Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stiebel Eltron WPF16 błąd "mała moc"

wihajster

Recommended Posts

Witam czy ktoś posiada dokumentację serwisową do pomp serii WPF (konkretnie rocznik chyba 2008 )?

Mam problem z pojawiającym się błędem "mała moc" w sytuacji gdy pompa jest już po naprawie (była nieszczelność), ilość czynnika i parametry układu chłodniczego są dobre, moc grzewcza również.

Chodzi mi dokładniej o to, na jakiej podstawie sterownik szacuje "małą moc", jakie parametry bierze pod uwagę. Nie ma przepływomierza więc mocy sobie nie policzy, czy ma coś do tego przetwornik ciśnienia przed skraplaczem (0/42bar -- 0-20mA)?

Pozdrawiam

PS przydałaby się też instrukcja obsługi po polsku....

Dziwny błąd. Jaki masz numer błędu i jaki komunikat? Te instrukcje widziałeś ?

http://www.stiebel-eltron.ru/imperia/md/content/STIEBELELTRON/de/Fachpartner/Fachinformationen/Downloads/Gebrauchs-und-Montageanweisungen/03_waermepumpen/12_sole_w_wp/269235-34502-8240_wpf__s__mit_wpmi__gb_.pdf

lista błędów strona 38-39

http://www.stiebel-eltron.ru/imperia/md/content/STIEBELELTRON/de/Fachpartner/Fachinformationen/Downloads/Gebrauchs-und-Montageanweisungen/03_waermepumpen/21_regler/264755-34343-8168_wpm_ii__gb_.pdf

lista błędów strona 28

po polsku instrukcja do sterownika WPMW II, bo pewnie taki jest u Ciebie:

http://itmobile.com.pl/ecodoradztwo/public_html/oferta/WPMW_II_2009.pdf

Jeśli to błąd "No Power" (str 39 pierwszej instrukcji) to jest on wykrywany w ten sposób, że po starcie sprężarki ciśnienie musi się zwiększyć o 2 bary po 10 sekundach (może to właśnie czyta ten przetwornik ?). Przyczyną może być źle podłączona do prądu sprężarka, która się odwrotnie kręci - trzeba podłączyć kable fazowe we właściwej kolejności.

W polskiej instrukcji piszą (str 31) : Brak mocy Wysokie ciœnienie < niskie ciœnienie + 3 bar w ciągu 30 sek -> Fazy nieprawidłowo podłączone

Edytowane przez rwxw

Ogromnie Ci dziękuję za poświęcony czas, przyznam się że wiele informacji uzyskałem wcześniej od naszych przyjaciół Rosjan ;) - ale nie wiem dlaczego tam nie szukałem.

Na polskiej stronie wymagają zarejestrowania aby móc pobrać głupią instrukcję, o dalszych sprawach nie wspominając... Dziwna polityka. Na przykład do Nibe jest wszystko dostępne i nikomu to nie przeszkadza, tylko ułatwia życie. Viesio także nie najgorszy pod tym względem.

Co do tego przypadku to przyznam się że przetwornik wysokiego ciśnienia został "w pewnych okolicznościach uszkodzony", nie wnikajmy w szczegóły. Po prostu go nie ma. "Na kolanie" oszukałem elektronikę podając stałą wartość prądu odpowiadającą 27 barom. Bez przetwornika oczywiście elektronika się wzburzyła i powiedziała "no way", nie pracuję, ;) - poprzez komunikat E130. Czyli zgodnie z wytycznymi. Po "oszukaniu" jej już nie miała problemów i startowała. Pracowała kilkadziesiąt minut do pojawienia się błędu "mała moc". Doraźnie przed momentem założyłem zewnętrzny "resetator" aby co jakiś czas resetował sterownik im żeby klient nie zszedł z powodu wyziębienia organizmu.

Do czasu właściwej ostatecznej naprawy czyli niestety nie obejdzie się bez zamontowania nowego przetwornika....

Jeszcze raz dziękuję za zaangażowanie. Mam nadzieję że kiedyś będę miał okazję się zrewanżować, choćby zaproszeniem na browarka do Torunia :)

Edytowane przez wihajster

Nie wiem, czy pomogłem, ale dzięki za browarka, szkoda, że tak daleko mieszkam ;-) Nie podejrzewałem Cię, że źle podłączyłeś fazy, a obliczanie mocy przez pc też nie wydawało mi się realne. Przy okazji dowiedziałem się, że w nowszych pc są przetworniki ciśnienia, za pomocą których procesor kontroluje działanie pc, a nie tylko 2 presostaty blokujące działanie pc w skrajnych warunkach. W sumie, jest to jakiś sposób ochrony sprężarki przed pracą w niewłaściwych warunkach. Na szczęście w razie awarii czujnika, czy sterownika zawsze można sprężarkę podłączyć do prądu "manualnie" i zadziała, co przy pc-pw jest w zasadzie nie do zrobienia. Powodzenia w naprawie życzę :-)

Czekam na elektryka aby zamienił u mnie fazy mam ten sam komunikat,czy jest możliwość wyłączenia na stałe grzania C.W.U-jakoś nie mogę znalezć tego parametru w sterowniki(WPMi)

WYŁĄCZ natychmiast maszynę o ile nie jest za późno.

Kto Ci to zamontował bez czujnika kolejności faz????????????