inte10 01.10.2013 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Witam forumowiczów! Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak traktować to stężenie, czy to są jętko czy kleszcze? Kleszcze montowane są pod płatew, a to wygląda mi na jętki. W opisie projektu dach jako płatwiowo - kleszczowy. Pytanie brzmi: czy montować tak jak na przekroju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 01.10.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 To kleszcze, montować je można pod albo nad płatwiami.Co chcesz osiągnąć montując je pod płątwiami? Ja akurat tak mam bo zależało mi na wyższym stryszku a i tak było dużo miejsca na ocieplenie sufitu podwieszanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inte10 01.10.2013 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Właśnie chcę montować na górze, ale w ogólnie przyjętej terminologii kleszcze montuje się pod płatwiami. Zresztą i tak będę dodatkowo ściągał krokwie jętkami / kleszczami ( pojedynczo) dla zrobienia solidniejszej podłogi na strychu. chodzi mi tylko oto czy to jest poprawne rozwiązanie, czy też kolejny babol w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.10.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 To kleszcze, montować je można pod albo nad płatwiami. ... a w życiu moim ... Kleszcz ... element rozciągany ... jętka element rozciągany .. o ile kleszcz mógł by być z linki dla czystego rozciągania ... o tyle element ściskany musi mięć pewną sztywność boczną ... dach jętkowy jętki są nad płatwiami ... dach kleszczowy kleszcze są pod płatwiami ... Wstyd mi tylko za tego co to projektował .. zwąc jętkę ... kleszczem ... a w całym tym bigosie ... na szczęście dał dobry wymiar ... dla tych para kleszczy ... co to są jętkami ... Stąd oczywiste jest że nie jakieś 8x17cm... bo to wymiar dość dziwny bodaj 16x8 lub 7x... coś ... ale to jest mało ważne ... jak zamawiasz wsio na tartaku ... Zrób waść tedy ... między tymi jętkami ... po dwie przewiązki ... grube ... jak krokiew czyli 8x17x np 30cm.. zwiększy się sztywność elementu co przy ściskaniu ma znaczenie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 02.10.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 ... dach jętkowy jętki są nad płatwiami ... dach kleszczowy kleszcze są pod płatwiami ...... W więźbie jętkowej nie ma płatwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 https://www.google.pl/search?q=wi%C4%99%C5%BCba+j%C4%99tkowa&espvd=210&es_sm=93&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=1FRMUvvjB_SB4ATVkYFo wujek google ... coś tam wie W więźbie jętkowej nie ma płatwi jest w tym prawda ... nie musi mieć płatwi ... jednak gdy dach jest rozpiętości ... np ponad 9m ... Cały ambaras bierze się z wykresu momentów zginających ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.10.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) wujek google ... coś tam wie jest w tym prawda ... nie musi mieć płatwi ... jednak gdy dach jest rozpiętości ... np ponad 9m ... Cały ambaras bierze się z wykresu momentów zginających ...Raczej 7 metrów a zalecane do 6. Kleszcze to dach z płatwiami, jętki bez płatwi, jak już tu napisano. Jętki w tym projekcie byłyby bez sensu. Edytowane 2 Października 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 jętki bez płatwi, jak już tu napisano. no ... być nie może ...jak już napisałem ... kleszcz element pod płatwiowy ... tu mamy element nad płatwiowy ... czyli jętkę http://informatorbudownictwa.pl/vademecum/43-stan-surowy/80-drewno-i-materialy-drewnopochodne http://pl.wikipedia.org/wiki/Wi%C4%85zar_p%C5%82atwiowo-kleszczowy http://dachyb2b.pl/biblioteka/vademecum/89-konstrukcja-dachu/298-drewno-i-materialy-drewnopochodne http://porady-budowlanka.blogspot.com/2011/07/wiezba-na-wiele-sposobow-abc.html etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.10.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 A jakie to ma znaczenie co jest napisane w projekcie? Ważne jak ten element pracuje w więźbie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.10.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Nie jest ważne to fakt ... jak zwał tak zwał.Jednak kleszcze jako elementy rozciągane można mocować na przegub ... i nie muszą mieć takiego przekroju .Natomiast ta jętka może być jedna w płaszczyźnie dźwigara zamocowana nakładkami po bokach ...można dodać jeszcze kawałek łaty pod krokiew aby z płaszczyzny nie chciała nigdzie schodzić ta jętka ...Jak jest taka jak teraz ... warto dać przekładki ... między nimi ... sztywniejsza będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.10.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 No dokładnie masz rację. Kleszcze mogą być z desek (najlepiej z dwóch) bo pracują na rozciąganie natomiast jętka jak jedna t grubości krokwi w płaszczyźnie wiązara lub dwie z przekładkami bo pracują na ściskanie a przekładki sztywnią uniemożliwiając wyboczenie. Łatwo sprawdzić czy element więźby jest kleszczem czy jętką wystarczy przeciąć. Jak przecinanie bez problemów to kleszcz a jak zakleszczy piłę to jętka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rzodkiew 07.07.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Witam, kontynuuje wątek. W moim projekcie konstrukcja jest jak na rysunku. Projektant nazwał te elementy jętkami (dom pod tulipanowcem - Archon+) - z Waszych postów wnoszę że to jednak kleszcze. W moim projekcie na parę krokwi przypada jeden taki element - na rzucie więźby jest wyraźnie z boku krokwi - jak to przymocować do krokwi żeby spełniało swoje zadanie (wg mnie jest rozciągane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts