Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jak już temat został podbity, to ja mam pytania.

Czy w okresach przejściowych jesień, wiosna, podłogówka akumulacyjna się sprawdza? Nie przegrzewa lub nie reaguje za późno?

Folie grzewcze nie były by lepszym wtedy rozwiązaniem, reagującym z miejsca i wtedy kiedy chcemy?

Oszczędność 500zł (strzelam) na akumulacji w 2 taryfie, może być nieznaczące dla wygody.

przy dużej akumulacji (tak jak u mnie) ta akumulacja raczej stabilizuje temperaturę.. ma na to wpływ bezwładność systemu ale to akurat dobrze - bo zanim się dobrze nagrzeje (np. od słońca na tyle żeby było to odczuwalne w temperaturze w pomieszczeniu) to już raczej odda tą energię np. w nocy.. - długo się nagrzewa ale też długo oddaje..

w okresach przejsciowych jak i w zimie akumulacja jest niezauwazalna/ pomijalna, pozwala spokojnie ogrzewac dom w taniej taryfie niz wiecej w mojej ocenie

w lecie ... 2 polowie moze okazac sie czasami przeklenstwem - u mnie tak bylo w pierwszych 2 latach w tym roku zona i dzieci nauczyly sie z domu korzystac i nie przegrzalismy domu

• 1 month później...
Co tu taka cisze, nikt już nie posiada kompletnego systemu do 15 tyś ???

Na Helu odkopało bunkier a ty ten temat .Cicho bo już raczej wszystko zostało wykrzyczane w tym temacie.

Co tu taka cisze, nikt już nie posiada kompletnego systemu do 15 tyś ???

Ja posiadam:

- pompa ciepła p-p - 4000zł (w 90% zapewnia ogrzewanie domu)

- kable w podłodze - 3000zł (załączane przy temp. zewn. poniżej 0oC), sterowniki po ok. 150zł / pokój.

- zasobnik cwu z grząłką - 3000zł

Rachunki za co na poziomie 50zł/miesiąc

Za cwu nieco wyższe, bo zużycie oscyluje na poziomie 270kWh/miesiąc i w tym przypadku mocno zastanowiłbym się na pompą ciepła.

U mnie instalacja podobna kosztowo, ale rachunki wyższe. Za CWU miesięcznie około 60zl, a grzanie na razie jakieś 550zl. Za cały rok wyjdzie z 2000-2500zl.
Ja posiadam:

- pompa ciepła p-p - 4000zł (w 90% zapewnia ogrzewanie domu)

- kable w podłodze - 3000zł (załączane przy temp. zewn. poniżej 0oC), sterowniki po ok. 150zł / pokój.

- zasobnik cwu z grząłką - 3000zł

Rachunki za co na poziomie 50zł/miesiąc

Za cwu nieco wyższe, bo zużycie oscyluje na poziomie 270kWh/miesiąc i w tym przypadku mocno zastanowiłbym się na pompą ciepła.

jaka masz ta pompe? klime tak?

Tak. Gree U-Crown

Tez mysle nad takim rozwiazaniem.

Jednak do CWU chce pompe ciepla dac.

Ktos ma Hewalexa? jak to sie sprawdza?

Chce dac z 300l zbiornikiem

rodzina 2+2 maluchy roczne. z czego ja prysznic lub wanna tylko w weekendy.

Szukam jakiegoś rozwiązania dla pietrowego domku do 100m2. Działka bez gazu. Od wczoraj czytam o piecach na pellet, dziś znalazłem kominki na pellet. Całkowicie automatyczne, same sie uruchamiają , podają pellet itd. Można w nich palić także drewno. Samoczyszczące palenisko. Rozprowadzić ciepłe powietrze do pokoi na piętrze i po sprawie. jakieś wady takiego rozwiązania? CWU... elektryczny bojler (jeśli można wg nowych przepisów). Wygląda to to fajnie :)

pandzik, poczytaj o tym domku:

http://www.domrzeczywisciepasywny.pl/

To jest dom, który w całości ogrzewany jest (co + cwu) z pompy ciepła NUOS EVO firmy Ariston, która kosztuje 3000zł. Szczegółowy opis tutaj:

http://www.domrzeczywisciepasywny.pl/pytanie-nr-1.html

• 4 weeks później...

Dostalem dzisiaj oferte na kable firmy na D:)

na 120 m niecale ze sterowaniem super extra wyszlo prawie 9 tys za sprzet.

inne sterowanie 1tys taniej.

Czy kable tyle kosztuja? Obserwujac watki w temacie myslalem ze bedzie troche taniej

Ja posiadam ogrzewanie elektryczne konwektorami o łącznej mocy 6kw + podłogówka 2m2 360 W. w łazience+ dodatkowe obwody elektryczne plus bojler 100 l 800 zł, razem =ok 4,8 tys. zł rachunek roczny za prąd i cuw ok 2800 zł. Prosto niezawodnie i wygodnie, Dostawca prądu - FORTUM, OSD - PGE Dystrybucja taryfa G12w Edytowane przez gawel

Czy kable tyle kosztuja? Obserwujac watki w temacie myslalem ze bedzie troche taniej

Nie wiem jakiej wielkości masz dom, ile pomieszczeń i ile sterowników ale myślę że cena trochę z kosmosu i bez problemu da się zakupić wszystko o ładnych kilka tys taniej ...

parter klima.jpg czerwone elementy nie patrzec to do innego watku miejsca gdzie by klime wrzucic

117m^2

chcialbym sterowac kazdym pomieszczeniem osobno. salon z kuchnia oddzielony bedzie drzwiami przesuwnymi najprawdopodobniej. to mozna by bylo polaczyc w 1 sterownik

masz OZC?

znasz zapotrzebowanie kazdego z pomieszczen ?

liczysz liczbe godzin w taniej taryfie , sprawdxasz ile m kabla zmiescisz w naszym pomieszczeniu po odjeciu np w lazience miejsca na wanne , nastepnie wiesz czy potrzebujesz 10 czy 17 , musisz sprawdzac

umiesz liczyc , licz na siebie

Mozesz podać co to za sterowanie? Co to znaczy super extra dla Ciebie?