Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU

RK1719508166

Recommended Posts

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich.Jestem kolejnym nie zdecydowanym czy zostać kablem czy pompiarzem.Za kablem przemawia prostota,cena i niezawodność.Mankament to CWU nie zawsze będzie chciało mi się kąpać w taniej taryfie,albo grzać cysternę wody w taniej:)Za pompą niższe rachunki chyba?odpada problem CWU przeciw cena i skomplikowany system.Domek malutki za to cieplutki kilka kartek z mojego OZC.Chyba się zmieszczę w 15000 i 3000,albo w 30000 i 1500 Wiem wiem zaraz się zacznie przeliczanie zwrot za 20 lat,tyle tylko że dziś mam i 15000 i 30000,a za rok dwa czy pięć mogę nie mieć 3000 tylko 1500.Nie wiem jak powiększyć te załączniki.W skrócie wygląda to tak szkielet parterowy na płycie poddasze nie użytkowe ocieplenie celuloza wdmuchiwana wszelkie para izolacje wiatroizolacje zgodnie ze sztuką wykonane przeze mnie osobiście będzie próba szczelności i było by głupio samemu się opier.....lać za sknoconą robotę.WM z odzyskiem bez GWC.Współczynnik dla ścian zew.0,14 W/(m2*K) podłoga 0,11 strop 0,09 Całkowita projektowa strata ciepła 28,75 W/m2 i 11,5 W/m3 Powierzchnia ogrzewana 94m2

W domach bardzo dobrze zaizolowanych może być problem z przegrzewaniem jak u kszhu, np.gotowanie, słońce itd. Wg mnie dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie wodnej podłogówki niezbyt akumulacyjnej 5-6 cm i bufora, tak aby nie grzać w ,,ciemno" w taniej taryfie tylko uzupełniać straty a magazynować w buforze i wykorzystywać w razie potrzeby. W celu zminimalizowania przegrzewania od zysków słonecznych i bytowych powietrzna PC do CWU z możliwością pobierania powietrza z wewnątrz.

Rozwiązanie jest proste i uniwersalne czyli wodna podlogowka+ Kospel,może być używany za ok.1tys.zł,nowy za 2,3tys.zł wyjdzie to taniej niż kable a grzejesz prądem z rachunkami takimi jakbyś miał kable.

Najważniejsze,że nie zamykasz sobie drogi na przyszłą zamianę źródła ciepła np.na pompę ciepła.

Pogrzejesz jeden,dwa sezony,poznasz dom i jak rachunki będą pasowały pozostajesz przy pradzie a jak będą spore lub pompy mocno stanieją sprzedajesz Kospela i podpinasz pompę.

Kable to moim zdaniem najgorszy błąd jaki można sobie zrobić w domu,dla ludzi,którzy budują dom na chwilę a nie na lata.

Czy takie proste no nie wiem wszystkie te rurki, zawory trój czwór czy ileś tam drożne, rozdzielacze,pompki. Taniej na pewno nie będzie.Kable komplet to 6-7 tysi maks komplet i sterowanie osobno w każdym pomieszczeniu,a przy wodzie jakoś słabo to sterowanie widzę.

Czy takie proste no nie wiem wszystkie te rurki, zawory trój czwór czy ileś tam drożne, rozdzielacze,pompki. Taniej na pewno nie będzie.Kable komplet to 6-7 tysi maks komplet i sterowanie osobno w każdym pomieszczeniu,a przy wodzie jakoś słabo to sterowanie widzę.

Instalacja CWU i ZW będzie bardziej skomplikowana niż wodna podłogówka. Sterowanie każdego pomieszczenia osobno nie potrzebne co najwyżej 2 strefy. Jeśli chcesz każde z osobna też nie ma problemu.

Koszt - 500mb ruryx3-1500zł można taniej

rozdzielacz+ szafka - 700zł

spinki- 70zł

W domach bardzo dobrze zaizolowanych może być problem z przegrzewaniem jak u kszhu, np.gotowanie, słońce itd. Wg mnie dobrym rozwiązaniem byłoby zastosowanie wodnej podłogówki niezbyt akumulacyjnej 5-6 cm i bufora, tak aby nie grzać w ,,ciemno" w taniej taryfie tylko uzupełniać straty a magazynować w buforze i wykorzystywać w razie potrzeby. W celu zminimalizowania przegrzewania od zysków słonecznych i bytowych powietrzna PC do CWU z możliwością pobierania powietrza z wewnątrz.

Raczej nie realne u mnie podłoga na legarach, co prawda jeszcze nie gotowa, ale i tak podłogówka wodna ewentualnie taka

http://www.purmo.com/pl/produkty/ogrzewanie-podlogowe/system-suchy.htm

Poza tym jak pisałem wyżej sterowanie tym ustrojstwem żadne oddaje ciepło kiedy chce,a na kablu mam ustawioną temp. 22c i jak słonko przygrzeje to się nie włączy, tu jak nad ranem zimno i woda ten akumulator podgrzeje to ciepło będzie oddawał nawet jak słonko będzie grzało.Przy kablu praktycznie akumulacji nie będzie maty bezpośrednio na styrodur i pod panele.To takie na razie moje zdanie, ale mogę sie mylić,a wtedy zdanie mogę zmienić.;)

Skoro uważasz,że zrobisz z tego ogrzewanie ze sterowaniem osobno każdego pomieszczenia to rzeczywiście taniej nie znajdę.

A pompka jakaś też by się przydała jedna chociaż;)

Przecież cenę kospela podał Arturo, tam pompka i sterowanie jest, co do sterowania każdym pomieszczeniem to wyraziłem swoją opinię. Ja mam jeden sterownik i temp. w domu 22 oprócz sypialni bo tak jest ustawione. Dobry sterownik to kilkaset zł. Jak nawet wyłączysz ogrzewanie w jednym pomieszczeniu to i tak temp nie spadnie w nim więcej jak o 0,5 st. zwłaszcza przy WM.

Edycja

Chociaż mogę się mylić. Niby napisałeś ,,dom na płycie" jednak przykrytej styrodurem. Akumulacji żadnej. Ciężko będzie grzać tylko w taniej taryfie, a tego słonka w zimie czasami skąpo. Sterowniki będa jak cykady.

Edytowane przez mar1173

Przecież cenę kospela podał Arturo, tam pompka i sterowanie jest, co do sterowania każdym pomieszczeniem to wyraziłem swoją opinię. Ja mam jeden sterownik i temp. w domu 22 oprócz sypialni bo tak jest ustawione. Dobry sterownik to kilkaset zł. Jak nawet wyłączysz ogrzewanie w jednym pomieszczeniu to i tak temp nie spadnie w nim więcej jak o 0,5 st. zwłaszcza przy WM.

Edycja

Chociaż mogę się mylić. Niby napisałeś ,,dom na płycie" jednak przykrytej styrodurem. Akumulacji żadnej. Ciężko będzie grzać tylko w taniej taryfie, a tego słonka w zimie czasami skąpo. Sterowniki będa jak cykady.

Akumulacja w tym cały problem,przynajmniej według mnie jeśli nie mam racji proszę wyprowadzić mnie z błędu.Na razie sobie poteoretyzuję,załóżmy że robię wodną podłogówkę zalaną 6-co cm warstwą betonu grzeję tylko w taniej taryfie,wiadomo że najzimniej jest zawsze nad ranem ponieważ tania taryfa jest do godz.6 czy 7 piecyk grzeje do zadanej temp.o godzinie 9 włazi słonko do salonu od strony południowo-wschodniej i grzeje przez drzwi balkonowe o powierzchni ok.7m2,ponieważ rozgrzanego betonu nie da się wyłączyć następuje przegrzanie pomieszczenia,natomiast przy braku akumulacji problem znika,może nie całkowicie ale jednak,powstaje jednak problem z wykorzystaniem taniej taryfy w tym przypadku chyba mało przydatny pytanie zasadnicze czy lepiej przegrzewać na ll taryfie czy mieć zadaną temp. na l (przy przegrzewaniu zużywamy energię niepotrzebnie)

Co się tyczy mojej płyty pełni tylko rolę konstrukcyjną i będzie izolowana od góry ponieważ przy szkielecie w przypadku izolacji od dołu nie byłoby możliwe zachowanie ciągłości izolacji

Gość Arturo72
Pytanie,co uważasz za przegrzanie.Zyski ze słońca w zimie są mocno przesądzone.Ja mam potężną akumulacje i nie stwierdziłem narazie żadnego przegrzania ze słońca.Przy ustawionej 22,5st.C na sterowaniu słońce "przegrzalo" mi salon z 7m2 okien do 23,1st.C i to na chwilę.

Siedzę tak i myślę nad tymi za i przeciw i wymyśliłem że chyba jednak woda nie kable zawsze to można jak się polepszy PC,a jak sie popiepszy to śmieciuch:D Ponieważ w moim przypadku przy tak małym zapotrzebowaniu na ciepło z akumulacją może być za ciepło,po Waszych sugestiach wymyśliłem cuś takiego podłogówka,ale bez akumulacji czyli tak zwany suchy montaż do tego np.coś takiegohttp://allegro.pl/elektromet-zbiornik-buforowy-wgj-b-multi-400-120-i3755075605.htmlCWU przy okazji z głowy,do grzania jakiś kospel w taniej taryfie.Sterowanie tego ustrojstwa prawie jak kable.Co Wy na to?Chyba nadal w 15000 sie mieszczę:yes:

Bedzie taki problem, ale zrknij na make dni slonecznych w zimie w Polsce z zeszlego roku (juz wklejalem). Zobacz czy to jakas tragedia bedzie jak Ci kilka dni przegrzeje i bedziesz musial czesc ciepla wypuscic.

http://obserwatorzy.org/wp-content/uploads/2013/03/sloneczne.jpg

Co dla Ciebie jest zimą? Bo dla mnie jest istotne ile jest dni słonecznych w okresie grzewczym, a tych w tym roku było conajmniej kilkanaście, a jest ich sporo wtedy kiedy trzeba tzn jak jest mróz bo wtedy jest wysokie ciśnienie, a jak jest pochmurno to z reguły jest >5*C

Bedzie taki problem, ale zrknij na make dni slonecznych w zimie w Polsce z zeszlego roku (juz wklejalem). Zobacz czy to jakas tragedia bedzie jak Ci kilka dni przegrzeje i bedziesz musial czesc ciepla wypuscic.

http://obserwatorzy.org/wp-content/uploads/2013/03/sloneczne.jpg

dziwne ...?

zerknąłem szybko w kajet z notatkami z zeszłego sezonu i w tym okresie co widać u mnie było 21 dni ze słoneczkiem ...:yes:

( zaznaczam tylko dni z pełnym nasłonecznieniem ...)