SchokoQuick 30.09.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam serdecznie! Problem jak w tytule. Jakbym malował całe pomieszczenie nie byłoby sprawy, tymczasem zmieniałem w jednym pokoju elektrykę, poprzestawiałem gniazdka i poprowadziłem nowe kable i teraz nie wiem co mam robić. Bruzdy z kablami zaciągnąłem gipsem budowlanym, na to gips szpachlowy, potem wszystko wyschnięte i ładnie wyszlifowane i... nie wiem co dalej robić...Z pewnych wzgledów nie chcę malować całego pomieszczenia, chciałem tylko zamalować te wszystkie wyprawki... Czy gruntować te wyprawki, czy nie..? Np. wyprawka po bruździe na kabel ma jakieś 7 cm szerokości. Jka będę malował to wiadomo, że nie bedzie jakichś ostrych granic między starą farba, a nową tylko bedzie płynne przejście... czy gruntować, czy nie, czy grunt może zmienić kolor farby w miejscach, gdzie zagruntuję, a nie nałożę nowej farby..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 30.09.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Po wyszlifowaniu oczywiście, że gruntować. ale nie żadnymi "unigruntami" czy tam innymi gruntami do kafelek. Miotła i jechana, tj. odpylić wyprawki. Farbę gruntującą - białą - rozcieńcz z woda 1:1. No chyba, że producent farby ma jakiś swój magiczny grunt - farbę gruntującą. Ale czy nie będzie widać przejścia, tego nie gwarantuję. Wszystko zależy jakich farb użyłeś przy pierwszym malowaniu i jak dawno to malowanie się odbyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 30.09.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 (edytowane) Na 99% miejsca szpachlowane będą Ci się wyróżniać. Na Twoim miejscu żeby wyglądało to ok, to pomalowałbym szpachlowane miejsca albo rozcieńczoną farbą białą 1-2x (wersja ekonomiczna), albo jeden raz Kabe Aqualit (wersja lepsza ale droższa). Potem cały pokój na nowo malować. Chyba że był malowany bardzo niedawno. Edytowane 30 Września 2013 przez gandw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SchokoQuick 03.10.2013 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Dzięki za pomoc... Zagruntowałem farbą białą rozcieńczoną i było OK... Ładnie się malowało i łądnie kryło... Jednak przejście jest wyraźnie widoczne, nowa farba jest jasniejsza odrobinę, płynnego przejscia nie da rady zrobić ładnie, więc wykleiłem taśmą takie prostokąty i lepiej znacznie to wygląda...Nie wiem czy problemem była nowa farba tj. Benjamin /zamawiałem w innym sklepie, byc może mieszalnik był już zdekalibrowany/, czy też stara powłoka przyciemniała przez kilka lat /dokładnie sześć/... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 03.10.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Oj wierz mi po 6 latach to dużo się może stać z kolorem To wszystko zależy od jakości farb, od pomieszczenia, czy ktoś pali itd, itd,itd.... Po 6 latach i tak bym przejechał całą ścianę, przynajmniej moja żona by tego oczekiwała. Pozdrawiamy, cieszymy się, że pomogliśmy !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts