Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU

RK1719508166

Recommended Posts

ja mam 200l na 2+2 (ale w tym 3 kobiety z czego 2 nastolatki) i starczy - tyle że na wyjściu bojlera mam zawór mieszający, który zapobiega zbyt szybkiemu opróźnieniu zbiornika np. leci gorąca woda w czasie mycia zębów bo po co zakręcać albo wlejmy 60* do wanny i poczekajmy aż da się wejść zamiast zmieszać przy nalewaniu - to było na porządku dziennym jak mieliśmy piecyk gazowy przepływowy

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

myslalem tez o bojemnosci bojelera. nas jest juz prawie 2+2 ale ja tylko w weekendy kompie sie w domu a system mam wielozmianowy wiec kompiele po 22 sa calkowicie norma jesli juz. ciagle sie zastanawiam czy 200l wystarczy czy nie dac 300 ale szkoda mi strat na tym zbiorniku

Ja mam 300l , 2+1 i czasem brakuje. Głównie prysznic ale moja żona prysznic bierze godzinę :) Ja też raczej nie kąpię się w 5 minut a do tego często używam deszczownicy która ma duży wydatek. Generalnie uważamy żeby dla drugiej osoby starczyło :)

Mam 400 litrowy zbiornik, 2+2 małych dzieci. Zbiornik grzejemy dwa razy dziennie. Dzieci kąpiemy w wannie, sami wolimy kożystać z prysznica.

Od tygodnia cyrkulację ustawioną czasowo w pompie, zamieniliśmy na taką włączaną na żądanie poprzez włącznik dzwonkowy umieszczony w łazienkach.

Ciepła woda o wiele dłużej utrzymuje swoją temperaturę w zbiorniku niż poprzednio, za to znacznie dłużej niż poprzednio trzeba na nią czekać. Coś za coś, niestety.

Edytowane przez Tomaszs131
Uzupełnienie

Od tygodnia cyrkulację ustawioną czasowo w pompie, zamieniliśmy na taką włączaną na żądanie poprzez włącznik dzwonkowy umieszczony w łazienkach.

Ciepła woda o wiele dłużej utrzymuje swoją temperaturę w zbiorniku niż poprzednio, za to znacznie dłużej niż poprzednio trzeba na nią czekać. Coś za coś, niestety.

Mam cyrkulację zrobioną identycznie, ale od samego początku.

Moje 1+2 dziewczyny miały porównanie z "blokiem' ale nie narzekają, więc nic na razie nie zmieniam:)

• 5 months później...
Czyli 3000 zł max :p

Osobiście skłaniam się do rozwiązania: kable + bojler + PV.

Praktycznie płacimy tyle co za instalację podłogówki z PC, ale:

- mamy gdzieś warunki atmosferyczne,

- trwałość instalacji najwyższa z możliwych,

- brak wpływu wahań cen energii ( użytkownik PC redukuje koszty grzania CO/CWU przez COP, ale prąd użytkowy niestety już zaboli).

Warunek - budujemy dom 4-5 litrowy, wtedy paneli może być około 8 kWp, a do domu dołożyć najtańszy klimatyzator tylko do chłodzenia za 2000 zł :), będzie kręcił praktycznie za darmo :)

zgadzam się, tylko mam jedno ale - trudno w domu 150 mkw zrobić klimę za 2,000 zł - za dużo pomieszczeń do chłodzenia... to mnie męczy. wieszanie 5 splitów 2,5 kW to jakieś kuriozum też... kanałówki wydajne drogie jak cholera a i te długie kanały mnie zniechęcają bo boję się co tam urośnie w nich...

zgadzam się, tylko mam jedno ale - trudno w domu 150 mkw zrobić klimę za 2,000 zł - za dużo pomieszczeń do chłodzenia... to mnie męczy. wieszanie 5 splitów 2,5 kW to jakieś kuriozum też... kanałówki wydajne drogie jak cholera a i te długie kanały mnie zniechęcają bo boję się co tam urośnie w nich...

U mnie sprawdza się jeden split 6,2 kW powieszony na górze w korytarzu - 2/3 kratek skierowana na ścianę korytarza, żeby chłodne powietrze opadało na dół, a 1/3 w kierunku pokoi, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem rozprowadza chłód po domu i jest w porządku.

Przy domu 5-litrowym aż takiej mocy nie będzie trzeba więc tańsza, słabsza jednostka da radę.

U mnie sprawdza się jeden split 6,2 kW powieszony na górze w korytarzu - 2/3 kratek skierowana na ścianę korytarza, żeby chłodne powietrze opadało na dół, a 1/3 w kierunku pokoi, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem rozprowadza chłód po domu i jest w porządku.

Przy domu 5-litrowym aż takiej mocy nie będzie trzeba więc tańsza, słabsza jednostka da radę.

suspenser - dokładnie o takim czymś myślałam - rozumiem, że z perspektywy czasu oceniasz to rozwiązanie jako OK? nie żałujesz, że nie zrobiłeś jakiegoś innego systemu? sterujesz pilotem czy na ścianie masz regulator? czy 6,2 kW to nie za dużo? bo ja mam 4 pokoiki i myślałam o 3,5 kW na korytarzu do nich prowadzącym?

EDIT: chyba, że ty cały dom tym 6,2 kW opędzasz? ja osobno strefę dzienną chcę klimatyzować bo tam akurat idealnie jeden split da radę i osobno nocną, gdzie właśnie mam 4 pokoje.

Edytowane przez vendea

• 1 year później...
I ja się pochwale domek 140m2. Ogrzewanie prądem grzałka w rurce 6 KW podłogówka 100%, cwu 300l grzałka 2kw w tanim prądzie. Domek silikat 24cm na podłogi 33cm styro ściany 20cm grafitu 0032 dach 20cm płyta pur 10 cm styro grafit.

koszt instalacji poniżej 7 tyś

Rozumiem, że praca własna. Bardzo tanio Ci to wyszło. Możesz dokładniej opisać instalację, np. jaki zbiornik CWU, co ile rurki i jakie, itp.

• 2 weeks później...

W dniu 3-08-2014

Cytat Napisał 1964as Zobacz post

No to proszę koszty faktyczne dom parterówka szkielet powierzchnia podłóg 103m2 powierzchnia grzana 91m2.

Ściany zewnętrzne U-0,14

Podłoga U-0,11

Strop U-0,09

Obciążenie cieplne budynku 27,6W/m2

Rekuperator Zhender ComfoAir 350 luxe komplet z robocizną 11500pln

Maty elektryczne bezpośrednio pod panele 56m2 4,48 kw,maty pod płytki 14m2 1,96kw,do tego 8szt sterowników 10000pln jeszcze nie zamontowane

Klima LG H09AK Prestige 3500 razem z montażem

Bojler cwu 140l 1000pln

RAZEM 26 000 pln

Witam dziś 13-01-2019

Małe podsumowanie po ponad 4 latach;

1. Maty elektryczne używane tylko w wiatrołapie,reszta kasa w błoto.

2. W łazienkach dołożone tzw. farelki włączane tylko na czas kąpieli i to nie zawsze.

3. Reszta bez zmian, czyli;

W domu mieszkają 3 osoby wszystko na prąd 2 taryfy w drugiej taryfie chodzi bojler, pralko suszarka i zmywarka reszta bez ograniczeń.

Koszt całkowity prądu od 1-09-2014 do 19-12-2018 13 382 pln to nie pomyłka sprawdzone w historii konta.

Średnio miesięcznie 260 pln.

Niedowiarków zapraszam do obejrzenia nówki nie używanego komina i wyciągu historii z konta.

W temacie kosztów wykonania ogrzewania rezygnując z nie używanych mat grzewczych i stosując mniej markową ,ale równie dobrą centralę wentylacyjną spokojnie schodzimy nawet poniżej 15000 pln.

Witam dziś 13-01-2019

Małe podsumowanie po ponad 4 latach;

1. Maty elektryczne używane tylko w wiatrołapie,reszta kasa w błoto.

2. W łazienkach dołożone tzw. farelki włączane tylko na czas kąpieli i to nie zawsze.

3. Reszta bez zmian, czyli;

W domu mieszkają 3 osoby wszystko na prąd 2 taryfy w drugiej taryfie chodzi bojler, pralko suszarka i zmywarka reszta bez ograniczeń.

Koszt całkowity prądu od 1-09-2014 do 19-12-2018 13 382 pln to nie pomyłka sprawdzone w historii konta.

Średnio miesięcznie 260 pln.

Niedowiarków zapraszam do obejrzenia nówki nie używanego komina i wyciągu historii z konta.

W temacie kosztów wykonania ogrzewania rezygnując z nie używanych mat grzewczych i stosując mniej markową ,ale równie dobrą centralę wentylacyjną spokojnie schodzimy nawet poniżej 15000 pln.

Ma to znaczyć, że maty w łazience też w błoto ?

Jeśli grzejesz prądem, i masz inne urządzenia na prąd, zużycie kwotowo jest podejrzanie niskie. Farelki w łazience...jakiej są mocy, mata w wiatrołapie jaka ma moc?

Ma to znaczyć, że maty w łazience też w błoto ?

Jeśli grzejesz prądem, i masz inne urządzenia na prąd, zużycie kwotowo jest podejrzanie niskie. Farelki w łazience...jakiej są mocy, mata w wiatrołapie jaka ma moc?

Przecież 260 zł miesięcznie to rachunek za wszystko, nie tylko ogrzewanie. Sam mam ogrzewanie elektryczne 123 m2, bez wspomagacza w postaci klimy (tylko kocioł elektryczny), w domu wszystko na prąd. całkowity rachunek za energię od listopada 2017 do listopada 2018 to niecałe 2600 zł

Pytany nie odpowiada. Piszesz, jakbyś wiedział co ma i jak ma. Sam płacisz za miesiąc ok. 216 zł...

Pytanie; dlaczego ci, którzy inwestują w systemy grzewcze - ogrzewanie stanowi większość kosztów - wybierają rozwiązania nie na prąd ?

Ponad 2 stówki miesięcznie, powinno mieć zwolenników co nie ?

Niektórzy tu piszą, że nie należy krytykować upodobań innych, tego jak inni lubią mieszkać. Pewnie. Znam takich, których stać mieć pieniądze. Stać ich też na to, by w domu ubierać się ciepło i mieć łazienkę zimniejszą od mojej spiżarni, i którzy oglądając tvn przykrywają nogi kocem. Pewnie, że niech sobie żyją jak chcą i tego komentować nie warto. Ale jak ktoś publicznie się chwali, że całkowity koszt "wszystkiego", to ponad dwieście złotych za miesiąc, to każdy może to skomentować tak, jak uważa. I "przecież", nie ma tu zastosowania. Nie ma bo mieć nie może. Jeśli ktoś wyłącza maty grzewcze w łazience i zastępuje je farelkami (nie jedną), to co to jest ? I się chwali jak "mało" go prąd kosztuje. Nie piszesz jak masz u siebie, więc te ponad dwieście może wyglądać' podobnie.

Dla przykładu: mieszkanie w bloku 95m2. 4 osoby na stałe. Ogrzewanie gazowe. Koszt zużycia energii elektrycznej, za tylko urządzenia takie, jakie ma "każdy" ,120zł miesięcznie.

Gdyby używać 3 żarówki ledowe, słuchać wiadomości z radia tranzystorowego, prać ubranie w miednicy a obiad gotować na ognisku, pewnie byłoby taniej. Ale wiara w to, że elektryczne urządzenie grzewcze może podnieść rachunek o stówkę i ogrzewać cały dom...?

Edytowane przez dolby

...

co za bzdury. gadasz jak murarz mojego sąsiada ("ja to bym w 18 stopniach mieszkać nie mógł"). nie chce mi się kolejny raz tłumaczyć tego samego, m.in. tego, że jesteśmy raczej ciepłolubni. zajrzałem do łazienki - 23.7°C, w salonie 22.2°C i mniej już dzisiaj nie będzie. nigdy nie ma mniej niż 22°C w salonie. w łazience jak potrzeba więcej to dogrzewamy w kilka sekund taką farelką na pilota wiszącą nad drzwiami i wyglądającą jak mały klimatyzator. sypialnia zawsze 21-22°C. w domu wszystko na prąd (w tym oczyszczalnia ścieków z przepompownią, latem nawadnianie ogrodu), taryfa G12W - pierzemy głównie w weekendy, a zmywarka uruchamia się w nocy, chociaż jak mamy już za dużo prania czy naczyń to puszczamy w drogiej taryfie. w sobotę w ogóle nie grzaliśmy, w łazience było 24°C, w salonie 22.5-23.8°C.

zamiast zapytać o szczegóły, negujesz to co napisałem.