Pyxis 20.01.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 regulatory nie zarejestrują tej temperatury a tym samym nie odetną siłownikami przepływów na pętlach (zakładam, że są to siłowniki on/off) Chyba wlasnie o taki uklad mu chodzi. Chce wyeliminowac dzialanie zaworow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 20.01.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Chyba wlasnie o taki uklad mu chodzi. Chce wyeliminowac dzialanie zaworow. Zaworów czyli siłowników ? Najprościej: zdjąć je z rozdzielaczy Przecież tłumaczę (po tym jak Ty mi wytłumaczyłeś i się potwierdziło ): ma być maksymalny przepływ a płynąć w pętlach ma woda o jak najniższej temperaturze, tak niskiej aby w domu był wymagany komfort cieplny 21 czy 22 - kto co woli. To cała filozofia. Być może inaczej do zrealizowania w zależności od innych "podejść" i pojęć stosowanych w sterownikach ale cel jest jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.01.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Mam nadzieje, ze do tego wlasnie kolega dazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 21.01.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Przy nachyleniu krzywej grzewczej np 0,4, a temperaturze zewnętrznej w przedziale od 0*C do -10*C temperatura zasilania podłogówki jest modelowana w przedziale od 32*C do 35*C. Niezależnie od tego ustawiam sobie na sterowniku PC wymagany poziom temperatury wewnętrznej np 21*C, za pomiar temperatury w pomieszczeniach odpowiedzialne są czujniki/regulatory pokojowe. Ustawiona na nich temperatura (inna dla sypialni i inna dla łazienki) powoduje otwarcie lub zamknięcie wybranych siłowników (pętli) po uzyskaniu ustawnej temperatury. Otwierając pętle i zwiększając przepływ chce podać do podłogówki max temperatury, która jest uzyskana na zasilaniu przy ustawionej na programatorze PC stałej wartości ogrzewania. Ustawienia wspomniane w ostatnim poście dały wynik dobowego zapotrzebowania 26kWh na co i cwu - czyli jest spadek, muszę kombinować dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 26.01.2014 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Obniżyłem ustawienia krzywej grzewczej i po 4 dniach zamiast oczekiwanych 16-17 stopni mam w domu 19. Obniżyć jeszcze czy poczekać? Zużycie dobowe prądu 25-26.01 na samo ogrzewanie domu to 35kWh. Temp. w nocy minus 12 st. , a w dzień minus 8 stopni. Dom niezamieszkały, trwają prace wykończeniowe, pierwszy sezon grzania . Mało czy dużo prądu poszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 26.01.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Obniżyłem ustawienia krzywej grzewczej i po 4 dniach zamiast oczekiwanych 16-17 stopni mam w domu 19. Obniżyć jeszcze czy poczekać? Zużycie dobowe prądu 25-26.01 na samo ogrzewanie domu to 35kWh. Temp. w nocy minus 12 st. , a w dzień minus 8 stopni. Dom niezamieszkały, trwają prace wykończeniowe, pierwszy sezon grzania . Mało czy dużo prądu poszło? No i jest lepiej po zastosowaniu procedury ? Wygląda, że pozytywne zaskoczenie, co ? Oczekiwane 16-17 a jest 19. 35kWh na c.o. w 24h w nowym domu przy pracach wykończeniowych i średniej temp. dobowej -10 st.C jest całkiem dobrym wynikiem.... moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 26.01.2014 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Mam nadzieję, że tak jest a będzie lepiej , bo teoretycznie z wyliczeń wychodziło, że na rok powinienem płacić 2000-2500zł. Przy takim zużyciu ciężko będzie się zmieścić w tej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 27.01.2014 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Coś robię źle albo moja pompa jest zepsuta. W domu w dzień miałem 21 st, a teraz (wieczorem) jest 19 st. Dlaczego nie ma stałej temperatury? Poza tym mam bardzo obniżoną krzywą grzewczą po to żeby docelowo było 15-16 st.. Moja krzywa grzewcza : dla +10 - 23st, dla 0 - 26st, dla -10 -30st, dla -20 -33st. Ta krzywa jest od 3 dni. Czy mam coś ze sterowaniem pompy?Poza tym za pomocą termometru zmierzyłem temp. w rozdzielaczu podłogówki. Różnica między tym co wchodzi a wychodzi z podłogi jest 0,4-0,6 st. Mierzyłem temp. kiedy pompa akurat nie pracowała. Wydaje mi się ,że ta różnica jest mała aż niemożliwa. Może to błąd termometru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.01.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Poza tym za pomocą termometru zmierzyłem temp. w rozdzielaczu podłogówki. Różnica między tym co wchodzi a wychodzi z podłogi jest 0,4-0,6 st. Mierzyłem temp. kiedy pompa akurat nie pracowała. A taki element jak logika dzialania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 27.01.2014 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Rozwiń myśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.01.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Co Ci daje pomiar na wylaczonej pompie ciepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 27.01.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 JK2010Nie ma grzewczej - nie ma różnicy temperatur WE/WY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 05.02.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Mam jeszcze pytanie. Czy waszym zdaniem wyłączanie PC i ogrzewania podłogowego pod nieobecność mieszkańców w domu (od 7:00 do 17:00) ma sens??? Ostatnio przetestowałem układ i moja PC potrzebowała jakieś 3-4 godziny aby z temp. pomieszczeń 18*C dobić do 20*C Jak to wygląda w waszym wykonaniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Nie ma za bardzo sensu. Spadek temperatury w tym czasie o 2K jest bardzo duzym spadkiem i raczej malo prawopodobnym w "normalnym" domu. Jesli uzywasz jednej taryfy, to co najwyzej mozna w godzinach nieobecnosci w domu dac obnizenie temperatury o max 1K, w ten sposob aby na 2-3h przed powrotem uruchomilo sie ogrzewanie. (czyli np w Twoim przypadku od 6:00 do 14:00 pompa odpoczywa). Oszczednosci beda znikome, ale pompa bedzie miala mniej zalaczen.Jesli masz prad dwutaryfowy, to takie postoje bedzie wymuszal drogi prad. W takim wypadku u mnie w dni powszednie od 7-14 i 16-22 pompa odpoczywa. Spadek temperatury wieczoram nie przekracza 0,7K. Jesli przekroczy 1K to pompa zaczyna grzac tez w drogim pradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 05.02.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 A jak to oceniasz Pixys Przy ostatnich temp. zewnętrznych od 0*C do +3*C na potrzeby samego C.O., PC zużyła 13kWh na 8 godzin pracy. Krzywa grzewcza ustawiona na 0,6 tak aby na zasilanie wychodziło około 35*C, temperatura na powrocie jest góra o 3*C niższa. Pętle ogrzewania podłogowego otwarte maxymalnie bez dławienia przepływów. Zaobserwowałem, że po nagrzaniu pomieszczeń do zadanej temperatury np. 20*C - 21*C, a po ręcznym wyłączeniu PC temperatura w domu spada o jakieś 0,5*C w ciągu 3h. Jakie masz sugestie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Jaka masz grubosc wylewki w domu?Jak gesto w niej rurki?Ile kanalow WG? Czy to sa kominy, czy jakies inne rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 05.02.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 gr wylewki 7-9cmrurki bardzo gęsto co 5-7cmWG zwykłe kominy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Kidy miales robione tynki i wylewki? Jak wilgotnosc sie utrzymuje w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 05.02.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 tynki i wylewki niecałe 1,5 roku temu, wilgotność...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Czyli to nie jest pierwszy sezon grzania domu jak widze.Ten spadek 0,5K/3h to dosyc duzo. Nie napisales ile masz tych kanalow wentylacyjnych, wiec nie wiem jak intensywnie wentylujesz chalupe. Moze grubo za intensywnie.Na zasilaniu masz bardzo wysoka temperature jak na okolice 0*C na zewnatrz. U mnie np jest to w okolicy 30-31*C przy delcie 6K i sporo przewymiarowanej pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts