Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewnętrzne czy zewnętrzne co zrobić pierwsze??? Pomoc do fachowców

Recommended Posts

Witam serdecznie. Sytuacja wygląda następująco: mamy stan surowy zamknięty i robimy w środku instalacje hydrauliczną i elektryczną. Dostaliśmy propozycję aby za 2 tygodnie zrobić elewację zewnętrzną. Nie będziemy mieli jeszcze tynków wewnętrznych i zastanawiam się czy później będą mogły one spokojnie wyschnąć jeśli budynek będzie już ocieplony z zewnątrz.

Proszę o pomoc i "łopatologiczne" wytłumaczenie czy lepiej najpierw kłaść tynk wew. czy zew. czy może kolejność jest bez znaczenia .

Z góry dziękuje

Witam serdecznie. Sytuacja wygląda następująco: mamy stan surowy zamknięty i robimy w środku instalacje hydrauliczną i elektryczną. Dostaliśmy propozycję aby za 2 tygodnie zrobić elewację zewnętrzną. Nie będziemy mieli jeszcze tynków wewnętrznych i zastanawiam się czy później będą mogły one spokojnie wyschnąć jeśli budynek będzie już ocieplony z zewnątrz.

Proszę o pomoc i "łopatologiczne" wytłumaczenie czy lepiej najpierw kłaść tynk wew. czy zew. czy może kolejność jest bez znaczenia .

Z góry dziękuje

ja uwazam ze lepiej zaczac od srodka - z elewacja zewn ja wstrzymuje sie do czasu az z grubsza oporzadze podworko aby jej nie uszkodzic.

Pozatym ze wzgledow czysto finansowych lepiej robic cos co jest konieczne do dalszych robot a to co niekonieczne zostawiac na pozniekj

ja uwazam ze lepiej zaczac od srodka - z elewacja zewn ja wstrzymuje sie do czasu az z grubsza oporzadze podworko aby jej nie uszkodzic.

Pozatym ze wzgledow czysto finansowych lepiej robic cos co jest konieczne do dalszych robot a to co niekonieczne zostawiac na pozniekj

My chcemy na razie zrobić elewację tylko na szaro bez koloru. A jeden z panów którzy stawiali u na mury powiedział że jak nie ocielimy budynku z zewnątrz to przez całą zimę nic nie zrobimy. A zależy nam na tym żeby zimą móc działać z pracami w srodku..Jedyne czego się obawiam to wilgoć czy w takim wypadku tynki i wylewki będą wysychały tak jak należy?

Czyli zaczynasz najpierw od środka. Piszę z telefonu i nie mogę edytować.

Mamy już Stan surowy zamknięty i plan na chwile obecną był taki aby przed zimą:

1) dokończyć instalacje

2) zrobić ocieplenie zewnętrzne

3) zrobić tynki wewnętrzne

4) wylewki

Zimą chcieliśmy zacząć grzać.

Początkowy plan zakładał najpierw tynki wewnętrzne a potem ocieplenie ale terminy ekip się poprzesuwały :/

• 3 weeks później...
Ja zaczynam od wnetrza jest to dla mnie lepsze rozwiazanie i chodzi o schnięcie i przede wszytskim o to ze chce jak najszybciej sie wprowadzic a na zwenątrz moze ekipa robić jak juz bede mieszkał aaa nie oszukujmy sie ogrzewanie przy tynkach tez jest wazne tym bardziej ze juz jest wilgotno i coraz zimniej ...