rumpelek 01.10.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Witam, jak w temacie, moglibyście wypowiedzieć się nad sensem instalowania ggwc przy reku krzyżowym ? przeciwprądowym ? wiem, że w przypadku przeciwprądowego sprawność osiąga często ponad 90% i niektórzy piszą, że montowanie ggwc nie ma sensu ekonomicznego... czy możemy zatem jakoś podyskutować ? chodzi mi o to, że mam zakopane rury do GGWC lecz zastanawiam się czy ich będę używał A może mając już te rury GGWC taniej będzie kupić tańszy reku krzyżowy ?! i też osiągnę sprawność 90%... ?! no może nie sprawność, ale temperatura nawiewu nie bedzie znacząco niższa od pokojowej ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 08.10.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Policz koszt uruchomienia instalacji (glikol, pompka, nagrzewnica) oraz zestaw to do kosztow wlaczenia sie grzalki elektrycznej na reku. Wiele Zalezy jaki reku wybrales, bo czesc ma rozmrazanie grzalka, a czesc obniza nawiew, by cieply wyrzut odmrozil wymiennik - co moze odbic sie na komforcie. No i mozna tez probowac schladzac pow. W upalne lato, ale tutaj zalezy od mocy ggwc i izolacji domku. Dla mnie zaplanowany ggwc to glownie system antyzamrozeniowy z mozliwa szansa na lekkie schladzanie, pytanie jaka role ma twoj zaplanowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumpelek 08.10.2013 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Dla mnie dokładnie takie samo było założenie, - system anty-zamrożeniowy + może odrobina komfortu latem (włączenie chłodnicy np. dopiero po 21:00 żeby było przyjemniej zasnąć) tylko czy bawiąc się w GGWC jest sens inwestować w droższy Rekuperator z wymiennikiem przeciwprądowym ? czy lepiej darować sobie i iść w kierunku krzyżowego... to mnie cały czas zastanawia i nie daje spokoju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Dla mnie dokładnie takie samo było założenie, - system anty-zamrożeniowy + może odrobina komfortu latem (włączenie chłodnicy np. dopiero po 21:00 żeby było przyjemniej zasnąć) tylko czy bawiąc się w GGWC jest sens inwestować w droższy Rekuperator z wymiennikiem przeciwprądowym ? czy lepiej darować sobie i iść w kierunku krzyżowego... to mnie cały czas zastanawia i nie daje spokoju... a czy jest jakikolwiek sens inwestować w GGWC...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumpelek 11.10.2013 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 no tego próbuję się właśnie dowiedzieć!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.10.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 jest sens inwestować w droższy Rekuperator z wymiennikiem przeciwprądowym ? czy lepiej darować sobie i iść w kierunku krzyżowego... to mnie cały czas zastanawia i nie daje spokoju... Przy gwc wymiennik nie ma znaczenia, i tak powietrze idzie przez bypass. A zimą... taniej jest dać netr kabla samoregulującego do centrali ( gdyby nie miała rozmrażania ) niż gwc. Na wymiennik, większy wpływ ma system ogrzewania. Jeżeli dom jest słabo izolowany i posiada jeszcze centralny system ogrzewania, to wymiennik 60-70% sprawdzi się lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts