Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niezależna rekuperacja, rekuperacja + ogniwa fot.

Recommended Posts

Marzę o tym aby połączyć ogniwa dokładnie polimerowe z rekuperacją, rekup. który planuje kupić bierze ok. 100W, panel polimerowy za 249zł daje 100W. heh, walne dwa bez "bateri" na magazynowanie energii. Czy to może działać? wiadomo że w nocy nie będzie działało, ale przez większą część dnia.

Ogólnie taki mam plan żeby zakupić z 30 tych paneli prosto z hong kongu hłehłe(składane przez roboty :p). I nie magazynować energii bo się nie opłąca, panele są tak tanie że lepiej kupić 2, nie magazynować energii, niż 1 europejski i magazynować. OCZYWIŚCIE TO WSZYSTKO W TEORII.

Policzcie sobie ile "socjalizm europejski" bierze za 1kwh? ogniw słonecznych!

I jeszcze 68%cła narzucają poza europejskim. Hipokryci nawołują do energetyki słonecznej a gdy ktoś robi tańsze to blokują, bo kaski ubywa. Może i żółtki sztucznie zaniżają ceny ale ja się niezmiernie cierzę, KORZYSTAM. Ogólnie ciekawa odmiana od drogich zmonopolizowanych w europie p. fot. Energetyka słoneczna może się jednak opłacać.

Edytowane przez adrianoos966

Dobry wentylator to 300euro netto w hurcie - wymiennik 160euro. Nie wiem jak Pan posłuchał reku przez internet, jak Pan ocenił materiały i jakość montażu? Jak Pan sprawdził czy dane w DTR-ce są prawdziwe?

2 osoby i 250m3/h - może być duuuuży dyskomfort - trzeba by nawilżacze.

Dobry wentylator to 300euro netto w hurcie - wymiennik 160euro. Nie wiem jak Pan posłuchał reku przez internet, jak Pan ocenił materiały i jakość montażu? Jak Pan sprawdził czy dane w DTR-ce są prawdziwe?

2 osoby i 250m3/h - może być duuuuży dyskomfort - trzeba by nawilżacze.

Ok, wezmę mniejszy, nawet dużo lepiej dla mnie. Chcę zaznaczyć że kupuje samą "skrzynkę" rekuperacji a co to jakości, to jest dużo napisane i zdjęcia są, czy jakość jest aż tak kosmicznie ważna? przecież nie kupuje raczej bubla, a poza tym kupujemy miliardy syfu z Chin i jakoś się żyje. Wiadomo jednak że rekuperacja to inwestycja na lata, więc wezmę pana wskazówki do serca. Montować mam zamiar sam :bash:, nie żebym się rzucał z motyką na słońce ale COŚ już wiem na temat systemów rekuperacji, tak żeby zmniejszyć ryzyko spie...a

Obliczenia i rozmieszczenie potrafię zrobić, jedak nie liczyłem "ciśnienia" w rurach bo mnie się nie chciało, zresztą rekuperacja nie na dzisiaj. Kupuje od firmy tylko że przez internet, jak mi nie będzie pasiło mam 10 dni na odesłanie, takie jest prawo

Obliczenia i rozmieszczenie potrafię zrobić, jedak nie liczyłem "ciśnienia" w rurach bo mnie się nie chciało, zresztą rekuperacja nie na dzisiaj. Kupuje od firmy tylko że przez internet, jak mi nie będzie pasiło mam 10 dni na odesłanie, takie jest prawo

Z tego powodu ( 10 dni) nie spotkałem, by dobre firmy sprzedawały w ten sposób. Ci co nawet próbowali, szybko się wycofali. Wracały reku w opłakanym stanie lub niekompletne ( zamieniono zepsutą część i odesłano centralę). Pozdrawiam.

Ależ oczywiście że myślę nad tym :yes:

Planuje stalowe rury żeby było sztywno, mocno i łatwo do czyszczenia, ale ponoć one chałas przewodzą dobrze.

Montaż oczywiście też musi być porządny

Czytałem już wiele stron z poradami...

Jak się robi to i tamto.

Przed ostatecznym kupnem poczytam wszystko co się da, czego oczekiwać i porównam z innymi typowymi rekuperatorami prąd, ...

Idealizm nie istnieje

Dobra podam ci nazwę rekuperatora "B3B WX-20" powiedziałbyś co o nim sądzisz

Może pan podać co innego, polecanego

Ależ oczywiście że myślę nad tym :yes:

Planuje stalowe rury żeby było sztywno, mocno i łatwo do czyszczenia, ale ponoć one chałas przewodzą dobrze.

Montaż oczywiście też musi być porządny

Czytałem już wiele stron z poradami...

Jak się robi to i tamto.

Przed ostatecznym kupnem poczytam wszystko co się da, czego oczekiwać i porównam z innymi typowymi rekuperatorami prąd, ...

Idealizm nie istnieje

Dobra podam ci nazwę rekuperatora "B3B WX-20" powiedziałbyś co o nim sądzisz

Może pan podać co innego, polecanego

---Nie robi się domowej wentylacja na stalowych rurach !!!

----Poza tym, tylko stalowe rury nie nadają się do ewentualnego czyszczenia.

----B3B WX-20 - to centrala do klimatyzacji - do współpracy ze splitami - które odprowadzają wodę z pomieszczeń. Ta centrala nie ma odprowadzenia wody - woda, na papierowym wymienniku wraca do domu.

----Poza tym to bardzo kosztowne urządzenie ( coś jak drukarka atramentowa - za 150 zł a tusz za 200) - papierowy wymiennik się zagrzybia ( jest mokry non stop ) a nowy to koszt centrali.

Widzi Pan co znaczy kupowanie przez net!!!

Ależ montuje się montuje rury tzw. spiro OCYNKOWANE, niby dlaczego NIE???

Co do odpływu wody to racja. Nie ma ALE INNE MAJĄ :D dla przykładu "LUNA 200 DOSPEL"

Widzę że na siłę chce mi pan wcisnąć jakie to kupowanie przez sieć jest bee.

Dobrze, popatrzę na rekuperatory w okolicznych sklepach, I się "zastanowie" hłehłe