Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU

RK1719508166

Recommended Posts

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przemek, sterowanie może zabić ceną. W cenie podanej przez indii gro moze stanowić wlasnie sterowanie

Sterowanie każdym pomieszczeniem osobno to koszt około 13zł za przekaźnik z gniazdem, plus 8zł za czujnik temperatury, plus jakieś 10zł za puszki motażowe, peszle, ramki, duperele - razem około 30zł za pomieszczenie. Do tego kabelków za powiedzmy 80zł i arduino z przekaźnikami za 200zł. Razem, przy 12-tu pomieszczeniach daje to 640zł za sterowanie. Dla pewności można przyjąć 1000zł i można w tym spokojnie zmieścić komercyjny system z termostatami pokojowymi po 80zł/szt.

Można też kupić gotowe, za krocie. Zależy ile kto ma kasy i ile wolnego czasu.

Sterowanie każdym pomieszczeniem osobno to koszt około 13zł za przekaźnik z gniazdem, plus 8zł za czujnik temperatury, plus jakieś 10zł za puszki motażowe, peszle, ramki, duperele - razem około 30zł za pomieszczenie. Do tego kabelków za powiedzmy 80zł i arduino z przekaźnikami za 200zł. Razem, przy 12-tu pomieszczeniach daje to 640zł za sterowanie. Dla pewności można przyjąć 1000zł i można w tym spokojnie zmieścić komercyjny system z termostatami pokojowymi po 80zł/szt.

Można też kupić gotowe, za krocie. Zależy ile kto ma kasy i ile wolnego czasu.

Tylko dla tego że to jest takie tanie i proste u siebie sterowanie rozwiązujesz zegarkiem...?

Gdzie dają podstawkę na szynę z dobrym przekaźnikiem za 13zł....?

Przemek najpierw zamontuj u siebie taki układ i opisz jak się sprawuje ...;)

Devilink drozsze i devireg- na tym ok 1tys taniej.

Nie mam zdolnosci elektronicznych:( czas na razie mam, zaraz lece z budowa wiec bedzie go brakowalo, ale chetnie podlubie ile moge sam. Dom buduje sam - czasami jakies 1/2 reki do pomocy:)

chetnie bym takie samorobki zamowil... zamiast kupowac drozszych gotowcow. nie potrzebuje super sterowania spoza domu. wystarczylo by mi tylko indywidualnie kazdego pomieszczenia recznie. ma grzac tylko w 2 taryfie

Tylko dla tego że to jest takie tanie i proste u siebie sterowanie rozwiązujesz zegarkiem...?

Gdzie dają podstawkę na szynę z dobrym przekaźnikiem za 13zł....?

Przemek najpierw zamontuj u siebie taki układ i opisz jak się sprawuje ...;)

Takie gniazdo:

http://www.ceneo.pl/13380425

i taki przekaźnik:

http://www.tme.eu/pl/details/rm85-3011-35-1024/przekazniki-elektromagn-miniaturowe/relpol/

Przykładowy, ale obecnie sprzedawany na 12V jest w podobnej cenie. Nawet da się taniej kupić. Nie wiem co znaczy dobry. Polski i działa.

Zegarek nie jest zamiast przekaźników, tylko zamiast sterownika. Pytałem Cię o algorytm, ale sypnąłeś gotowcem - Tech - em. Wiesz w ogóle jak to działa?

Takie gniazdo:

i taki przekaźnik:

http://www.tme.eu/pl/details/rm85-3011-35-1024/przekazniki-elektromagn-miniaturowe/relpol/

Przykładowy, ale obecnie sprzedawany na 12V jest w podobnej cenie. Nawet da się taniej kupić. Nie wiem co znaczy dobry. Polski i działa.

Zegarek nie jest zamiast przekaźników, tylko zamiast sterownika. Pytałem Cię o algorytm, ale sypnąłeś gotowcem - Tech - em. Wiesz w ogóle jak to działa?

Ja widzę 20zł i to na niskie napięcie...

Dojdzie jeszcze koszt wysyłki...

Co jak działa...?

Takie gniazdo:

i taki przekaźnik:

Ale takie rzeczy to samemu tylko bo ci powiedzą ze szklem dupę podcierasz i guzik kogoś znajdziesz do zrobienia Druga sprawa ze cos tam wiedzieć trzeba.

Nie dla każdego.

To moze jak po taniosci to kable zarobić wtyczką :) a sterowanie grafik dyżurów

Edytowane przez noname2

To moze jak po taniosci to kable zarobić wtyczką :) a sterowanie grafik dyżurów

Patrząc na poczynania inwestorów super oszczędnych domów to już nawet zaczyna być widać taki trend ...

Kiedyś jak komu było za chłodno bo system grzewczy był niewydolny to sobie farelkę włączał na dwie godzinki ...

Teraz jak komu klima nie wyrabia a żona zaczyna tłuc po głowie to sobie kable załączają na dwie godzinki...:lol2:

no powiedzmy że za 1500 ;)

Ja widzę 20zł i to na niskie napięcie...

Dojdzie jeszcze koszt wysyłki...

24V - to napięcie sterowania a nie przełączane, ja mam na identycznych przekaźnikach zrobione sterowanie (też mam sterowane 24V) - przez 3 lata żaden się nie popsuł ani nie skleił.. ale oprócz przekaźnika jeszcze podstawka, układ z diodą zabezpieczającą i świecącą no i rozdzielnia.

Sorry post pod postem

Gdyby liczyc na żywca 70 W/mkw to niecale 120 mkw jak u Ciebie bez odejmowania stalej zabudowy to 8200 W. Przyjmując sr cenę 1KW kabli na poziomie 550 zł daje to 4500 zł Wyjdzie pewnie z 5 tyś. Plus jakieś sprytne sterowniki po 180 zł sztuka i sie robi.?

Można też prościej - ściągasz do jednego punktu wszystkie kable, zakańczasz wtyczkami, przy rozdzielni robisz tyle gniazd ile masz kabli grzewczych, do tego zegary sterujące takie tarczkowe (w obi były przed świętami po 9zł) i sterujesz czasem.. przy dużej akumulacji to myślę że spokojnie by starczyło takie rozwiązanie.. albo dajesz gdzieś jeden czy dwa "eurostery" i tym sterujesz..

no powiedzmy że za 1500 ;)

24V - to napięcie sterowania a nie przełączane, ja mam na identycznych przekaźnikach zrobione sterowanie (też mam sterowane 24V) - przez 3 lata żaden się nie popsuł ani nie skleił.. ale oprócz przekaźnika jeszcze podstawka, układ z diodą zabezpieczającą i świecącą no i rozdzielnia.

Można też prościej - ściągasz do jednego punktu wszystkie kable, zakańczasz wtyczkami, przy rozdzielni robisz tyle gniazd ile masz kabli grzewczych, do tego zegary sterujące takie tarczkowe (w obi były przed świętami po 9zł) i sterujesz czasem.. przy dużej akumulacji to myślę że spokojnie by starczyło takie rozwiązanie.. albo dajesz gdzieś jeden czy dwa "eurostery" i tym sterujesz..

Czyli 3000 zł max :p

Osobiście skłaniam się do rozwiązania: kable + bojler + PV.

Praktycznie płacimy tyle co za instalację podłogówki z PC, ale:

- mamy gdzieś warunki atmosferyczne,

- trwałość instalacji najwyższa z możliwych,

- brak wpływu wahań cen energii ( użytkownik PC redukuje koszty grzania CO/CWU przez COP, ale prąd użytkowy niestety już zaboli).

Warunek - budujemy dom 4-5 litrowy, wtedy paneli może być około 8 kWp, a do domu dołożyć najtańszy klimatyzator tylko do chłodzenia za 2000 zł :), będzie kręcił praktycznie za darmo :)

Dobre :) Wywróciłeś cytrynę na drugą stronę

• 2 weeks później...

wlasnie koncze skladac co +cwu i beda kable + sterownik osobny do kazdego pomieszczenia; bojler 200 l plus grzalka . ogarniam by na start bylo jak najtaniej ale wiadomo do kabli nie bede wracal- moze kiedys inne sterownie ale watpie.

boiler ...pompa to dodatkowe 5k prawie. chyba bede wolal wlasnie w PV zainwestowac a na razie testowac ile mnie korzystanie z takiego ukladu kosztuje.