Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno tarasowe na płycie grzewczej fundamentowej

Recommended Posts

Witam

Przekopałem forum ale nie znalazłem, jak źle przeszukałem i jednak taki temat jest to proszę nie bić ale wskazać gdzie go znajdę..

Mianowicie..

Będę miał płytę fundamentową, ogrzewaną, na tej płycie odrazu będzie posadzka(płytki)

No i jak tu teraz zamontować okno tarasowe, aby próg był jak najniższy (okno zwykłe)?

Dodatkowo chciałbym, aby było jak najcieplej się da, stosując montaż warstwowy, a okna wysunięte lekko(~3cm) poza lico ściany.

Ściana 2W, płyta ocieplona 20cm XPS

Jakie mam opcje:

1. olać sprawę i zamontować na płycie najniżej jak się da - powstanie dość wysoki próg

2. zrobić w płycie "schodek" na profil ale tu widzę drobny problem wykonawczy... tu pytanie jak głeboki należało by ten schodek zrobić?

3. rozwiązanie niby najlepsze - zamontować okno w warstwie ocieplenia na systemowych kotwach np JB-D albo MOWO, ale to rozwiazanie też jest najdroższe

4. przykręcić od zewnątrz do płyty jakiś kątownik stalowy - tu równiez montaż w warstwie ocieplenia ale taki "chałpniczy" i nie bez wad, może wyjdzie nieco taniej niż powyżej

są jakies inne opcje?

Raczej nie chciał bym niższego profilu dolnego bo to podobno nienajszczęśliwsze rozwiązanie, HS'a też nie chce bo kosztuje swoje.

Kolejną kwestią jest jak to ocieplić od zwenątrz? bo rozumiem że parapet ma wejść pod profil, tym samym nie ocieplę profila od zewnątrz - tu chyba niewiele da sie wykombinować..

Nie chcesz niskiego progu, to ile chcesz zyskac tak kombinując? Przeciętny próg w oknie PCW (nie ważne czy balkon, czy okno) ma ok 7cm. Z czego ukryć w podłodze można teoretycznie ok. 3cm, a w praktyce może to oznaczać, że skrzydło będzie szurało po podłodze.

Plusfoto,

ale nawet gdyby nie było wylewki, to temat jest wg mnie bezprzedmiotowy.

W idealnie wykończonej podłodze skrzydło balkonu PCW otwieranego do wewnątrz jeździ ok 3-3,5cm nad podłogą. Montując okno balkonowe bez profila podparapetowego, przy minimalnym luzie - ok 5mm na uszczelnienie dołem - podłoga najdzie na okno ok 1.cm. Zostaje nam 2cm do toeretycznego zniwelowania, bo jeszcze trzeba uwzględnić jakąś listwę wykańczającą podłogę.

Płyty jeszcze nie mam, dopiero pozwolenie na budowe się załatwia, ale kombinuje już teraz, bo później nie będzie na to czasu i będzie sie robiło na skróty. Płytę wylewam na wiosnę, więc teraz nie jestem w stanie sie wypowiedzieć na temat jej równości, chciałbym i będę dożyć do tego aby była jak najlepsza. Nie jest to niemożliwe, w najgorszym wypadku wyleję tylko wylewkę samopoziomującą, odchyłek większych niż milimetry niedopuszczam.

Co do profilu poszarzającego/podparapetowego czy jakiegokolwiek innego, zapewne lepiej jak on jest niż jak go niema, ale nie chcę wychodzić na taras "po drabinie", więc jeżeli miał by on być, to okno musze zainstalować poniżej górnego poziomu płyty.

Stąd właśnie chciałem rozpocząć dyskuje na ten temat bo nie znalazłem podobnego wątku.

Do tego montaż ma być maksymalnie energooszczędny. Ale niekoniecznie w warstwie ocieplenia, bo inne okna nie będą wysunięte (z wątku tasiemca o montażu w warstwie ocieplenia wynika że nie jest to opłacalne).

Dziękuję za odpowiedzi i zapraszam do dalszej dyskusji.

Płyty jeszcze nie mam, dopiero pozwolenie na budowe się załatwia, ale kombinuje już teraz, bo później nie będzie na to czasu i będzie sie robiło na skróty. Płytę wylewam na wiosnę, więc teraz nie jestem w stanie sie wypowiedzieć na temat jej równości, chciałbym i będę dożyć do tego aby była jak najlepsza. Nie jest to niemożliwe, w najgorszym wypadku wyleję tylko wylewkę samopoziomującą, odchyłek większych niż milimetry niedopuszczam.

Aż na taką dokładność bym nie liczył aczkolwiek może Ci się uda. Raczej weź pod uwagę odchyłkę +/- 1cm przy 100m2 a to już daje wylewkę minimum 5cm w najniższym punkcie i 3 cm w najwyższym i to biorąc pod uwagę wylewkę z anhydrytu, z mixokreta będzie jeszcze grubiej. Zwykłej wylewki samopoziomującej bał bym się dać pod płytki nie mówiąc już o parkiecie. Dolicz do tego klej i płytkę i w najwyższym punkcie poziom podłogi podnosi się do 5 cm

Edytowane przez plusfoto

Pamietam u kumpla, walczył o to by próg mieć jak najniższy, skuszony ofertą (chyba Oknoplastu) ma balkon dwuskrzydłowyy z tzw niskim progiem, guzik prawda, próg ma ok 2 cm i co ? I poza domownikami każdy się o niego potyka. U siebie w bloku, mam próg ok 7 cm, już idąc na taras widzę że trzeba girę unieść, nie zdarzyło się nigdy by ktokolwiek o niego zawadził. U rodziców próg jest jeszcze większy, coś ok 20 cm, i sytuacja podobna, nikt nigdy nie zawadził

Normalnie gdybym mógł to dałbym Ci wielkiego plusa za tą życiową wypowiedź bo moje obserwacje są dokładnie takie same.

Większość "niskich progó" ma właśnie 2cm wysokości i mnie praktycznie być nie może w tradycyjnym balkonie.

kolego, to tylko obserwacja jak i wymiana korespondencji z Jareko, który dodał do tego, że w 99 % niski próg to nieszczelność, zimno i jeśli nie ma jakiegoś tam profila pod ramą problem z uginaniem się ramy jak ktoś na taki próg nastąpi bo bez tego profila ponoć nie ma jak ciepło posadowić ramy na murze

... w 99 % niski próg to nieszczelność, zimno i jeśli nie ma jakiegoś tam profila pod ramą problem z uginaniem się ramy jak ktoś na taki próg nastąpi bo bez tego profila ponoć nie ma jak ciepło posadowić ramy na murze

Dlatego niektóre firmy wyposażają niski próg w specjalny profil poszerzający (np. tak w standardzie robi znany mi Vetrex).

Z tym, że wtedy trzeba zagłębić w tej płycie całe poszerzenie, podobnie jak przy HS`ie - by mieć niski próg to całe 4-7cm - w zależności od firmy - trzeba wpuścić w podłogę .

Moim skromnym zdaniem wynika to raczej z próby poczynienia oszczędności przez inwestorów. Poszerzenie niestety nie jest za darmo.

Nie tyle oszczędności robią zawsze Inwestorzy,co czasem sprzedawcy boją się naciskać na zastosowanie poszerzeń, bo doliczenie kilku setek do zamówienia może być odbierane przez klienta jako naciąganie, tym bardziej, że konkurencja która dobija się do Inwestora z boku kusi "najlepszą. kompletną i zarazem tańszą ofertą".

Także - wyceniając pytajcie o poszerzenia i ten aspekt montażu okna tarasowego.

a czy nie powinno być tak, że wzorem Jareko daje on to zawsze? Albo czy Fabryki nie powinny wymuszać na sprzedawcach stosowanie takich bądź innych rozwiązań gwarantujących wypełnienie tej dziury pod oknem? Przecież wystarczy ze klient się poskarży do fabryki i są sposoby by wymóc na sprzedawcy stosowanie takich a nie innych rozwiązań

Z poziomu fabryki nie możesz przewidzieć, czy na budowie będzie potrzebne poszerzenie 5, 10 czy 25 cm i jaką kwotę trzeba w związku z tym doliczyć w wycenie.

Mi się zdarzyło, że cięłem na pół profil 43mm pod niskim progiem, bo zwyczajnie było za wysokie, a jego odkręcenie znacząco obniżało sztywność progu.

Ja nie mówię o tym, że fabryka ma przewidzieć bo Houdinim nie są. Myślę o sytuacji odwrotnej, klient widzi że okno wisi w powietrzu i zgłasza to do fabryki a ta wymusza na swoim przedstawicielu stosowanie takich rozwiązań. Sposoby na wymieszenie zawsze się znajdą, jak sądzę