istotna jest temperatura na powrocie konkretnej pętli .Czyli na rurkach powrotnych przy rozdzielaczach . Zasilanie mierzymy w dowolnym miejscu nawet przy pompie Temperatury powrotu z każdej pętli powinny być równe.Nie przepływy ,a temperatury.Oczywiście jeżeli pętle są równe to i temperatury będą podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 29.12.2013 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Przepływy mam wszędzie ustawione na 1l/min. Jest chyba problem, bo jak chciałem odkręcić i zwiększyć przepływy to maksymalnie udawało mi się to do wartości 2-3l/min i więcej nie. Na niektórych pętlach nawet ledwo mogłem dojść do 2l/min. O czy może to świadczyć. I jaka jest zasada? Im większy przepływ tym cieplej w domu czy odwrotnie?Kolejna rzecz to zużycie prądu. 11 listopada licznik wskazywał 737,2kWh dzisiaj (29 grudnia) wskazuje 2215,1kWh , czyli zużycie aż 1477,9kWh. Grzałem niestety jak strop był jeszcze nieocieplony - tzn. przez około 3 i pół tygodnia. Poza tym przez 2 tygodnie grzałem cwu. Jednak to chyba trochę za duże zużycie. Wyliczone z projektu koszty ogrzewania i cwu wynoszą 2800-3000zł. Będzie niestety drożej. Mogę coś pozmieniać w ustawieniach , żeby było taniej. Temp. w domu 20 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Po jaka cholere poskrecales te przeplywy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 29.12.2013 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Nic nie zmieniłem. Ostatecznie zostało tak jak pierwotnie było. A jakie powinny być przepłyey? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts