Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel to śmierć

KvM

Recommended Posts

@Greengaz 2020 roku nie wiadomo kto będzie rządził i czy ten kolos na glinianych nogach(UE) będzie jeszcze istniał. Dlaczego chcą tylko karać tych małych i biednych ,a za największych trucicieli się nie wezmą.

Edit: @KvM nie każdemu stary dom opłaca się modernizować pod względem ocieplenia. Tytuł nic nie mówi o nowych domach, tylko jednoznacznie stwierdza" Węgiel to śmierć". Jeśli chodzi o budowę nowych domów , to są już wymogi i chyba nie trzeba agitować w tej sprawie. Wystarczy że będzie odpowiednia kontrola tego, co w Polsce niestety kuleje nie tylko w tej branży.

Edytowane przez rybniczanin

• Odpowiedzi 428
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Greengaz 2020 roku nie wiadomo kto będzie rządził i czy ten kolos na glinianych nogach(UE) będzie jeszcze istniał. Dlaczego chcą tylko karać tych małych i biednych ,a za największych trucicieli się nie wezmą.

Za najwiekszych trucicieli juz sie wzięli. Zostały tak naprawdę dwie rzeczy. Niska emisja (węgiel ) i palenie tytoniu. W zakresie innych rzeczy dokonał sie ogromny postęp na przestrzeni ostatnich lat. Nawet współcześnie produkowane auto sa niemal nieszkodliwe w trakcie eksploatacji.

Edit: @KvM nie każdemu stary dom opłaca się modernizować pod względem ocieplenia.

Dlatego piszę, że nie bardzo chce się wierzyć w wymianę już istniejących instalacji węglowych.

Pewnie ograniczy się do zakazu instalacji kotłów węglowych w nowych domach, Zresztą i tak taka instalacja jest bez sensu ze względu na zmiany przepisów w zakresie oszczędzania energii.

Gdzie się wzięli? W Ameryce Północnej, Azji.;) Kiedy podpisali?:yes:

Nie tylko podpisali, ale i zmodernizowali. Poszły na to miliardy zł. Warto sie rozejrzeć wokół siebie. Nie mowie ze jest idealnie, ale kiedyś było o wiele gorzej.

Węgiel to smierć jednoznacznie mówi o tym, ze w skutek ktozystania z węgla chorują i umierają ludzie. Nie tylko w kopalniach.

USA i Chiny podpisały? Pokarz mi źródło.:yes:

Kolego. Piszesz o Co2 ktore ma wpływ na klimat, ale nie jest zagrożeniem dla zdrowia. W pierwszym poście napisałem ze nie chodzi mi o Co2 lecz o szkodliwe substancje zawarte w węglu. To co sie dzieje w Chinach czy USA nas nie truje, to co sie pali w twoim piecu owszem truje ciebie i twojego sąsiada. W podobny sposób jak dym papierosowy.

@KvM mówimy o emisji i największych trucicielach i te kraje do nich należą. Dlatego nie obracaj kota ogonem. Rozumiem wprowadzanie w kraju systemów ekologicznych i energooszczędnych. Tylko nie rozumiem polityki.Dofinansowania na ekologiczne i odnawialne źródła energii wzbogacają banki, zamiast pomagać w ograniczaniu emisji i drobnym inwestorom, co chcieli skorzystać z takiego dofinansowania bez udziału banków. Dlatego nie wierze w te ich dofinansowania bez nabijania komuś biznesu.:( Edytowane przez rybniczanin

@KvM mówimy o emisji i największych trucicielach i te kraje do nich należą. Dlatego nie obracaj kota ogonem. Rozumiem wprowadzanie w kraju systemów ekologicznych i energooszczędnych. Tylko nie rozumiem polityki w naszym.Dofinansowania na ekologiczne i odnawialne źródła energii wzbogacają banki, zamiast pomagać w ograniczaniu emisji i drobnym inwestorom, co chcieli skorzystać z takiego dofinansowania bez udziału banków. Dlatego nie wierze w te ich dofinansowania bez nabijania komuś biznesu.:(

Nie odwracam kota. W pierwszym poście napisałem ze co2 to nie jest trucizna. Kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz. Dalsza dyskusja jest bezccelowa.

...

Węgiel to smierć jednoznacznie mówi o tym, ze w skutek ktozystania z węgla chorują i umierają ludzie. Nie tylko w kopalniach.

W Polsce zdecydowaną większość energii elektrycznej uzyskuje się z elektrowni węglowych. Grzejący swoje domy prądem - mordujecie ludzi. Ja grzejąc ekogroszkiem z KWK Wesoła zużywam go za sezon 4 tony na potrzeby CO. W celu uzyskania tej samej ilości energii elektrownia opalana węglem z Bełchatowa zużyje przeszło 30 ton. Ja wyprodukuję 150 kg. popiołu. Ta elektrownia - około 2,5 tony. Ja wyprodukuję około 20 kilogramów siarki. Elektrownia - 255 kilogramów. Mordercy grzejący prądem swoje domy i mieszkania - nie zabijajcie nas i naszych dzieci. Montujcie kotły na paliwa stałe.

Sadzisz, ze te kilkanaście milionów aut ktore przybyło na polskich drogach to wynik biedy? Kiedyś ludzi nie było stać nawet na kupno wytworu socjalistycznej gospodarki. Dzis auto ma prawie każdy, a wielu po dwa. Kiedyś zarabialiśmy po 20-30 dolarów dzis pensja minimalna jest 20 razy wyższa.

Chłopie, jaki Ty jesteś płytki, to się w pale nie mieści. Człowiek się potem dziwi, jak łatwo ludźmi manipulować.

Wiesz co napisał kiedyś Stanisław Lem?

Zacytuję Ci:

„Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów”

Zanim kupiłem kocioł z podajnikiem na groszek , myślałem o pompie ciepła ... dotacji brak chyba że przez bank z kredytem - to jest bez sens , chcę kupić urządzenie zapłacić wziąć fakturę i dostać np 50% refundacji - proste ? Ale nie w tym kraju ... Trzeba kredy wziąć a i oczywiście nie na urządzenie tylko na usługę montażu - dziękuję postoję.

Jeśli ma być zakaz palenia węglem - to niech wprowadzą w ogóle zakaz palenia czegokolwiek w domach gazu i oleum też - zakaz kominów , grzejemy tylko prundem będzie czysto i ekologicznie - oczywiście 10000 kWh w promocyjnej cenie 0,2PLN dla każdego gospodarstwa domowego :rolleyes: Tak po unijnemu ...

ehhh

Żadne palenie nie emituje tylu trucizn co węgiel. Dlatego spalanie innych rzeczy nie musi byc ograniczane. Nie jest problemem samo spalanie ale to co jest spalane. Węgiel zawiera relatywnie bardzo dużo szkodliwych substancji ktore sa przy spalaniu uwalniane i szkodzą zdrowiu i życiu ludzi. Tego problemu nie ma z gazem, olejem czy nawet drewnem, ktore dodatkowo można ponownie odzyskać poprzez nasadzenia.

Chłopie, jaki Ty jesteś płytki, to się w pale nie mieści. Człowiek się potem dziwi, jak łatwo ludźmi manipulować.

Wiesz co napisał kiedyś Stanisław Lem?

Zacytuję Ci:

Chłopie. Lem nie był takim idiota by pisać tego rodzaju bzdury. Nigdy czegoś takiego nie napisał ani nie powiedział. Jakis dureń przypisał mu te słowa a kolejni je dalej bezmyślnie powtarzają. Lem doskonale wiedział jacy sa ludzie, daje temu wyraz w większości swoich powieści. A z internetu korzystał w zasadzie wylacznie za pośrednictwem swojego asystenta.

Żadne palenie nie emituje tylu trucizn co węgiel. Dlatego spalanie innych rzeczy nie musi byc ograniczane. Nie jest problemem samo spalanie ale to co jest spalane. Węgiel zawiera relatywnie bardzo dużo szkodliwych substancji ktore sa przy spalaniu uwalniane i szkodzą zdrowiu i życiu ludzi. Tego problemu nie ma z gazem, olejem czy nawet drewnem, ktore dodatkowo można ponownie odzyskać poprzez nasadzenia.

Żadne palenie nie emituje tylu trucizn co węgiel. Nikt nie spala więcej węgla niż elektrownie. Ekolodzy z Polski i innych krajów, gdzie podstawą produkcji energii elektrycznej jest węgiel - jeszcze dzisiaj odetnijcie sobie przyłącza prądu do swoich domów. Przestańcie w końcu mordować nas i nasze dzieci.

Edytowane przez kobra64
literówka

czy tobie czasem KvM sufit na łeb się nie spadł???

że za klasykiem zacytuję

chcesz mi wmówić że to co wypluje amerykański lub Chiński komin mnie nie truje?

to ty chyba lekcje niektóre w szkole opuściłeś. te zwłaszcza na których mówiło się o wpływie zmian w jednej części globu na klimat i środowisko na całej ziemi.

zastanów się nad swoim pierwszym wpisem

co on wnosi?

poza krzykiem frustrata nic

uważasz że węgiel truje?

ja uważam że truje chiński przemysł nad którym brak jest kontroli. my szarzy obywatele nie mamy narzędzi by to sprawdzić ale organy kontrolne co chwilę wprowadzają zakaz obrotu kolejnymi partiami różnych produktów made in china.

nie wypisuję jednak postów po forach nawołujących do unikania chińskich produktów. mógłbym też pisać aby nie kupować francuskich samochodów- ich też nie lubię zbytnio.:no::no::no:

a co do zakazu w Krakowie to myślę że poszła jakaś gruba kasa bokiem i działa lobby które za chwilę się ujawni.

będa promocje i dopłaty

będą kredyty preferencyjne

a potem jak z solarami - kosztowały 6tysięcy zanim wprowadzono dotacje

teraz kosztują 14tysięcy i każdy myśli że to super sprawa bo zwracają część kosztów

a producenci i dystrybutorzy odcinają kupony

za kilka lat dowiemy się kto zrobił złoty interes na tym zakazie.

Żadne palenie nie emituje tylu trucizn co węgiel. Nikt nie spala więcej węgla niż elektrownie. Ekolodzy z Polski i innych krajów, gdzie podstawą produkcji energii elektrycznej jest węgiel - jeszcze dzisiaj odetnijcie sobie przyłącza prądu do swoich domów. Przestańcie w końcu mordować nas i nasze dzieci.

Owszem racja, elektrownie spalają najwiecej węgla, ale nie znaczy to, ze najwiecej trują. Elektrownie stosują bardzo wymyślne filtry, by ograniczać emisje trucizn. Wydały na to miliardy zł. Zgadzam sie jednak, ze z czasem także i one powinny byc zamykane, a budować sie powinno elektrownie atomowe. Jesli nasz węgiel jest taki cudowny to niech nam zapewnia dewizy z eksportu i niech sie nim trują inni.

@KvM dlatego Tobie cały czas piszę że trzeba świadomie spalać węgiel, żeby w miarę możliwości ograniczać wydostawanie się szkodliwych substancji. Dlatego są modernizowane sposoby spalania węgla(np.kotły z podajnikiem). Spalaj świeżo ścięte drewno to będziesz widział po kominie i po kominku jakie to czyste , jeszcze bez nominalnej mocy. Dlatego trzeba mieć świadomość co się spala i jak.:)

Owszem racja, elektrownie spalają najwiecej węgla, ale nie znaczy to, ze najwiecej trują. Elektrownie stosują bardzo wymyślne filtry, by ograniczać emisje trucizn. Wydały na to miliardy zł. Zgadzam sie jednak, ze z czasem także i one powinny byc zamykane, a budować sie powinno elektrownie atomowe. Jesli nasz węgiel jest taki cudowny to niech nam zapewnia dewizy z eksportu i niech sie nim trują inni.

Węgiel nasz, elektrownie i kopalnie także.

Popatrz co się dzieje z łupkami, niby mamy złoża ale to amerykanie już na nich zarobili, bo technologię nam sprzedają.

Atom - kto ma go wybudować ? Zapewne Francja.

Przestań cie się spierać czy jest szkodliwe, czy nie, bo jest.

Zachęcam do przeczytania całego sprawozdania z komisji sejmowej.

Podjęte decyzje w tym zakresie całkowicie zmieniają rynek paliw w Polsce.

Dla zachęty fragment:

Według szacunków na likwidację wszystkich domowych pieców tego typu w całej Polsce do 2020 r. potrzeba ok. 5 mld zł. - Ten wydatek jest niezbędny, bo inaczej grożą nam unijne kary - tłumaczy Żelichowski. Ministerstwo Środowiska wyliczyło, że mogą one sięgać kilkuset tysięcy euro... dziennie.

nareszcie ten rząd zabrał się za coś pożytecznego, gdyby ktoś nie wiedział że węgiel zabija to proszę poszukać sobie w historii Londynu o tym jak zabijała mgła, która faktycznie była smogiem, zakaz palenia węglem problem załatwił, czy musi dojść do śmierci żeby zwolennicy węgla zrozumieli, jak ktoś chce zobaczyć problem na własne oczy to zapraszam na spacerek zimą w Beskidach, zobaczycie i poczujecie smoga własnymi zmysłami

Przeczytaj jeśli łaska mój poprzedni post. Policz, jaką skuteczność musiałyby mieć te filtry, żeby chociażby zbliżyć się do ilości emitowanej przeze mnie trucizny. A co się dzieje z wkładami takich filtrów po ich wyeksploatowaniu? Prąd w Polsce to śmierć. Dla mnie i dla moich dzieci. Od jutra wyłączyć wszystkie elektrownie węglowe. Prąd to śmierć.