Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU

RK1719508166

Recommended Posts

A co myślicie o PC Ariston NUOS EVO 110L za 3,5k jako źródło ciepła do CO ? W tej pompie, zamiast wody użytkowej podłączamy wodną podłogówkę. Urządzenie te pobiera 250W w trybie pracy dla pompy ciepła oddając 850W ciepła oraz dodatkowo posiada grzałkę 1200W. Pompa ciepła pobiera tak mało energii, że może pracować nawet w I taryfie lub można podłączyć te urządzenia pod panele PV. Przy niższych temperaturach, mamy możliwość doładowania zasobnika grzałką w drugiej taryfie. Zasobnik 110L pracuje nam jako sprzęgło.

Aha, skąd powietrze do tej PC ? Do temperatury 0oC pobiera z zewnątrz, poniżej z GWC. Ta pomp potrzebuje raptem 100-200m3/h.

Oczywiście to jest propozycja dla domu pasywnego.

Powyższą pompką można utrzymywać temperaturę posadzki na poziomie "tylko" 21-22oC po to, żeby móc przyjąć dzienne zyski słoneczne. Gdy takich zysków brak to proponuję podgrzać powietrze w domu za pomcą ppci LG Prestige za 3k. Przy jej wysokiej sprawności (SCOP=5,3) można bez obawy pędzić ją również w I taryfie lub z paneli PV.

jeśli miałaby chodzić w drożeszej taryfie to jaki COP będzie osiągała z GWC zimą ? na ile to będzie opłacalne?

sama idea świetna takiej małej PC, jeśli okazałoby się to opłacalne to poważnie rozważę montaż na 60m2 parteru

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeśli miałaby chodzić w drożeszej taryfie to jaki COP będzie osiągała z GWC zimą ? na ile to będzie opłacalne?

sama idea świetna takiej małej PC, jeśli okazałoby się to opłacalne to poważnie rozważę montaż na 60m2 parteru

COP 2,6 przy temperaturze powietrza 7ºC, ale dla wody grzanej do temp. 55oC. Przy temp. zasobnika utrzymywanej na poziomie 40-45oC COP będzie wyższy. A temp. >7oC masz zawsze na wylocie z requ (z GWC) nawet w największe mrozy.

I jeszcze inny pomysł, coś pod ciebie kszhu. Chodzi o wykorzystanie instalacji nawiewnej do rozprowadzenia ciepła - te nawiewy na wysokości metra w każdym pomieszczeniu. TB poleca do tego Daisekaia z kanałową jednostką wewnętrzna - ale to jest za drogo. A gdyby dorwać bebechy serwisowe tego aristona ? Chodzi mi o tą pompkę z nagrzewnicą/chłodnicą i wykorzystać do grzania nawiewu w centrali wentylacyjnej z odzyskiem z kanału wywiewnego ?

A dokładniej, to tą chłodnicę z aristona wstawić do kanału wywiewnego, a układ grzewczy wody podłączyć do nagrzewnicy kanału nawiewnego.

Lepiej kupić całą klimę i przerobić. Ale dedykowane kanałówki nie kosztują chyba wcale nie tak dużo: http://www.marax.pl/klimatyzatory-kanalowe-pompa-ciepla-grzanie-c-124_137_139.html

To nie o to chodzi.

Tu chodzi o małą pompkę do wentylacji 150m3/h, która pracuje na powietrzu wywiewany z requ, co powoduje, że nawet w największe mrozy masz "dobrego COPa". Te jednostki typu split, które podałeś nie są efektywne w temp. poniżej - 10oC.

Ale i tak bardziej mi pasuje układ: mały aristonek do CO + ppci LG i ewentualnie drugi aristonek do CWU.

Edytowane przez Barth3z

jak pytałem o takie cos w wątku o wentylacji to mnie zrownano z ziemią - powód - PC potrzebuje na godzinę 200-300m3 powietrza a reku zwłaszcza w zimę tyle nie jest w stanie zapewnić

Ta pompka o której piszę jest jedyną jaką znalazłem, która pracuje na powietrzu 100-200m3/h. W domu z 4 osobami te 150m3/h to będzie optymalne dla wentylacji i wystarczające do tej pompki.

Ile takie coś w sumie z montażem może kosztować? Powoli zbliżasz się chyba z ceną do kompletnej kotłowni z zasobnikiem CWU opartej na jakiejś "dużej" pompie ciepła ;)

Nie wiem ile za montaż, bo w tym przypadku żaden problem, żeby to odpalić samodzielnie. Sam sprzęt to kwota ok. 6,5 tys.zł i to nie są kable z COP=1 tylko pompy ciepła, więc to chyba najtańszy układ. Nie liczę CWU bo to osobna sprawa. Da się taniej zrobić CO z klimatyzacją w tej cenie ?

Gość grend
a co powiecie o prostym rozwiazaniu - piece akumulacyjne. Koszt statycznego 1500 pln z termostatem wyniesionym. Ogrzewa się do danej temperatury powietrza w pomieszczeniu. Gdy nie ma taryfy nocnej to te piece dalej oddają ciepło - temp spada o 1-2 stopnie max. Ściany silka aby też kumulowały ciepło. Do tego kominek z DGP na okresy - 15 stopni i sprawa rozwiazana. Koszt 4 piece (100m2 podłogi do ogrzania - 6tysiecy + kominek 5 tysiecy...

a co powiecie o prostym rozwiazaniu - piece akumulacyjne. Koszt statycznego 1500 pln z termostatem wyniesionym. Ogrzewa się do danej temperatury powietrza w pomieszczeniu. Gdy nie ma taryfy nocnej to te piece dalej oddają ciepło - temp spada o 1-2 stopnie max. Ściany silka aby też kumulowały ciepło. Do tego kominek z DGP na okresy - 15 stopni i sprawa rozwiazana. Koszt 4 piece (100m2 podłogi do ogrzania - 6tysiecy + kominek 5 tysiecy...

Po jakiego drugi system grzania na pare dni w roku?

Za 5 tys brutto zrobisz kompletny kominek z doprowadzeniem z zewnatrz, obudowa wkladu, kominem i obrobka komina?

Gość grend
Po jakiego drugi system grzania na pare dni w roku?

Za 5 tys brutto zrobisz kompletny kominek z doprowadzeniem z zewnatrz, obudowa wkladu, kominem i obrobka komina?

doprowadzenie powietrza z zewnątrz to chyba grosze, do tego wkład 1300 komin 1500 obróbki 2000? i rozprowadzenie DGP - w moim przypadku 3,5 metra rury;) no i moja praca

doprowadzenie powietrza z zewnątrz to chyba grosze, do tego wkład 1300 komin 1500 obróbki 2000? i rozprowadzenie DGP - w moim przypadku 3,5 metra rury;) no i moja praca

Tu stowka, tam dwie, jakas zaslepka, i nagle z 5 tys zrobi sie 8 :)

Zrob, podlicz i powiedz ile wyszlo :p, swoja droga mimo wszystko jak wydasz te 5 tys to ile "taniej" Cie wyjdzie sezon? Drewno tez nie jest za darmo, i wklad za 1300, ale jak palone okazyjnie to moze troche pociagnie :p

Gość grend
Tu stowka, tam dwie, jakas zaslepka, i nagle z 5 tys zrobi sie 8 :)

Zrob, podlicz i powiedz ile wyszlo :p, swoja droga mimo wszystko jak wydasz te 5 tys to ile "taniej" Cie wyjdzie sezon? Drewno tez nie jest za darmo, i wklad za 1300, ale jak palone okazyjnie to moze troche pociagnie :p

właśnie drewno mam za darmo i dlatego chcę wcisnąć na siłę kominek...

.. ale wracając do piecy akumulacyjnych ktoś ma w domu ocieplonym i jak to wyglada z komfortem i rachunkami. Teraz mieszkam w kamienicy i tragedi nie ma chociaz jak jest ostra zima (2012-2013) to potrafiło przyjść rachunek 1000pln za dwa miesiace ze wszystkim. Ocieplenie ? Co to jest ocieplenie.....

Ustawiam wentyl na max, wg producenta 600m3/h, biore do wzrou temp zaciagana, nawiewana i pobor pradu.

OK. Wlasnie interesowalo mnie, czy pomierzyles to jakos, czy opierasz sie na danych producenta. Super sprawa bylaby weryfikacja rzeczywistego przeplywu.

Jak przyjales pojemnosc cieplna powietrza do obliczen?