Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU

RK1719508166

Recommended Posts

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale w poziomie nie może pracować no i tylko 120l max.

Fakt faktem, że ceny poniżej 800zł i racjonalne użytkowanie dyskwalifikują jakąkolwiek PC dedykowaną do CWU.

w poziomie jest najmniej efektywnie ale fakt czasami potrafi to zaoszczędzić miejsce.

mi najbardziej podoba się idea z ariston velis gdzie pracują obok siebie dwa zbiorniki ,szkoda tylko że nie ma sterowania pod 2 taryfy i większych pojemności .

można by było użytkować tak jak pisałeś w zależności od rosnących potrzeb , grzałki mniejsze . sam pomysł jest ciekawy do efektywnego użytkowania.

Edytowane przez qubic

Kup dwa bojlerki po 60-80l, jeden, ten bliżej kranu ze sterowaniem wg taryf i temparatury, drugi, ten od strony zasilania w wodę wystarczy jako on/off wg taryf i masz idealny układ:-)

Poziomy niby dlaczego gorszy? Wg mnie lepszy bo ma mniejszą amplitudę zmian temp. W przemyśle gdzie się da robi się zbiorniki poziome, ew. kuliste, to nie kolumna reakcyjna/frakcyjna.

Dzielenie pojemnosci dostepnej CWU na mniejsze zasobniki to spore zwiekszenie strat postojowych.

Kolega qubic slusznie pisze, ze poziomo jest mnie efektywnie, bo stratyfikacja temperatur zawsze wystapi.

Kup dwa bojlerki po 60-80l, jeden, ten bliżej kranu ze sterowaniem wg taryf i temparatury, drugi, ten od strony zasilania w wodę wystarczy jako on/off wg taryf i masz idealny układ:-)

tak właśnie mam zamiar zrobić w kuchni tylko mały 10 L ale to spokojnie potestuję normalnie i dam jak będzie potrzeba

zastanawiam się jeszcze nad centralnym zaworem termostatycznym zaraz za bojlerem gdzieś ktoś pisał że to mu bardzo ładnie działa.

To nie intuicja a rachunki. Bojlery to nie kule a cylindry. Ich typoszereg nie jest optymalizowany do stos. powierzchnia-pojemność. Zatem policz sobie jaka jest pow. takiego bojlera cylindra o poj. 50 i 100l.

Nie jest 2x mniejsza.

Rozbijajac dana pojemnosc na mniejsze naczynia zawsze bedziesz mial w sumie wieksza powierzchnie wymiany a co za tym idzie i wieksze straty (zakladam zblizone poprocje bryl).

Ja tego nie twierdzę. Ja się pytam czy jest mniej efektywny? Twierdzisz, że tak to napisz dlaczego i o ile?

Najcieplejsza woda gromadzi sie na gorze i jej pole styku z obudowa jest wieksze niz przy ulozeniu pionowym zasobnika. Tam ksztalt tej strefy jest bardziej "kulisty". Dokladne dane nie sa tu istotne - nam chodzi o znak przy wartosci.

• 5 weeks później...

Witam,

przeszedłem budowę, zamieszkałem i usiłuję zacząć sterować kablami aby skorzystać z dobrodziejstw II taryfy :)

Chciałem sobie zrobić sterowniki Devi Touch ale mój elektryk coś pokręcił i kupił mi LUXBUD LIFT 19 coś mniej więcej to samo tylko polskie...

porównując instrukcję obsługi to jest to samo nie wiem nawet czy nie w tej samej cenie ale to akurat nieważne bo nie o to chciałem zapytać...

Pytanie brzmi:

jak mam to zrobić, żeby ustawić godziny taniej taryfy (Tauron G12w) i zadaną temperaturę i zapomnieć o sterowaniu kablami...

wydaje się to nieprawdopodobne ale wydaje mi się że żaden sterownik włącznie z tym które mam ja, włącznie z DeviTouch

nie ma takiego programu.....

są programy a i owszem, że mogę sobie ustawiać temperaturę w danych okresach czasu (i to temp powietrza niestety a nie podlogi co przydałoby się choćby w łazience)

ale nie ma "kagańca" (absolutnie się nie włączaj w I taryfie, policz sobie kiedy się włączyć i wyłączyć w drugiej, aby temperatura utrzymała się też w tej pierwszej....)

oświećcie mnie Bogowie bo może tępy jestem, zawsze miło będzie się nauczyć...

Domek malutki 72m2 :)

ale nie ma "kagańca" (absolutnie się nie włączaj w I taryfie, policz sobie kiedy się włączyć i wyłączyć w drugiej, aby temperatura utrzymała się też w tej pierwszej....)

Takim "kagancem" np u mnie jest fakt, ze temperatura obnizenia w drogim prdzie jest na tyle wysoka, ze zalaczy system CO tylko w przypadku naprawde niskiej temperatury zewnetrznej. Dobrze by bylo miec tez takie sterowanie spiete z pogodowka, bo inaczej nie obejdzie sie bez recznej zmiany nastaw.

oświećcie mnie Bogowie bo może tępy jestem, zawsze miło będzie się nauczyć...

Domek malutki 72m2 :)

ustaw sobie na sterowniku np. 23* w godzinach 13-15 i 3-6 a w pozostałych o 1 czy 1,5* mniej, histereza jak najmniejsza (0,4 - 0,8* )

oczywiście takie nastawy to dla G12 dla innych taryf trzeba by dostosować ...

na szybko tak ustawiłem....

chcę mieć powiedzmy 22.5 tak na stałe całą dobę...

w drogiej ustawiłem np. 20 stopni więc na bank się nie włączy bo nie spadnie w parę godzin z tego co powinno być

znowu w taniej ustawiam 25 więc się musi włączyć i podładować...

tylko że teraz ja sam muszę ustawiać ile godzin wczesniej się musi włączyć, żeby utrzymać te nieszczesne 22,5 przez 6 godzin drogiej taryfy...

najgorsze jest to ze on ma tą funkcję adaptacji, umie się nauczyć, tylko progtamu do tego potrzebnego nie ma...

tak jakby polski producent kompletnie zignorował fakt, że możemy chcieć grzać tylko w taniej taryfie skoro dom do porządku zrobiony i się nie wychlodzi...

zanosi się na całą zimę eksperymentów :(

na szybko tak ustawiłem....

chcę mieć powiedzmy 22.5 tak na stałe całą dobę...

w drogiej ustawiłem np. 20 stopni więc na bank się nie włączy bo nie spadnie w parę godzin z tego co powinno być

znowu w taniej ustawiam 25 więc się musi włączyć i podładować...

tylko że teraz ja sam muszę ustawiać ile godzin wczesniej się musi włączyć, żeby utrzymać te nieszczesne 22,5 przez 6 godzin drogiej taryfy...

najgorsze jest to ze on ma tą funkcję adaptacji, umie się nauczyć, tylko progtamu do tego potrzebnego nie ma...

tak jakby polski producent kompletnie zignorował fakt, że możemy chcieć grzać tylko w taniej taryfie skoro dom do porządku zrobiony i się nie wychlodzi...

żadnych adaptacji ..., ma być ON - OFF...

podaj w jakich godzinach masz tani prąd i jakie moce kabli w poszczególnych pomieszczeniach to coś się wymyśli ...:)

Do takiego uzywani jakiego Ty potrzebujesz wylacz ta funkcje. Ma byc prosty algorytm zalezy od godzin i temperatury. Zadnej sztucznej (znanej tylko programiscie) "logiki".

Adaptację oczywiście wyłączyłem na dzień dobry, bo działa ona w tym wypadku na szkodę a nie na korzyść...

Tani prąd w miłościwie nam panującym Tauronie w taryfie G12w to 22-6, 13-15, oraz cały weekend czyli sobota i niedziela :)

Moce mojej podłogi to po wielkiej wojnie z elektrykiem starej daty który chciał mi wsadzać 170W/m2 doszliśmy do kompromisu coś ok 100W/m2

Najgorsze jest to, że nawet jak teraz sam "poadaptuję" sobie i wpadnę metodą prób, błędów i wypaczeń na to, że to ma grzać w nocy dwie godziny i w dzien godzinę... to za chwilę będzie mróz -10 stopni i będę musiał sam znowu to zmieniać.....

a dupka w międzyczasie zmarznie albo się przegrzeje heheheheh

w XXI wieku scandal scandal scandal :(

Najgorsze jest to, że nawet jak teraz sam "poadaptuję" sobie i wpadnę metodą prób, błędów i wypaczeń na to, że to ma grzać w nocy dwie godziny i w dzien godzinę... to za chwilę będzie mróz -10 stopni i będę musiał sam znowu to zmieniać.....

:(

Dlatego napisalem, ze bez pogodowki bedzie to trudne.