Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gu10 ledy czy świetlówki ?

Recommended Posts

Witam,

Nie śledziłem tematu od paru lat, a na rynku pojawiło się tyle nowych produktów:

Jakie świetlówki gu10 polecacie do:

1. Salonu - oświetlenie sufitowe dookoła pokoju i przez środek, salon 21m2

2.Kuchnia 5m2 - sufitowe na środku

3.Wiatrołap 3.7m2 - sufitowe na środku

4.Łazienka 6m2 - sufitowe na środku

5.Hol 4m2. - sufitowe na środku

6.Kotłownia 4m2 - sufitowe na środku

Parter mały jak widać, ile oprawek dać do pomieszczeń żeby było jasnooo :) i które polecacie gu10 świetlówki czy ledy?, będę wdzięczny za konkretne sprawdzone firmy bo na popularnym portalu aukcyjnym pełno ofert. Ledy zawsze kojarzyły mi się z punktowych światłem, ale może coś się zmieniło przez te lata.

• 1 year później...

Zdecydowanie polecam LEDY GU10, świetna sprawa. Mój brat założył w całym domu, trochę zabulił, ale to się mu na pewno zwróci - więc nic nie traci, a potem to już tylko będzie oszczędzał. No i efekt dekoracyjny też jest bez porównania. Też mam zamiar zainwestować, ale jak się wprowadzę do nowego domu, nie opłaca mi się wymieniać żarówki w starym domu, w którym nie będę mieszkał:) Mogę ci polecić fajną wyszukiwarkę ledów z uwzględnieniem rodzaju pomieszczeń - zastosowanie w pomieszczeniach.

Ledy to nie tylko punktowe światła, są dekoracyjne słabe, są punktowe i mocne - dobre do czytania.

Edytowane przez Wodi

Co do żarówek led GU10 jest ich pełno na naszym rynku. Musisz zwrócić uwagę na moc takich żarówek np. światło komunikacyjne będzie zapalane żeby oświetlić drogę to w zupełności 2-3W wystarczają, a do np. oświetlenia pokoju np. 3x5W.

Sprecyzuj swoje punkty oświetleniowe (w salonie możesz mieć na środku żyrandol na 3 żarówki a możesz mieć na 7).

Ja stosuję żarówki marki spectrum i nie mam problemów.

PS. Jeżeli wymienisz wszystkie żarówki w jednym momencie i masz stary typ licznika to za niedługo zapukają panowie od wymiany licznika i wymienią na elektroniczny, ponieważ 1 żarówka led jakby się świeciła cały czas to nie ruszy licznika ;)

Pozdrawiam.

Wracając do pytania ledy czy świetlówki to mogę z doświadczenia powiedzieć, że jaką świetlówkę byś nie kupił i tak one się rozświetlają, a ledy od razu świecą tak jak powinny. Jeżeli kupisz żarówki to daj znać jakie i jak spełniają Twoje wymagania.

Pozdrawiam.