qubic 16.03.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 A co myślicie o PC Ariston NUOS EVO 110L za 3,5k jako źródło ciepła do CO ? W tej pompie, zamiast wody użytkowej podłączamy wodną podłogówkę. Urządzenie te pobiera 250W w trybie pracy dla pompy ciepła oddając 850W ciepła oraz dodatkowo posiada grzałkę 1200W. Pompa ciepła pobiera tak mało energii, że może pracować nawet w I taryfie lub można podłączyć te urządzenia pod panele PV. Przy niższych temperaturach, mamy możliwość doładowania zasobnika grzałką w drugiej taryfie. Zasobnik 110L pracuje nam jako sprzęgło. Aha, skąd powietrze do tej PC ? Do temperatury 0oC pobiera z zewnątrz, poniżej z GWC. Ta pomp potrzebuje raptem 100-200m3/h. Oczywiście to jest propozycja dla domu pasywnego. Powyższą pompką można utrzymywać temperaturę posadzki na poziomie "tylko" 21-22oC po to, żeby móc przyjąć dzienne zyski słoneczne. Gdy takich zysków brak to proponuję podgrzać powietrze w domu za pomcą ppci LG Prestige za 3k. Przy jej wysokiej sprawności (SCOP=5,3) można bez obawy pędzić ją również w I taryfie lub z paneli PV. jeśli miałaby chodzić w drożeszej taryfie to jaki COP będzie osiągała z GWC zimą ? na ile to będzie opłacalne? sama idea świetna takiej małej PC, jeśli okazałoby się to opłacalne to poważnie rozważę montaż na 60m2 parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 16.03.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Do CWU można zastosować drugiego aristonka zasilanego powietrzem wyrzucanym z requ (zawsze powyżej 0oC) lub zwykly bojlerek. To już zależy od zapotrzebowania na CWU rodziny. ale req chodzi caly czas prawda? a pompa do cwu np u nas chodzi 2-3h na dobe to nie przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.03.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 jeśli miałaby chodzić w drożeszej taryfie to jaki COP będzie osiągała z GWC zimą ? na ile to będzie opłacalne? sama idea świetna takiej małej PC, jeśli okazałoby się to opłacalne to poważnie rozważę montaż na 60m2 parteru COP 2,6 przy temperaturze powietrza 7ºC, ale dla wody grzanej do temp. 55oC. Przy temp. zasobnika utrzymywanej na poziomie 40-45oC COP będzie wyższy. A temp. >7oC masz zawsze na wylocie z requ (z GWC) nawet w największe mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.03.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) ale req chodzi caly czas prawda? a pompa do cwu np u nas chodzi 2-3h na dobe to nie przeszkadza? Nie przeszkadza. Robisz coś takiego: Edytowane 16 Marca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.03.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 I jeszcze inny pomysł, coś pod ciebie kszhu. Chodzi o wykorzystanie instalacji nawiewnej do rozprowadzenia ciepła - te nawiewy na wysokości metra w każdym pomieszczeniu. TB poleca do tego Daisekaia z kanałową jednostką wewnętrzna - ale to jest za drogo. A gdyby dorwać bebechy serwisowe tego aristona ? Chodzi mi o tą pompkę z nagrzewnicą/chłodnicą i wykorzystać do grzania nawiewu w centrali wentylacyjnej z odzyskiem z kanału wywiewnego ?A dokładniej, to tą chłodnicę z aristona wstawić do kanału wywiewnego, a układ grzewczy wody podłączyć do nagrzewnicy kanału nawiewnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.03.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Sądziłem, że taka pompka to ok. połowa ceny kompletnego urządzenia...A układ bardzo prosty do realizacji, tym bardziej dla tych co reku "tymi recami" budują. A zastosowanie odwracania układu daje klimę w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 16.03.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Nie przeszkadza. Robisz coś takiego: [ATTACH=CONFIG]248690[/ATTACH] jak pytałem o takie cos w wątku o wentylacji to mnie zrownano z ziemią - powód - PC potrzebuje na godzinę 200-300m3 powietrza a reku zwłaszcza w zimę tyle nie jest w stanie zapewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.03.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Lepiej kupić całą klimę i przerobić. Ale dedykowane kanałówki nie kosztują chyba wcale nie tak dużo: http://www.marax.pl/klimatyzatory-kanalowe-pompa-ciepla-grzanie-c-124_137_139.html To nie o to chodzi. Tu chodzi o małą pompkę do wentylacji 150m3/h, która pracuje na powietrzu wywiewany z requ, co powoduje, że nawet w największe mrozy masz "dobrego COPa". Te jednostki typu split, które podałeś nie są efektywne w temp. poniżej - 10oC. Ale i tak bardziej mi pasuje układ: mały aristonek do CO + ppci LG i ewentualnie drugi aristonek do CWU. Edytowane 16 Marca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.03.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 jak pytałem o takie cos w wątku o wentylacji to mnie zrownano z ziemią - powód - PC potrzebuje na godzinę 200-300m3 powietrza a reku zwłaszcza w zimę tyle nie jest w stanie zapewnić Ta pompka o której piszę jest jedyną jaką znalazłem, która pracuje na powietrzu 100-200m3/h. W domu z 4 osobami te 150m3/h to będzie optymalne dla wentylacji i wystarczające do tej pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.03.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Ale i tak bardziej mi pasuje układ: mały aristonek do CO + ppci LG i ewentualnie drugi aristonek do CWU. Ile takie coś w sumie z montażem może kosztować? Powoli zbliżasz się chyba z ceną do kompletnej kotłowni z zasobnikiem CWU opartej na jakiejś "dużej" pompie ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.03.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Ile takie coś w sumie z montażem może kosztować? Powoli zbliżasz się chyba z ceną do kompletnej kotłowni z zasobnikiem CWU opartej na jakiejś "dużej" pompie ciepła Nie wiem ile za montaż, bo w tym przypadku żaden problem, żeby to odpalić samodzielnie. Sam sprzęt to kwota ok. 6,5 tys.zł i to nie są kable z COP=1 tylko pompy ciepła, więc to chyba najtańszy układ. Nie liczę CWU bo to osobna sprawa. Da się taniej zrobić CO z klimatyzacją w tej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.03.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 a co powiecie o prostym rozwiazaniu - piece akumulacyjne. Koszt statycznego 1500 pln z termostatem wyniesionym. Ogrzewa się do danej temperatury powietrza w pomieszczeniu. Gdy nie ma taryfy nocnej to te piece dalej oddają ciepło - temp spada o 1-2 stopnie max. Ściany silka aby też kumulowały ciepło. Do tego kominek z DGP na okresy - 15 stopni i sprawa rozwiazana. Koszt 4 piece (100m2 podłogi do ogrzania - 6tysiecy + kominek 5 tysiecy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.03.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 a co powiecie o prostym rozwiazaniu - piece akumulacyjne. Koszt statycznego 1500 pln z termostatem wyniesionym. Ogrzewa się do danej temperatury powietrza w pomieszczeniu. Gdy nie ma taryfy nocnej to te piece dalej oddają ciepło - temp spada o 1-2 stopnie max. Ściany silka aby też kumulowały ciepło. Do tego kominek z DGP na okresy - 15 stopni i sprawa rozwiazana. Koszt 4 piece (100m2 podłogi do ogrzania - 6tysiecy + kominek 5 tysiecy... Po jakiego drugi system grzania na pare dni w roku? Za 5 tys brutto zrobisz kompletny kominek z doprowadzeniem z zewnatrz, obudowa wkladu, kominem i obrobka komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.03.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Po jakiego drugi system grzania na pare dni w roku? Za 5 tys brutto zrobisz kompletny kominek z doprowadzeniem z zewnatrz, obudowa wkladu, kominem i obrobka komina? doprowadzenie powietrza z zewnątrz to chyba grosze, do tego wkład 1300 komin 1500 obróbki 2000? i rozprowadzenie DGP - w moim przypadku 3,5 metra rury;) no i moja praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.03.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 doprowadzenie powietrza z zewnątrz to chyba grosze, do tego wkład 1300 komin 1500 obróbki 2000? i rozprowadzenie DGP - w moim przypadku 3,5 metra rury;) no i moja praca Tu stowka, tam dwie, jakas zaslepka, i nagle z 5 tys zrobi sie 8 Zrob, podlicz i powiedz ile wyszlo , swoja droga mimo wszystko jak wydasz te 5 tys to ile "taniej" Cie wyjdzie sezon? Drewno tez nie jest za darmo, i wklad za 1300, ale jak palone okazyjnie to moze troche pociagnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.03.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Tu stowka, tam dwie, jakas zaslepka, i nagle z 5 tys zrobi sie 8 Zrob, podlicz i powiedz ile wyszlo , swoja droga mimo wszystko jak wydasz te 5 tys to ile "taniej" Cie wyjdzie sezon? Drewno tez nie jest za darmo, i wklad za 1300, ale jak palone okazyjnie to moze troche pociagnie właśnie drewno mam za darmo i dlatego chcę wcisnąć na siłę kominek... .. ale wracając do piecy akumulacyjnych ktoś ma w domu ocieplonym i jak to wyglada z komfortem i rachunkami. Teraz mieszkam w kamienicy i tragedi nie ma chociaz jak jest ostra zima (2012-2013) to potrafiło przyjść rachunek 1000pln za dwa miesiace ze wszystkim. Ocieplenie ? Co to jest ocieplenie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.03.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 @miloszenko: miałeś już chociaż nocami <0stC i chęć aby sprawdzić co ta PPCi w takich warunkach potrafi? Jak nie to postaraj się przy następnym przymrozku bo mam super ofertę ale się waham. Przy +2 COP = 3.0, nizej moze juz nie byc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.03.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Przy +2 COP = 3.0, nizej moze juz nie byc ... Z ciekawosci: Jak mierzysz COP przy tym klimatyzatorze? Chodzi mi zwlaszca o pomiar od strony GZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.03.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Z ciekawosci: Jak mierzysz COP przy tym klimatyzatorze? Chodzi mi zwlaszca o pomiar od strony GZ. Ustawiam wentyl na max, wg producenta 600m3/h, biore do wzrou temp zaciagana, nawiewana i pobor pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.03.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Ustawiam wentyl na max, wg producenta 600m3/h, biore do wzrou temp zaciagana, nawiewana i pobor pradu. OK. Wlasnie interesowalo mnie, czy pomierzyles to jakos, czy opierasz sie na danych producenta. Super sprawa bylaby weryfikacja rzeczywistego przeplywu. Jak przyjales pojemnosc cieplna powietrza do obliczen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts