miloszenko 21.03.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 OK. Wlasnie interesowalo mnie, czy pomierzyles to jakos, czy opierasz sie na danych producenta. Super sprawa bylaby weryfikacja rzeczywistego przeplywu. Jak przyjales pojemnosc cieplna powietrza do obliczen? Przeplyw nie powinien odbiegac od tego co podaje producent, bo przeciez wentyl nie ma do pokonania innych oporow bez wzgledu na sposob instalacji, mam maly anemometr i na tyle ile moze on byc dokladny to wskazuje doakldnie ile trzeba. Pojemnosc cieplna zakladalem 1003 badz 1005 nie pamietam, ma to wplyw dopiero na 3 miejscu po przecinku... Jak by sie ten COP nie roznil to zmiena to tyle, ze 5 czy 10 minut dluzej klima pochodzi, bardziej pozytywne jest to, iz o wiele szybciej i lepiej zapewnia komfort cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.03.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 "Sprawdzam" bardziej, czy nie jakas molowa pojemnosc, niz to, do ktorego miejsca po przecinku. A co do komfortu i szybkosci nagrzewania, to masz efekt farelki. Szybko cieplo, szybko zimno. Przy duzszej probce (spory kawalek sezonu grzewczego) ogrzewanie nadmuchowe bedzie mniej wiecej dostarczalo tyle samo energii co podlogowka. Tu cudow nie ma - jest fizyka. Zyskasz oczywiscie sporo z tytulu COP urzadzenia, ale nie na zapotrzebowaniu budynku na cieplo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.03.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 A jednak zyska jeszcze na nie ogrzewaniu przegrody więc na nie zwiększaniu delty temp. po obu stronach jej izolacji a co za tym idzie zmniejszając (niemałe) straty przez posadzkę. Te 4-5K roznicy miedzy posadzka grzana a nagrzewajaca sie od pomieszczenia i styro grubosci 30cm ktory ma w podlodze przyniosa sladowe oszczednosci. Spokojnie mozna to pominac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.03.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 18cm,nawet niezłego to U=0,2 i dla 175m2 oraz tylko 5K (a będzie więcej po temp. podłogówki przy styro to nie to co na panelach) daje >4kWh/dzień. W całym sezonie się trochę zbierze. Nie wiem dlaczego liczysz 18cm skoro kolega ma 30cm w podlodze. Nie wiem czemu liczysz 175m2 skoro u niego jest jedynie 120m2. Przynajmniej tak podaje w stopce. U siebie przy panelach podloge grzeje srednio do 24*C i mierze ja czujnikiem zatopionym w wylewce. Wez tez pod uwage, ze przy nadmuchu inne przegrody beda sie wiecej nagrzewaly, bo przez czesc czasu w pomieszczeniu bedzie nieco cieplej. Przeciez ten nadmuch nie bedzie dzialal caly czas (co to ma wspolnego z komfortem nie wiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.03.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Nie wiem dlaczego liczysz 18cm skoro kolega ma 30cm w podlodze. Nie wiem czemu liczysz 175m2 skoro u niego jest jedynie 120m2. Przynajmniej tak podaje w stopce. U siebie przy panelach podloge grzeje srednio do 24*C i mierze ja czujnikiem zatopionym w wylewce. Wez tez pod uwage, ze przy nadmuchu inne przegrody beda sie wiecej nagrzewaly, bo przez czesc czasu w pomieszczeniu bedzie nieco cieplej. Przeciez ten nadmuch nie bedzie dzialal caly czas (co to ma wspolnego z komfortem nie wiem). 30 to mam pod plyta, dziala dobrze jako odciecie ale pod nia plyna sobie caly rok wody gruntowe i nie wiem, czy lepiej nie byloby miec lawy na 1,2 w dol. Nadmuch chodzil 2 tygodnie temu przez 3 godziny na dobe, mial znikomy wplyw na temperature scian, na wylewke prawie zaden, mierze pirometrem temp. plytek, i pomimo, iz w dalekim gabinecie temp skakala o 1,5 stopna w przedpokoju na wejsciu do gabinetu temp plytek ani drgnela... Poza tym, jestes wielkim krytykantem PC powietrznych i bardzo Ci nie pasuje to co pisze A na koniec: Ty masz jakis doktorat z fizyki budowli i przemian cieplnych, ze lepiej wiesz jak u mnie sie temperatury przegrod rozkladaja? Podsumowujac, oszczednosci w moim przypadku przy duzej akumulacji i nadmuchu sa z 3 powodow: - nizsza srednia dobowa temp. w calym domu, - nizsza temp. przegrod zewnetrznych = nizszy gradient, - brak kosztow posrednich jak przy podlogowce, gdzie pompa obiegowa chodzac 10 godzin na dobe biorac po 100 W zuzywa polowe energii, z ktorej klima tego samego dnia moze ogrzac dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.03.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Podsumowujac, oszczednosci w moim przypadku przy duzej akumulacji i nadmuchu sa z 3 powodow: Jakies oszczednosci moze beda. Stawiam, ze sladowe. Za to "komfort"......szalony. Grzeje klimatyzatorami w firmie i za darmo bym takiego systemu w domu nie chcial. Musial bym byc bardzo zdesperowany. W firmie mam tylko jako alternatywe grzac czystym pradem, wiec tam stopien desperacji spory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.03.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 W kwestii rozwiązań technicznych każdy wybiera to co lubi. Ja bym coś takiego chętnie zainstalował, zwłaszcza, że wiele energii nie potrzebuję, mam akumulację całkiem sporą to mogę i całą noc grzać w taniej taryfie - niech sobie wieje i szumi, ja i tak spię w zamkniętej, chłodnej sypialni. Od 13 do 15 też może sobie szumieć ile wlezie - mnie wtedy w domu nie ma. Po co ma wiać i szumieć jak Cię nie ma, jak tej energii nie zakumulujesz (prędzej ucieknie to ciepło przez wentylację zanim wieczorem wrócisz do domu)? przynajmniej tak twierdzi miloszenko - jego oszczędność przy klimie wynika między innymi z tego, że spadła mu temperatura przegród = brak akumulacji. Dla mnie klima to raczej do szybkiego dogrzania, np. rano po obudzeniu, nawet kosztem pracy w drogiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.03.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 W kwestii rozwiązań technicznych każdy wybiera to co lubi. To prawda. Pewnie tez rozne osoby rozna sytuacje odbiera jako "komfort". Jednak IMHO w porownaniu z podlogowka grzanie nadmuchowe nie za ciekawie sie prezentuje. Nawet olewajc ten szum. Sam ruch powietrza ma na to wplyw. Traktuje to jako "zlo konieczne", bo rachunki za prad w firmie byly powalajace. Od domu z tym z daleka. Gdzies trzeba odpoczac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.03.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Zależy gdzie bo ja nie myślę o grzaniu a dogrzewaniu. Z tego co widzę z PC z jej COPem zużywasz więcej prądu niż ja z kablami więc mamy zupełnie odmienne potrzeby. Tym bardziej na Twoim miejscu przedkladal bym w 100% komfort, nad nikle kwotowo oszczednosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.03.2014 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 SCOP ~3 i w 5-6lat PPCi zwrócona. Ale wiem, że to jazda po krawędzi. Ale masz dodatkowo klimę. A dogrzewanie przed powrotem z roboty jest jak najbardziej OK. Po to masz reku, żeby 90% tego powietrza z powrotem przemieliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.03.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Na razie stawiam na coś a'la ten Daikin za 2kPLN bo mam patent buforowanie ciepłego za requ. How? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.03.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Coś podobnego zrealizował gosciu01, tylko że te malutkie pomieszczenie zamienił na garaż. W momencie gdy pompa ciepła nie pracuje to wywiew trafia do pomieszczenia buforującego, w tym przypadku garażu. W momencie działania PC, która podłączona jest do wywiewu reku zaciąga ona ok. 150m3/h i drugie tyle lub więcej cofa z garażu. Warto mieć w garażu dedykowane GWC. Te rozwiązanie nie potrzebuje zabezpieczenia powietrza przed cofaniem i naturalnie będzie zaciągać powietrze z GWC w garażu. Te rozwiązanie jest lepsze od twojego ponieważ pomieszczenie buforujące jest ok 100x większe od twojego. Mam nadzieje, że gosciu pochwali się sprawnością działania takiego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schatje 18.06.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Witam Forumowiczów. Konrad i inni, którzy mają kable Devi...czy możecie zdradzić, gdzie je kupowaliście??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.06.2014 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 ja w ogólnopolskiej hurtowni Mors (zaznaczam nie mam nic z nimi wspólnego ani z branża budowlaną ) swoją drogą kupiłem w lokalnym oddziale którego już nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joguras 06.08.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) nie pytajcie tego osobnika Artura czy jak mu tam, jak to możliwe - on tak ma i kij mu w oko. jest funkcja ignorowania takich pisarzy i należy z tej funkcji korzystać. w ten sposób mogłem szybciej przebrnąć przez nowe dla mnie wątki w czasie o 1/3 krótszym pozdro Robert Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez joguras błędny cytat, mozna było odnieśc wrażęnie ze piję do Lobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.10.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Jak widać jestem nowym użytkownikiem poszukującym inspiracji do planowanej budowy. Założyłem nawet temat, ale nie cieszył zbytnią popularnością, teraz wiem, że był za ogólny i musze jeszcze poczytać forum i zadawać pytanie o konkretne fragmenty/systemy. Ale w sumie ja nie o tym. Ten temat "Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rachunki do 3 tyś za CO i CWU do 150 m2" brzmi jak miód na uszy takiego nowicjusza jak ja Niestety nie za wiele mi pomógł w podjęciu decyzji. Na przykład cały czas się zastanawiam czy w ogóle robić WM+reku. W pierwszym, podsumowującym poście w tym temacie brakuje mi właśnie kosztu rekuperatora, bo o ile WM jako taką nie można uznać za element systemu grzewczego to sam rekuperator patrząc na pełnioną funkcję jest bardziej elementem systemu grzewczego niż wentylacyjego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.10.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 koszt rekuperatora? jak masz trochę czasu i nie masz dwoch lewych rąk to w parę godzin zrobisz reku samemu (jest o tym wątek, mnie z fabrycznym wymiennikiem i wentylatorami EBM wyszedł około 2500zł) . jak nie to kupisz tanio Lunę albo co drozszego, kwestia kubatury też ma znaczenie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.10.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 przykład cały czas się zastanawiam czy w ogóle robić WM+reku. W pierwszym, podsumowującym poście w tym temacie brakuje mi właśnie kosztu rekuperatora, bo o ile WM jako taką nie można uznać za element systemu grzewczego to sam rekuperator patrząc na pełnioną funkcję jest bardziej elementem systemu grzewczego niż wentylacyjego. Dziwna teoria. Rekuperator ma po prostu ograniczac straty ciepla. Tak, jak trzyszybowy pakiet okienny, albo dodatkowe 10cm styropianu na scianie. Za wentylację musisz zaplacić tak, czy siak. Za kominy, przejscia dachowe, ich obróbkę. Albo za przewody, anemostaty i centralkę. Kwestia kosztów inwestycji i ewentualnych, późniejszych oszczednosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.10.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 koszt rekuperatora? jak masz trochę czasu i nie masz dwoch lewych rąk to w parę godzin zrobisz reku samemu (jest o tym wątek, mnie z fabrycznym wymiennikiem i wentylatorami EBM wyszedł około 2500zł) . jak nie to kupisz tanio Lunę albo co drozszego, kwestia kubatury też ma znaczenie.. Niestety ja z tych z lewymi rękami (boleję nad tym ale cóż tak bywa), do deweloperskiego włącznie nic nie tknę, mogę później farbą maznąć albo panel podłogowy położyć. Dziwna teoria. Rekuperator ma po prostu ograniczac straty ciepla. Tak, jak trzyszybowy pakiet okienny, albo dodatkowe 10cm styropianu na scianie. Za wentylację musisz zaplacić tak, czy siak. Za kominy, przejscia dachowe, ich obróbkę. Albo za przewody, anemostaty i centralkę. Kwestia kosztów inwestycji i ewentualnych, późniejszych oszczednosci. Nie przeczę, że teoria mocno subiektywna. Ale rekuperator to element aktywny, elektryczny (ściana, okno - nie), tak jak kocioł, PC, insze grzałki, wodne coś tam itd. Nad każdym elementem aktywnym się mocno zastanawiam czy w ogóle go potrzebuje a jeśli tak to jaki. Mój wcześniejszy post to tak naprawdę refleksja, że chciałbym przeczytać pierwszy post w tym wątku z wymienionymi kosztami reku - z czystej wygody i subiektywnych potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.10.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 (edytowane) Ale pod względem elektrycznym, wentylatory WM i wentylatory rekuperatora to to samo... Jedno i drugie pobiera porównywalna ilosc mocy. Rekuperator to po prostu wymiennik podłączomy do tych wentylatorów, do tego jakoes proste sterowanie...On przecież nie grzeje, a tylko odbiera ciepłe z wyrzucanego powietrza. Edytowane 19 Października 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts