marsS 29.09.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Witam. Szukam nowego kotła CO. Do ogrzania jest ok 100 m2. Dom jest parterowy, stary, nieocieplony, z zewnątrz cegła czerwona, od wewnątrz pustak. Okna plastikowe. Instalacja jest ze stalowych rur, grzejniki też stalowe takie cienkie. Palę średnim i trochę grubszym węglem, czasami z dodatkiem drewna dębowego lub samym drewnem gdy nie jest bardzo zimno. Nie jest to palenie ciągłe, w piecu pali się przeważnie od południa do późnej nocy czy tam rana. Chciałbym zmieścić się w cenie 2500-3000zl. Myślałem nad piecem z dolnym spalaniem ale raczej nie starczy mi kasy. Poza tym nie wiem czy komin da sobie radę. Takie piece w miarę niskiej cenie jakie udało mi się znaleźć to: HEF hef. Dakon Dor KSGW Zgoda Z tradycyjnych GS po przeczesaniu sieci wybrałem: Defro Optima Confort Zębiec Wenus lub jego poprzednik Ogniwo s6wc classic Ciechewicz Heiztechnik q hit SAS uwt Znalazłem jeszcze piece Eko-witt. Ale tam chyba trochę ściemniają bo w opisie Optymala jest: Kotły typu OPTYMAL są urządzeniami grzewczymi z dolnym spalaniem paliw stałych długopłomiennych:eek: Ale po dołożeniu sterownika i dmuchawy ten sam piec staje się już GS: W kotłach OPTYMAL KOMFORT stosujemy technikę spalania opału „od góry” Bo chyba nie pali się w DS od góry ?? Zresztą widać po przekroju że to GS Ale w sumie można by te kotły brać pod uwagę przy GS. I teraz który wybrać? I jakiej mocy? Jestem z lubelskiego wiec niedaleko mnie jest Krzaczek. Co o tych kotłach myślicie? Ja jakoś nie mam przekonania, do tego są trochę przydrogawe. Chciałbym też zapytać czy kupno kotła przez internet to dobry pomysł? Jestem ze wsi, a jak wiadomo na jesieni na wsi pełno roboty, nie ma czasu jeździć i oglądać Wiem że sprawdzonym sklepem jest fuego, czy są jakieś inne godne zaufania? Dziękuje pięknie za wszystkie rady i inne odpowiedzi Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/183307-trwa%C5%82y-niedrogi-kocio%C5%82-co/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts