dimmu666 01.10.2013 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Witam,Chciałbym zrobić u siebie DGP jako dodatkowe źródło ciepła w okresie przejściowym.Posiadam dom piętrowy i właśnie do pokoi na piętrze ma dotrzeć ciepłe powietrze.Turbinę kominkową chciałbym zamontować na poddaszu ( około 3,5m nad kominkiem ) tam przewodami powietrze do 4 pomieszczeń ( max odległość 4m ) Mój problem polega na tym że nie mam jak wyprowadzić tego powietrza znad kominka do turbiny, budując dom nie przewidywałem takiej instalacji.Mam jednak pomysł aby wykorzystać nieużywany kanał wentylacyjny w kominie który biegnie bezpośrednio za kominkiem aż do miejsca gdzie była by turbina.Moje pytania brzmią: - czy tak się w ogóle robi, spotkał się ktoś z tym kiedyś ?? ?? - jak/ czym zatkać ujście powietrza w kominie aby było tam sucho i ciepłe powietrze nie uciekało gorą przez komin?? - raczej nie uda mi się wprowadzić rury do tego otworu czy ciepłe powietrze może być transportowane takim (nieocieplonym/nieodizolowanym kanałem, dodam iż kanał wentylacyjny wymurowany jest ze zwykłej cegły ?? Dzięki Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 01.10.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Robi się takie rzeczymożna nie izolować komina wewnątrz, tylko jest ryzyko, że pochłonie on większość energii co przełoży się bezpośrednio na temperaturę powietrzaŚmiało wejdzie tam jakaś rurka, która odizoluje powietrze od zimnych ścianek komina murowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.10.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 pewnie, że tak można, sam tak mam. teraz powietrze dociera do turbiny umieszczonej na strychu kanałem wentylacyjnym. Planuję jednak wepchnięcie do niego jakiejś rury w otulinie, żeby zmniejszyć straty ciepła. Nad wkładem umieszczona rura spiro, która wchodzi do kanału wentylacyjnego. Podobnie na stychu, z tym, że wyjście jest zaizolowane, no i rura w otulinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimmu666 02.10.2013 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Właśnie nie wyobrażam sobie jak do wymurowanego z cegły ( niezbyt równego ) przewodu wentylacyjnego wprowadzić delikatną miękką rurę w outline nie usiadając jej , ten przewód nie jest jakiś ogromny ma około 16 cm po boku. Czy ta rura spiro w otulinie mi tam wejdzie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.10.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Praktyka mówi, że straty nie maja wiekszego wpływu na pracę DGP, w którym powietrze transpotruje się kanałami z cegieł. W początkowym okresie, zazwyczaj kilkunastu minut, cegły wchłaniają faktycznie część ciepła. Na końcu jednak je oddają, co z kolei wydłuża proces. Straty wewnątrz budynku, trudno nazywać stratami. Dziurę nad wylotem z kanału można zakleić cegłą, przedtem wpychając tam izolację. To samo na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimmu666 02.10.2013 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Z tym zapchaniem na dachu to takie proste nie jest, mam komin już wymurowany ( ta część nad dachem ), tam się nie da bezpośrednio do dziury reki wsadzić góra jest zabetonowana są dziury po bokach ale nie w osi przewodu tylko przesunięte. Na moje oko musiałbym wiercić w klinkierze otwory wsadnic w nie pręty, na nie dać jakiś kamień na to wylać beton no masakra dla mnie wszystko chyba musiałoby dziecko zrobić bo moja jaka tam ledwo dojdzie, a w miejscach tych dziur mi woda będzie wchodziła ( antenę mam na kominie na pasach nie wierciłem nigdzie nic ). Same problemy macie jakieś pomysły ?? nie ma jakiejś cudownej pianki z siki co się wstrzykuje w otwór ona lewituje i za 24h wypełniania dziurę udając cegłę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts