Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opaska wokól okien

Recommended Posts

Witam

Poszukuję rozmaitych zdjęc opasek dookoła okna najchętniej takich które są także pod parapetem. Głównie chodzi mi o to jaki parapet zamontować żeby to ladnie wyglądało. Z tego co widziałem to jak jest opaska dookoła okna to najczęściej parapet jest tylko we wnęce okiennej ale może się mylę.

Ma ktoś doświadczenia w tym temacie?

pozdrawiam

Według mnie parapety i listwy okienne powinieneś wybrać mając na uwadze wygląd całego budynku, a nie jako wystrój okna samego w sobie. Ja, jeżeli mam taką możliwość staram się dobierać sztukaterię biorąc pod uwagę wygląd dachu, cokołu, schodów, bryłę budynku, rozmiar i rozmieszczenie okien... Są to elementy, które mogą narzucać lub wykluczać pewne rozwiązania w kwestii doboru sztukaterii elewacyjnej i parapetów.

Rozwiązanie o którym piszesz jest dość często stosowane szczególnie przy opaskach symetrycznych (przeważnie o profilu prostokąta). Jednak przy opaskach o bardziej zróżnicowanych kształtach częściej spotykam się z rozwiązaniem gdzie parapet jest wpuszczony w ścianę tworząc podparcie dla opaski okiennej pod którym doklejana jest opaska podparapetowa. Oczywiście jest jeszcze kilka innych możliwości. Myślę jednak, że jakbyś pokazał budynek, który zamierzać uzbroić w sztukaterię to wypowiedzą się osoby bardziej kompetentne w kwestii estetyki:).

Na P.W. wysyłam Ci link do galerii zdjęć z realizacjami, gdzie zastosowano opaski okienne. Może znajdziesz tam rozwiązania, które wpadną Ci w oko.