Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkość nagrzewania domu pompą ciepła

JK2010

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba wlasnie o taki uklad mu chodzi. Chce wyeliminowac dzialanie zaworow.

Zaworów czyli siłowników ? Najprościej: zdjąć je z rozdzielaczy :p

Przecież tłumaczę (po tym jak Ty mi wytłumaczyłeś i się potwierdziło :yes:): ma być maksymalny przepływ a płynąć w pętlach ma woda o jak najniższej temperaturze, tak niskiej aby w domu był wymagany komfort cieplny 21 czy 22 - kto co woli. To cała filozofia. Być może inaczej do zrealizowania w zależności od innych "podejść" i pojęć stosowanych w sterownikach ale cel jest jasny.

Przy nachyleniu krzywej grzewczej np 0,4, a temperaturze zewnętrznej w przedziale od 0*C do -10*C temperatura zasilania podłogówki jest modelowana w przedziale od 32*C do 35*C. Niezależnie od tego ustawiam sobie na sterowniku PC wymagany poziom temperatury wewnętrznej np 21*C, za pomiar temperatury w pomieszczeniach odpowiedzialne są czujniki/regulatory pokojowe. Ustawiona na nich temperatura (inna dla sypialni i inna dla łazienki) powoduje otwarcie lub zamknięcie wybranych siłowników (pętli) po uzyskaniu ustawnej temperatury.

Otwierając pętle i zwiększając przepływ chce podać do podłogówki max temperatury, która jest uzyskana na zasilaniu przy ustawionej na programatorze PC stałej wartości ogrzewania.

Ustawienia wspomniane w ostatnim poście dały wynik dobowego zapotrzebowania 26kWh na co i cwu - czyli jest spadek, muszę kombinować dalej...

Obniżyłem ustawienia krzywej grzewczej i po 4 dniach zamiast oczekiwanych 16-17 stopni mam w domu 19. Obniżyć jeszcze czy poczekać? Zużycie dobowe prądu 25-26.01 na samo ogrzewanie domu to 35kWh. Temp. w nocy minus 12 st. , a w dzień minus 8 stopni. Dom niezamieszkały, trwają prace wykończeniowe, pierwszy sezon grzania . Mało czy dużo prądu poszło?

Obniżyłem ustawienia krzywej grzewczej i po 4 dniach zamiast oczekiwanych 16-17 stopni mam w domu 19. Obniżyć jeszcze czy poczekać? Zużycie dobowe prądu 25-26.01 na samo ogrzewanie domu to 35kWh. Temp. w nocy minus 12 st. , a w dzień minus 8 stopni. Dom niezamieszkały, trwają prace wykończeniowe, pierwszy sezon grzania . Mało czy dużo prądu poszło?

No i jest lepiej po zastosowaniu procedury ? Wygląda, że pozytywne zaskoczenie, co ? Oczekiwane 16-17 a jest 19. 35kWh na c.o. w 24h w nowym domu przy pracach wykończeniowych i średniej temp. dobowej -10 st.C jest całkiem dobrym wynikiem.... moim zdaniem.

Coś robię źle albo moja pompa jest zepsuta. W domu w dzień miałem 21 st, a teraz (wieczorem) jest 19 st. Dlaczego nie ma stałej temperatury? Poza tym mam bardzo obniżoną krzywą grzewczą po to żeby docelowo było 15-16 st.. Moja krzywa grzewcza : dla +10 - 23st, dla 0 - 26st, dla -10 -30st, dla -20 -33st. Ta krzywa jest od 3 dni. Czy mam coś ze sterowaniem pompy?

Poza tym za pomocą termometru zmierzyłem temp. w rozdzielaczu podłogówki. Różnica między tym co wchodzi a wychodzi z podłogi jest 0,4-0,6 st. Mierzyłem temp. kiedy pompa akurat nie pracowała. Wydaje mi się ,że ta różnica jest mała aż niemożliwa. Może to błąd termometru?

• 2 weeks później...

Mam jeszcze pytanie. Czy waszym zdaniem wyłączanie PC i ogrzewania podłogowego pod nieobecność mieszkańców w domu (od 7:00 do 17:00) ma sens???

Ostatnio przetestowałem układ i moja PC potrzebowała jakieś 3-4 godziny aby z temp. pomieszczeń 18*C dobić do 20*C Jak to wygląda w waszym wykonaniu??

Nie ma za bardzo sensu. Spadek temperatury w tym czasie o 2K jest bardzo duzym spadkiem i raczej malo prawopodobnym w "normalnym" domu.

Jesli uzywasz jednej taryfy, to co najwyzej mozna w godzinach nieobecnosci w domu dac obnizenie temperatury o max 1K, w ten sposob aby na 2-3h przed powrotem uruchomilo sie ogrzewanie. (czyli np w Twoim przypadku od 6:00 do 14:00 pompa odpoczywa). Oszczednosci beda znikome, ale pompa bedzie miala mniej zalaczen.

Jesli masz prad dwutaryfowy, to takie postoje bedzie wymuszal drogi prad. W takim wypadku u mnie w dni powszednie od 7-14 i 16-22 pompa odpoczywa. Spadek temperatury wieczoram nie przekracza 0,7K. Jesli przekroczy 1K to pompa zaczyna grzac tez w drogim pradzie.

A jak to oceniasz Pixys Przy ostatnich temp. zewnętrznych od 0*C do +3*C na potrzeby samego C.O., PC zużyła 13kWh na 8 godzin pracy. Krzywa grzewcza ustawiona na 0,6 tak aby na zasilanie wychodziło około 35*C, temperatura na powrocie jest góra o 3*C niższa. Pętle ogrzewania podłogowego otwarte maxymalnie bez dławienia przepływów.

Zaobserwowałem, że po nagrzaniu pomieszczeń do zadanej temperatury np. 20*C - 21*C, a po ręcznym wyłączeniu PC temperatura w domu spada o jakieś 0,5*C w ciągu 3h.

Jakie masz sugestie...

Czyli to nie jest pierwszy sezon grzania domu jak widze.

Ten spadek 0,5K/3h to dosyc duzo. Nie napisales ile masz tych kanalow wentylacyjnych, wiec nie wiem jak intensywnie wentylujesz chalupe. Moze grubo za intensywnie.

Na zasilaniu masz bardzo wysoka temperature jak na okolice 0*C na zewnatrz. U mnie np jest to w okolicy 30-31*C przy delcie 6K i sporo przewymiarowanej pompie.