Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU

RK1719508166

Recommended Posts

Witam, przepraszam, że zaśmiecam wątek, bo trochę nie w temacie, ale

macie fajne pomysły, może ktoś byłby tak uprzejmy i pomógł mi rozwiązać problem z domem?

Mam budynek (spadek) podpiwniczony, powierzchnia około 200m2 na jednej kondygnacji , naszą własnością jest 1/2 reszta w rodzinie

budynek niezaizolowany, mury z cegły pełnej, grubość ok 0,5m wysokość na parterze 3,20m, a na piętrze 2,80m

żadnych ścianek działowych, wszystkie nośne, pokoje o powierzchniach od 15m2 do 30m2

okna drewniane dwu skrzydłowe stare

Budynek : piwnica czysty beton 50cm grubości również bez izolacji, na parterze podłogi z lastriko, na piętrze parkiety

oraz nieizolowane poddasze. Wszystkie stropy parteru są wykonane łukami z cegły na belkach stalowych.

Do remontu, więc w grę wchodzi:

ocieplenie - doradźcie jak i czym to (ocieplić) zewnętrzne czy wewnętrzne?

nowa instalacja ogrzewania, czego użyć do ogrzewania? cała istniejąca instalacja c.o. jest do wymiany

na parterze można zrobić podłogówkę.

(w budynku jest doprowadzony gaz ziemny)

wymiana okien (a propos to jakie najlepiej wybrać)

Jest pomysł żeby podzielić to na mieszkania i wynająć.

Z góry dziękuję za pomysły.

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, przepraszam, że zaśmiecam wątek, bo trochę nie w temacie, ale

macie fajne pomysły, może ktoś byłby tak uprzejmy i pomógł mi rozwiązać problem z domem?

Mam budynek (spadek) podpiwniczony, powierzchnia około 200m2 na jednej kondygnacji , naszą własnością jest 1/2 reszta w rodzinie

budynek niezaizolowany, mury z cegły pełnej, grubość ok 0,5m wysokość na parterze 3,20m, a na piętrze 2,80m

żadnych ścianek działowych, wszystkie nośne, pokoje o powierzchniach od 15m2 do 30m2

okna drewniane dwu skrzydłowe stare

Budynek : piwnica czysty beton 50cm grubości również bez izolacji, na parterze podłogi z lastriko, na piętrze parkiety

oraz nieizolowane poddasze. Wszystkie stropy parteru są wykonane łukami z cegły na belkach stalowych.

Do remontu, więc w grę wchodzi:

ocieplenie - doradźcie jak i czym to (ocieplić) zewnętrzne czy wewnętrzne?

nowa instalacja ogrzewania, czego użyć do ogrzewania? cała istniejąca instalacja c.o. jest do wymiany

na parterze można zrobić podłogówkę.

(w budynku jest doprowadzony gaz ziemny)

wymiana okien (a propos to jakie najlepiej wybrać)

Jest pomysł żeby podzielić to na mieszkania i wynająć.

Z góry dziękuję za pomysły.

Ocieplać to tylko od zewnątrz, przy takich grubych murach styro 12-15 spoko wystarczy. Jak masz gaz w domu to z niego korzystać.

Edytowane przez zyzolek

A dlaczego sie zlosliwie pytasz wiedzac , czytajac jego stopke, ze w 15000:- sie nie mogl zmiescic?

to absolutnie nie jest złośliwość co ciekawość - Artur nie podał a tu widzę podobny zestaw ..... on jakoś problemów z tym nie miał i merytorycznie odpowiedział na konkretne pytanie a Wy tzn Ty , Hipka i pyxis - byle posta napisać , byle komuś dokopać, byle statystyki pisania postów poprawić ??

Dlaczego Kablowej Hipci nie wytykasz ze sie nie miesci w zalozeniach watku ze swoimi 13111kWh?

Ponoc ma byc porzadek i profesjonalizm.... po calej linji...

jest i będzie - to nie znaczy że mam pisać takie posty jak Wy - jaka jest Hipcia każdy wie , i każdy wie ile ma ... to że sie nie mieści - wiadomo - ale 13 tys ma za wszystko - proszę nie manipulować danymi

mimo że się nie mieści ją i Arturo podałem w 1 poście "dla przestrogi innych" lub bardziej jako "ciekawostkę" żeby wiedzieli inni co im grozi jak położą kable ... jakie rachunki mogą płacić ... lub jak zamontują PC ... ile ich inwestycja może kosztować - w końcu Artur jest uważany na tym forum za człowieka który za małe pieniądze wybudował dobry dom ...

Tak naprawde wiedzac ze PC malo was interesuja... trzeba bylo w tytule watku zaznaczyc ze systemy grzewcze bazujace na kablach lub innej formie grzania bezposrednim pradem.

tak drogie rozwiązania nas nie interesują , interesują nas tanie i skuteczne - wierzę że znajdą się użytkownicy PC którzy w tym wątku będą zaprezentować swoje rozwiązania i promować je jako alternatywa do ogrzewania elektrycznego czy pieców "na wszystko"

bo R$K sam ma prawie 12kkWh :)

powtórzę - proszę nie manipulować danymi, nie mijać się z prawdą - wszelkie złośliwe, nie związane z tematem posty - tylko po to by komuś dopier.... będą zgłaszane do Moderatora w celu usunięcia - jak na razie to działa

Ocieplać to tylko od zewnątrz, przy takich grubych murach styro 12-15 spoko wystarczy. Jak masz gaz w domu to z niego korzystać.

dodałbym że podstawą do precyzyjnego dobierania źródła ciepła w każdym domu są dokładne wyliczenia - mówię tu o OZC

miras. - zleć komuś wyliczenie dokładnego zapotrzebowania na ciepło - audytor pomoże Ci dobrać ocieplenie, rodzaj okien i innych rozwiązań do Twojego domu - mając podstawowe dane będziesz mógł bardziej świadomie podjąć decyzję co zrobić w takim domu i za jakie pieniądze

wiedząc jakie jest zapotrzebowanie na ciepło łatwo porównasz koszty ogrzewania gazowego z elektrycznym - wiele osób zwraca uwagę na fakt że koszty stałe w skali roku przy gazie to spora liczba kWh czystego prądu który możesz przeznaczyć na ogrzewanie czy to PC czy kablami grzewczymi

Edytowane przez R&K

... i to w dodatku w pierwszym sezonie ;)

Przedobrzylem,to tylko 12,29kWh/m2/rok :)

... zakładam ok 27-29 kWh/1m2 w 1 sezonie

To był pierwszy sezon (jak mieszkamy) - był jeszcze jeden wcześniej w okresie budowy.

Pierwszego sezonu nie analizowałem.

Dopiero po nim, na skutek pytań różnych ludzi, czy PC-PW działa i ile to kosztuje, zainteresowałem się tym, chciałem zobaczyć/przeczytać jak to wygląda u innych - i trafiłem na strony FM.

Tak więc teraz PC-PW zaczyna 4 zimę.

Edytowane przez mcyper

...

dodałbym że podstawą do precyzyjnego dobierania źródła ciepła w każdym domu są dokładne wyliczenia - mówię tu o OZC

miras. - zleć komuś wyliczenie dokładnego zapotrzebowania na ciepło - audytor pomoże Ci dobrać ocieplenie, rodzaj okien i innych rozwiązań do Twojego domu - mając podstawowe dane będziesz mógł bardziej świadomie podjąć decyzję co zrobić w takim domu i za jakie pieniądze

wiedząc jakie jest zapotrzebowanie na ciepło łatwo porównasz koszty ogrzewania gazowego z elektrycznym - wiele osób zwraca uwagę na fakt że koszty stałe w skali roku przy gazie to spora liczba kWh czystego prądu który możesz przeznaczyć na ogrzewanie czy to PC czy kablami grzewczymi

Witam,

Przede jeszcze ten wybór wiec swietnie ze sie wątek pojawil.

Jakiego rzedu sa te koszty stałe w przypadku gazu?

Dokładnie,ja tam jako przysłowiowy Kowalski kabli grzewczych nie podłącze,musiałbym wzywać elektryka i płacić mu dodatkowo ale rurki do rozdzielacza i do źródła ciepła bez problemu bo nie ma przy tym żadnych filozofii.

dobre...

przysłowiowy Kowalski do położenia tych rurek, podłączenia rozdzielaczy itp. też wezwie hydraulika ...:yes:

to może lepiej wartości Ep & Ek ze świadectwa energetycznego?

ale z takiego kupionego z allegro? czy robionego na podstawie OZC? :D

...

Jakiego rzedu sa te koszty stałe w przypadku gazu?

ja nie wiem bo gazu nie mam , ale na forum gdzieś widziałem takie zestawienie - są tu osoby które rozkminiły wyszukiwarke i umieją się nią dobrze posługiwać - liczę że pomogą ... Miłosz ma gaz ... możesz podać ze swoich rachunków ? ile kwotowo i % z sezonu to koszty stałe??

ja się nie mieszczę w takiej kwocie więc się nie wypowiadam ...:p

Twój dom był budowany naście lat temu - masz najdłuższy staż i spore doświadczenie - myślę, że nikt złego słowa nie powie na Twoją obecność tutaj

Ileż razy mam robić reklamę Panasowi ? Wszystko jest w stopce.....Zapłaciłem za całość 7tys.zł więcej niż wynosi limit w tym temacie ale za to będę miał nie 3,5tys.zł rachunków za c.o+cwu na rok tylko ok.1,5tys.zł na rok.

czyli ok 22 tyś materiały plus praca własna - tak wpisuję w 1 poście

a o rachunkach porozmawiamy za rok :D

z szybkich wyliczeń

Zapotrzebowanie na ciepło 40kWh/m2/rok.

40*118= 4720kWh/COP2=2360+ok 4000kWh na CWU/COP2 = 4360kWh*0,57gr?(taka masz stawke brutto?) = ok 2500zł brutto

Ponieważ przysłowiowy Kowalski nie zdaje sobie sprawy jak prostą sprawą jest wykonanie instalacji hydraulicznej,dla mnie także była to czarna magia ale po budowie jest to pikuś.

i powiedz ze robiłeś to pierwszy raz w życiu , że wcześniej nie widziałeś/ nie uczestniczyłeś w pracach etc etc .... (ArturW)

NIE JESTEŚ ZWYKŁYM KOWALSKIM.....

Edytowane przez R&K

...........zakładając,że nie zamkniesz sobie drogi na obniżenie rachunków za c.o+cwu przez zalanie kabli w wylewce.........

Jedyny racjonalny argument dla którego nigdy nie brałem pod uwagę kabli grzejnych. Nawet przez chwilę. Cena inwestycji to nie wszystko. Meble i TV nawet łatwo wymienić

Fajnie Konrad za wątek myślę, że w końcu będzie można poczytać w kilkunastu stronach sensownie i na temat. Jak już niektórzy wiedzą planuje kable i chłonę wiedzę poświęconą tej tematyce.

PS. Idąc pewnym tokiem rozumowania muszę zadać pytane - Arturze dostałeś prace w aledrogo (sypiesz linkami aż w oczy bije) ??

Tego nie zrozumiem...to w takim wypadku dlaczego też drogie kable zamiast tańszej grzałki ?

dlatego że KPL system na kablach wraz z sterownikami wychodzi taniej niż KPL system na rurkach + np kospel i reszta medykamentów do spiecia rurek.

Natomiast koszt samych rurek jest na tyle śmieszny ze mozna je spokojnie zatopic w wylewce i o nich zapomniec do czasu checi zmiany systemu.

Hipka o czym ty piszesz, przeciez Ep i Ek zawierają w sobie juz wybrany system grzewczy. Mam wybierac system grzewczy na podstawie juz wczesniej wybranego ?

Calkowicie bez sensu

chodzi mi o uniwersalny wskaźnik zawierający w sobie i CWU i CO w kontekście m2 PU u tych, co już zbudowali

Edytowane przez Hippek

Ktos mnie tu prosil wiec podam pomimo nie spelnienia 1 z glowych warunkow (w tym watku bic piany z nikim nie zamierzam)

CO tylko podlogowka, piec Junekrs Cerapur Smart 14 KW z zasobnikiem Junkersa 120 litrow i sterownikiem pogodowym, wszystko wykonane przez porzadnego fachowca w lacznej cenie 25 tys PLN.

Koszt za CO/CWU przy 3 osobach za okres maj 2012/maj 2013 to 2200 PLN za ok 930 m3 gazu.

Cena za KWh z gazu jest w moim przypadku w okolicy 27 gr, to tak do informacji dla tych, ktorzy licza ze na gazie to jest nie wiadomo ile taniej niz na pradzie.

Taryfa W 2.1, abonament 7 PLN, oplata stala miesieczna 10,8 PLN.

Pozdrawiam

Ktos mnie tu prosil wiec podam pomimo nie spelnienia 1 z glowych warunkow (w tym watku bic piany z nikim nie zamierzam)

CO tylko podlogowka, piec Junekrs Cerapur Smart 14 KW z zasobnikiem Junkersa 120 litrow i sterownikiem pogodowym, wszystko wykonane przez porzadnego fachowca w lacznej cenie 25 tys PLN.

Koszt za CO/CWU przy 3 osobach za okres maj 2012/maj 2013 to 2200 PLN za ok 930 m3 gazu.

Cena za KWh z gazu jest w moim przypadku w okolicy 27 gr, to tak do informacji dla tych, ktorzy licza ze na gazie to jest nie wiadomo ile taniej niz na pradzie.

Pozdrawiam

Koszt instalacji 25k

Koszt kWh 27 gr

Prąd 2 taryfa to 30-31 gr (na dziś).

Koszt kabli + bojler CWU, około 10k. Różnica 15k.

Zwrot w porównaniu do kabli (pomijam koszt serwisowy kotła gazowego) to 50 lat.

Jak bys to co wydasz na kable przeznaczyl na kospela i ta "reszte medykamentow do rurek", to by jeszcze cos zostalo. Nie bardzo to logiczne dzialanie.

Fakty, konkrety przyklady. Co mozna i za ile mozna i jakie to łatwe słyszymy od dawna.

Pozdrawiam

To są fakty i takie posty w tym wątku mają miejsce bytu

Koszt instalacji 25k

Koszt kWh 27 gr

Prąd 2 taryfa to 30-31 gr (na dziś).

Koszt kabli + bojler CWU, około 10k. Różnica 15k.

Zwrot w porównaniu do kabli (pomijam koszt serwisowy kotła gazowego) to 50 lat.

Wiem o tym niestety wiem, nie dobijaj mnie :p

Przed budowa zabraklo mi odwagi i doswiadczenia by isc w kable, zrobilbym to ponizej 7 tys, za 10k to wlacznie z klima i laczny rachunek bylby nizszy niz ten obecny z gazu...