klabcoha 29.09.2013 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Witam wszystkich, pragnę odświeżyć ten wątek ponieważ na forum są wypowiedzi z okresu miedzy 2002 a 2009 rokiem. Zastanawiam się nad tym ogrzewaniem i widzę w nim wiele zalet ale i kilka wad. Cena kompletnego systemu jest dość wysoka, więc interesują mnie wypowiedzi osób, które mają takie systemy ogrzewania i ich wypowiedzi na temat- czy warto?- które elementy muszę zainstalować a które są zbyteczne?- jak wygląda kwestia ekonomiczna tego systemu w eksploatacji?Która fima z adekwatną ceną systemu do jakości.Ja myślę nad zasilaniem tego systemu piecem kondensacyjnym, rekuperator, nawilżacz i klima ( dom parterowy 160m użytkowej). Bardzo proszę o wypowiedzi osób, które mają jakieś doświadczenia z tym sposobem ogrzewania jak również osoby z firm reprezentujących, które w sposób rzeczowy będą w stanie powiedzieć mi dlaczego ich system jest lepszy od konkurencji. Nie interesują mnie informacje od teoretyków negujących wszystko i posugujących się mitami a nie doświadczeniami. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 29.09.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 mieszkałem trochę czasu w Kanadzie. tam w większości budynków, czy jedno, czy wielorodzinnych, stosuje się tego typu sposób ogrzewania/chłodzenia. Działa to fajnie. w kwestii technicznej nie wypowiem się, bo nie zgłębiałem tematu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AngelDust 09.10.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 @klabcoha,Sam jestem zdecydowany na system nadmuchowy, jednak tez jestem jeszcze przed instalacja, dlatego żadnych konkretów nie jestem jeszcze w stanie podać. Nie chce tu reklamować żadnej konkretnej firmy, ale polecam bloga na ten temat, którego sam uważam za bardzo przydatny. Wyszukaj sobie "OWK czyli HVAC po polsku"Co do ceny, to oczywiście kocioł węglowy czy gazowy plus grzejniki jest tańszy, tylko ze kocioł nie zapewni Ci wentylacji z rekuperacja, ogrzewania i klimatyzacji. Jeśli (tak jak ja) i tak masz zamiar zainstalować wentylacje z rekuperacja i klimatyzacje, okazuje się ze system w komplecie z ogrzewaniem nadmuchowym wychodzi taniej. Jedyny nierozwiązany dla mnie jeszcze problem to CWU, mam kilka pomysłów i trochę czasu na podjecie ostatecznej decyzji. Własnie przykryłem dom, a ponieważ buduje bez kredytu, spodziewam się instalacji na początku 2015 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leadgenx 10.10.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 też zacząłem się poważnie zastanawiać nad tym systemem, szczególnie, że będę budował do parterowy (jest gdzie ukryć wszystkie kanały) w technologi szkieletowej. Technologi ta pozwoli mi zminimalizować akumulacyjność cieplną przegród, co jest dość istotne w przypadku ogrzewania nawiewowego. Czy ktoś ma może takie ogrzewanie w "kanadyjce"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klabcoha 13.10.2013 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 @klabcoha, Sam jestem zdecydowany na system nadmuchowy, jednak tez jestem jeszcze przed instalacja, dlatego żadnych konkretów nie jestem jeszcze w stanie podać. Nie chce tu reklamować żadnej konkretnej firmy, ale polecam bloga na ten temat, którego sam uważam za bardzo przydatny. Wyszukaj sobie "OWK czyli HVAC po polsku" Co do ceny, to oczywiście kocioł węglowy czy gazowy plus grzejniki jest tańszy, tylko ze kocioł nie zapewni Ci wentylacji z rekuperacja, ogrzewania i klimatyzacji. Jeśli (tak jak ja) i tak masz zamiar zainstalować wentylacje z rekuperacja i klimatyzacje, okazuje się ze system w komplecie z ogrzewaniem nadmuchowym wychodzi taniej. Jedyny nierozwiązany dla mnie jeszcze problem to CWU, mam kilka pomysłów i trochę czasu na podjecie ostatecznej decyzji. Własnie przykryłem dom, a ponieważ buduje bez kredytu, spodziewam się instalacji na początku 2015 roku. Panowie, ja już się chyba zdecydowałem na ten system, bo wygląda bardzo obiecująco, na privie dostałem też numer od uprzejmego użytkownika takiego rozwiązania i potwierdził wszystkie zalety opisywane przez firmy i oczywiście obalił stare mity dotyczące takiego ogrzewania. Poprsiłem wstępnie o wycenę firmę Miller i Polski Komfort. W Millerze wyszło ok 48000 zł za rekuperację, klimę, piec i nawilżacz powietrza oczywiście z instalacją na gotowo, w PK taki system kosztuje około 10000 więcej ale przekonuje mnie piec gazowy z pompą ciepła i możliwość sterowania przez internet co oznacza, że mogę sobie rano obniżać temperaturę przy wyjściu z domu a na 40 min przed powrotem znowu ją zwiększyć do np 21 przez telefon. Ja zaczynam wykańczanie w 2015 r, więc mam nadzieję, że trochę jeszcze obiży się cena tego ogrzewania w Polskim Komforcie, lub może powstanie inna firma oferująca takie rozwiązanie, bo monopol nikomu z nas raczej nie pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts