pl.mario 30.09.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Cześć, buduję dom według projektu Zoja Lux G2 i mam małą zagwozdkę związaną z odprowadzeniem wody z dachu. Chodzi o odpływ rynny zaczepionej do okapu nad gankiem, gdzie dach jest lekko wysunięty: Według projektu ma tam się znajdować po prostu kolanko, a woda ściekająca stamtąd miałaby (chyba?) padać na kwiatki na ganku. Wydaje mi się to trochę słabe, bo przy ulewnych deszczach i wietrze strumień będzie pewnie szalał, a zimą może pojawić się mega sopel (powierzchnia, z której zbiera ta rynna jest bardzo duża). Mam cztery pomysły na rozwiązanie tego problemy i chciałbym prosić Was o opinię: 1) Doprowadzenie odpływu do trójnika w rurze po prawej stronie - to był pierwszy pomysł, ale kiedy zobaczyłem podobny domek, w którym taki sposób został zastosowany, uświadomiłem sobie, że to bardzo słabe (inne rury są równolegle do ścian, a ta pod kątem wygląda kosmicznie). 2) Puszczenie rury w dół (do tej donicy) i puszczenie na niej jakiegoś bluszcza. 3) Łańcuch puszczony z rynny (chociaż słyszałem o problemach z zamarzaniem i pękaniem takich łańcuchów) 4) Doprowadzenie kolankami do elewacji (tak jak inne rynny), ale nie standardowymi (kąty są takie, że mocowanie do ściany byłoby w połowie okna, a tam jeszcze jest wejście na ganek od garażu), tylko "kolankami o dowolnym kącie" o spadku 1-2%, żeby zaczepienie wyszło na górnej krawędzi okna. Czy ktoś z Was miał podobny problem i mierzył się z jego rozwiązaniem? Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.10.2013 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) To co masz ma w projekcie to taki nowoczesny żygacz. Inne rozwiązanie choć podobne to łańcuch. Pozostałe propozycje nie realne. Pozdrawiam. Edytowane 1 Października 2013 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.10.2013 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Jeszcze łańcuchy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.10.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Jeszcze można dać narożnik i pojechać rynną do rury i tam sztucer i kolanko w rurę (ew. trójnik). Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pl.mario 02.10.2013 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Dziękuję za opinie, najprawdopodobniej zdecyduję się na łańcuch plastikowy. Niestety w moim systemie rynnowym (bryza 90) nie ma w zestawie leja spustowego, który pomógłby skierować wodę na łańcuch - może ktoś wie, gdzie można coś takiego zrobić? Opcja z narożnikiem i rynną do rury odpada, bo dach nad gankiem jest pod kątem takim jak cały dach, więc pozioma rynna za narożnikiem byłaby zaczepiona w powietrzu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.10.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Taki lej ma Plastmo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts