Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

NIedawno kupiliśmy działkę i zamierzamy sie na niej wybudowac. Chcemy postawić dom, na który nas stac, więc założenia są rygosrystyczne. Jakos nie udaje nam sie znaleźć wymarzonego projektu. Bo i przy założeniach, że ma mieć max. 105m z garażem i czterema pokojami (3 sypialnie), nie jest łatwo.

Tak sobie mysle może by indywidualnie ale nie wiem jak sie za to zabrać, poza nakresleniem tego co byśmy chcieli.

Ile to trwa ? Do kogo się zwraca ? Ile to kosztuje ? Itd.

Będę wdzięczny za podpowiedzi,

tOMEK

Witam,

Skąd się wzięło te 105 m?Czy dom ma być parterowy?

Jakie są WZiZT?

Przy projekcie indywidualnym nie trzeba rysować co jest potrzebne, wystarczy powiedzieć.

Trwa w zależności od wymagań inwestora, umiejętności architekta itp.

Do biura, architekta, może masz jakichś znajomych

Przy 105 m2 nie mam pojęcia jak będzie cena, zapytaj w w/w miejscach, myślę, że ok. 3000-6000 za sam projekt

Szukaj, pytaj i myśl, powodzenia

arrton, sorry nie stać Cie na dom, a chcesz projekt indywidualny?. Nie wiesz nawet jakie są na Twojej działce warunki zabudowy? Właśnie to Warunki Zabudowy i Zagospodarowania Terenu. To jak kupiłeś działkę nie wiedząc, czy w ogóle można tam budować? :o

Skad wiesz, czy w ogole można tam budować dom parterowy.[/b]

105 metrów wzięło się z ograniczeń kosztów. Mam zamiar zatrudnic firmę, która buduje pod klucz za 1400zł +VAT. I włąśnie stąd 105 metrów.

Tak - dom ma być parterowy.

Co to jest WZiZT ?

A to ciekawe nie masz projektu, na dobra sprawe nawet nie wiesz co to za dom bedzie ale masz juz cene za ile Ci go firma postawi. A na jakiej podstawie ta firma dokonala wyceny? A co bedzie jezeli ta firma na koniec budowy wystawi Ci rachunek 1450+VAT ? Na tym etapie na którym sie znajdujesz nie mozna okresic całkowitego kosztu budowy. A tym bardziej pod klucz.

Słuchaj, jeśli Cię tylko stać tylko na taki domek, to raczej szukaj gotowego i sprawdzonego projektu (tańszego w zakupie), gdzie już wiadomo, że koszty są małe. Znajdź nieduży projekt, dobrze wykorzystany z mieszkalnym poddaszem i buduj metodą raczej gospodarczą. Przy prostych projektach można zmieścić się za te 150k zł aby jakoś wejść, resztę dokończysz z czasem, ale przynajmniej będziesz miał coś solidnego.

Już odpowiadam:

Warunki zabudowy znam, odwiedziłem Gminę i nawet na wniosek i 40zł opłaty dostałem wypis dotyczący mojej działki - nawet zanim była jeszcze moja. Nie znałem tylko tego skrótu. Z rana jakoś dzis mi się nie skojarzył.

Firma, o której wspomniałem buduje wg. dowlonych projektów, na działkach klientów. Przez to pewnie mocno zaakrągla cenę ale jest do rozważenia. Jeżeli w projekcie są okna połaciowe to oni daja standart jakiś tam - wymieniony w umowie, jeżeli okna to białem firmy jakiejś w szybami jakimiś, jeżeli dachówka to taka itd. Wszystko wymienione jest w umowie. Jeżeli życze sobie miec okna nie białe, lub połaciowe koniecznie Vellux, lub Silke zamiast Ytonga to spisujemy aneks do umowy podstawowej. W cenie robia nawet instalację do centralnego odkurzacza, z której chce zrezygnować.

105 metrów to takie górne założenie, żeby właśnie było nas stać na wykończenie jako takie i na zrobienie ogrodzenia, jakąs trwake itd. Nie będę się porywał na 140m+/- 20m bo takich projektów jest chyba najwięcej, jeżeli wiem, że nie będzie mnie stać na wykończenie i na dobrą sprawę (juz kiedyś miałem domek, ale był kupiony juz wybudowany i okazał się bublem) nie potrzebuje więcej niż powiedzmy 80m bez garażu. W końcu przez spora część roku działka jest kolejnym pokojem.

tOMEK

Teraz to inna rozmowa, nie pozostaje Ci nic innego jak tylko szukać projektu, albo architekta- jedno i drugie nie jest takie proste.

Architektów jest sporo, ostatnio słyszałem cenę, przy założeniu, że dokładnie wiesz co i jak ma być i to narysujesz- 500, plus tani /byle był dobry dobry, co nie zawsze idzie w parze :wink: / konstruktor- za prosty dom 800.

Pamiętaj jeszcze o instalacjach- C.O, elektryka itp.

Szukaj ogłoszeń, popytaj na budowach kto projektował, to musi potrwać...

nie radze płacic za projekt ind tyle co za gotowy , bo co znaczy tak smieszna cena?

1 technik nie architekt, pr typowy ( z półki technika ) nie indywidualny

2 ile placisz tyle dostajesz, czyli marny efekt za marne pieniadze, a w trakcie budowy wieksze koszty i problemy

3 pr typowy plus dodatkowo pr zagosp terenu to 2-2.5 tysiąca, indywidualny to 4 - 5 tysięcy

4 dwie mozliwosci albo projekt typowy ale sprawdzony ze tani w budowie czytaj dobrego architekta, wybrany z architektem, który pozniej zrobi pr zagosp terenu, niech ci powie w co sie pakujesz, albo indywidualny z naciskiem na niskie koszty czyli znów architekt ale taki ktory pokaze ci projekty malych domów, nie bedzie namawial na male 200 m2

pozdr

architekt

[email protected]