klaudiusz_x 03.10.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Z pompą jak poniżej spokojnie zmieścisz się w 15tys.zł za cały system grzewczy,zakładając,że nie zamkniesz sobie drogi na obniżenie rachunków za c.o+cwu przez zalanie kabli w wylewce: http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrze-woda-3n-i3571428839.html Ta pompa to monoblock. Zimą trzeba ją wnieść do ciepłego garażu, na zewnątrz ją rozsadzi w trakcie drogiej taryfy:P Można zastosować płyn + dodatkowy wymiennik, jednak takie rozwiązanie znacząco obniży COP. Edytowane 3 Października 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.10.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Fakty, konkrety przyklady. Co mozna i za ile mozna i jakie to łatwe słyszymy od dawna. To są fakty i takie posty w tym wątku mają miejsce bytu Od przeszło roku usiłuję przekonać się do gazu. Niestety żadne przeliczenia nie wypadają korzystnie dla tego nośnika energi. Naciągam jak mogę, nie da się. Jedynym ratunkiem jest gaz z łupków. Jednak przy kosztach przesyłu (drugie tyle co cena gazu), nie wygląda to optymistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.10.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Dla kogo ta przyszłość? Dla kablowców? Bo idiotyczne założenie "system do 15 kzłotych" Załóż sobie gaz za 25k dla domu wiadrolitrowego. Wyjdzie taniej. Tu się zgodzę. Dla 27 gr przy domku energooszczędnym, gaz na dzisiejsze ceny się nie opłaca. Edytowane 3 Października 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 03.10.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Załóż sobie gaz za 25k dla domu wiadrolitrowego. Wyjdzie taniej. Tu się zgodzę. Dla 27 gr przy domku energooszczędnym, gaz na dzisiejsze ceny się nie opłaca. No tu się z Tobą też zgodzę. Dla 3-4 groszy z gazem kłopotu dużo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 03.10.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Moim zdaniem założenia tego wątku nie są słuszne. Jeśli ktoś zainwestuje grubo w ocieplenie, okna, rekuperator, ma duże zyski słoneczne i bytowe to zrobi instalacje za grosze i takie będzie miał rachunki. Tak wiec ocieplenie jest trzecim elementem układanki.Zasadniczo chodzi nam o to by mieć jak najniższym kosztem inwestycji jak najniższe rachunki. A koszt inwestycji to nie tylko sama instalacja grzewcza. No i ludzie maja swoje fanaberie. Są tacy którzy płaca za grzejnik po 2 i więcej tysięcy bo im się podoba. Powinniśmy rozbić instalacje na koszt materiałów i robocizny.Przykładowo jeśli ktoś wrzuci w docieplenie 100 tys to bez trudu zrobi instalacje za 2 tys , ta sama instalacja w sensie możliwości grzewczych może kosztować 20 tys jeśli ktoś będzie miał fantazje i wymogi estetyczno artystyczne. Mimo to uważam wątek za merytorycznie interesujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.10.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Moim zdaniem założenia tego wątku nie są słuszne. Jeśli ktoś zainwestuje grubo w ocieplenie, okna, rekuperator, ma duże zyski słoneczne i bytowe to zrobi instalacje za grosze i takie będzie miał rachunki. Tak wiec ocieplenie jest trzecim elementem układanki. Zasadniczo chodzi nam o to by mieć jak najniższym kosztem inwestycji jak najniższe rachunki. A koszt inwestycji to nie tylko sama instalacja grzewcza. No i ludzie maja swoje fanaberie. Są tacy którzy płaca za grzejnik po 2 i więcej tysięcy bo im się podoba. Powinniśmy rozbić instalacje na koszt materiałów i robocizny. Przykładowo jeśli ktoś wrzuci w docieplenie 100 tys to bez trudu zrobi instalacje za 2 tys , ta sama instalacja w sensie możliwości grzewczych może kosztować 20 tys jeśli ktoś będzie miał fantazje i wymogi estetyczno artystyczne. Mimo to uważam wątek za merytorycznie interesujący. Coś za coś. U mnie 2x więcej styro na elewacji to dopłata ze 2k Okna 3-szyby to około 3k. Więcej wełny też pewnie z 1,5k. Drzwi? Market 500zł, z Tych 0,7W/K 2k. Można doliczyć styro z podłogi, także więcej. Suma sumarum to Pyxis olał wszystko, kupił pompę i leje z tego i drugiego wątku Kto wyszedł najlepiej? MOD, skasuj moje posty. Zaśmiecam wątek Edytowane 3 Października 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.10.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Nikt nie musi robić tak samo ale tutaj jest przykład,że robi tak ponieważ został wprowadzony w błąd a nie robi tego dla odmiany i własnego kaprysu. gdzie tu ktoś kogoś namawia na jakiś konkretny system grzewczy...? więc o wprowadzaniu w błąd nie mam mowy ... większość inwestorów sama decyduje o tym czym chcą grzać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 03.10.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Trudno sie z tym zgodzić. Tak samo można zepsuć instalacje grzewczą. Złe nastawy pieca i straty są wymierne. Kontrole jakości wykonania prac ociepleniowych można zlecić i fuszerkę poprawić. Tak czy inaczej tym bardziej jesli weźmiemy pod uwagę fuszerki widać, ze domy mogą mieć bardzo odmienne zapotrzebowanie na ciepło. Jest to bardzo istotny czynnik. Podobnie z cwu. Zużycie może być bardzo rożne zależnie od ilości i zwyczajów domowników. Tu trzeba by to rozdzielić od odgrzewania przynajmniej ilościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.10.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 To są fakty,one mają rację bytu: Gdzie przy takiej cenie instalacji jest sens zakładania oprócz rurek jeszcze dodatkowych kabli ? Jak widać do rurek dokładamy tylko ok.3,8tys.zł to po jaką cholerę dokładać jeszcze do tego 5-8tys.zł za kable? Arturo i o takich instalacjach jest wlasnie ten temat, takie wlasnie instalacje sa omawiane, wiec jaknajbardziej trzeba trzymac kciuki za Drogbe i niech dolaczy tutaj, tyle ze ty twierdzisz ze jest inaczej, ty ciagle robisz zamet, podjudzasz i wkladasz ludziom w usta slowa ktorych nie powiedzieli. Wiec skoncz z paplanina a zacznij merytorycznie Nikt nie musi robić tak samo ale tutaj jest przykład,że robi tak ponieważ został wprowadzony w błąd a nie robi tego dla odmiany i własnego kaprysu.a ilu Ty wprowadziles w blad, ilu ty naciagnales na PCi, panie ArturWi?! Dlatego nim kogos oskarzysz, oczernisz poerw spojrz na siebie. Admin zrob pozadek z tym watkiem bo historia zaczyna sie powtarzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.10.2013 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Taryfa W 2.1, abonament 7 PLN, oplata stala miesieczna 10,8 PLN. Pozdrawiam czyli ca 18pln/m-c za wystawienie f-ry za gaz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.10.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 czyli ca 18pln/m-c za wystawienie f-ry za gaz ? Tak jest niestety, ale to sie potem zbiera na srednia cene za KWh, jakbys mial tylko grzac kuchenka gazowa to chyba w najtanszej taryfie abonemtn byl nizszy, co i tak pewnie bedzie z 30% rachunku. Ale nie smiecmy tutaj, jest watek na zuzycie gazu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.10.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Nikt nie musi robić tak samo ale tutaj jest przykład,że robi tak ponieważ został wprowadzony w błąd a nie robi tego dla odmiany i własnego kaprysu. Pokaz jednego posiadacza kabli ktory po fakcie powiedzial ze zaluje i zostal wprowadzony w blad? Dla kogo ta przyszłość? Dla kablowców? Bo idiotyczne założenie "system do 15 kzłotych" Wy ciagle macie jedno w głowie KABLE, do jasnej cholery, są instalacje jak u budowlanego laika (kospel) sa jak u piczmana (piec na paliwo stale i bufor) i nikt do cholery ich nie neguje, bo to sa wlasnie te przyklady instalacji do 15 tys i male koszty eksploatacji, TO JEST SEDNO WATKU. wiec skonczcie poeprzenie o tym ze to watek o kablach bo jak na razie to tylko Wy pompiarze o tym poszecie, wasza duma nie pozwala wam zniesc faktu ze mozna miec instalacje tania w instalacji i eksploatacji a nie tylko eksploatacji. Drog do zalozen tego watku jest wiele i one wlasnie maja sie tu spotkac. Ja jak rozbuduje dom o 80-90 m2 to NIE DAM tam kabli!!!!!!! Doloze PCi P/P i nadal zmieszcze sie w 15kPLN i 3kPLN. Eksploatacja. Wiec darujcie sobie bo tylko sie osmieszacie. Moj kuzyn o ktorym juz pisalem w innym watku ma juz SSZ niedlugo zaczyna robic WODNA PODLOGOWKE (nie kable !!!!!) ale ciagle myslimy czym to salilic zeby zmiescic sie w zalozeniach watku, i mam nadzieje ze osoby z doswiadczeniem podadza tu SWOJE PRZYKLADY, ale jesli admin nie zrobi tu pozadku ja sie z tego wypisuje... Widzisz jak obracasz kota ogonem ? Kszhu zrobił partyzantkę,Ty także tak zrobisz,to nie ma nic wspólnego z tak lansowaną teorią super zalety kabli czyli NCO. Porównuj porównywalne a nie kompletnie inne,do porównania weź instalację kszhu czy Twoją z 4 obiegami wodnej podłogówki a nie z 8 czy 12 bo do tej możesz porównać koszty Lobo i R&K. Czym sie rozni partyzantka kszhu od mojej? Czym rozni sie od twojej WM ktora sam zrobiles, czym od Drogby wodnej podlogowki ktora sam zrobil? Tym ze ma kable i tanio? To cie boli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 04.10.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Tak uwaga praktyczna. Mało kto chce uwzględniać w kosztach eksploatacji wydatki na konserwację i amortyzację. To są konkretne pieniądze których może nie płaci się przy okazji rachunku za gaz czy prąd, ale wcześniej czy później trzeba je będzie ponieść . w przypadku gazu trzeba np. doliczyć koszt przeglądu instalacji gazowej i komina. Każde urządzenie ma określoną trwałość i trzeba je będzie po jakimś czasie wymienić. jeśli przyjąć ze to będzie 20 lat należy do kosztów eksploatacji doliczyć 1/20 kosztów instalacji. Dopiero wtedy mamy pełny rachunek kosztów z uwzględnieniem ukrytych składników. Dlatego np. pompy ciepła tylko pozornie dają niskie koszty eksploatacji. Jedynym trwałym i pewnym sposobem na niskie rachunki jest budowa domu w standardzie super niskiego zapotrzebowania na ciepło. przy odpowiednio zaprojektowanym i wykonanym domu wystarczy za całą instalacje grzewczą włożenie grzałki 2kW na wyjściu z rekuperatora w cenie kilkuset pln koszty ogrzewania zamkną się również w kwocie kilkuset zł za prąd.oczywiście grzałka na rekuperatorze to figura retoryczna, choć gdyby się uprzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 04.10.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 (edytowane) czy ja się łapie ale buduje domek 160 m2 w przyszłym tygodniu będę latał po hurtowniach po wycenę kabelków Co do kwoty powinienem się zmieścić choć kominek to już 1/3 zakładanej ceny . Pytanko czy na wylewki akumulacyjne dawaliście styro EPS 70 czy EPS 100 Edytowane 4 Października 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.10.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 a ja myślę że najwyższy czas "po telepać" się trochę nad systemem grzewczym za 3-4k i sprawnością większą niż 1... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.10.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 a ja myślę że najwyższy czas "po telepać" się trochę nad systemem grzewczym za 3-4k i sprawnością większą niż 1... Skupmy się na takim rozwiązaniem. Oby dało radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.10.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 (edytowane) I to mnie się podoba,byleby to wyglądało jak się dobrze "pokiwać" to będzie praktycznie nie widoczne ... Skupmy się na takim rozwiązaniem. Oby dało radę... trzeba by spróbować ... myślę o systemie opartym na ogrzewaniu nadmuchowym podobnym do DGP kominka ( można połączyć... ), nagrzewnicy kanałowej, blaszanym dachu skierowanym w miarę optymalnie do słońca , jakichś wentylatorach i układzie sterującym ... Edytowane 4 Października 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.10.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 trzeba by spróbować ... myślę o systemie opartym na ogrzewaniu nadmuchowym podobnym do DGP kominka ( można połączyć... ), nagrzewnicy kanałowej, blaszanym dachu skierowanym w miarę optymalnie do słońca , jakichś wentylatorach i układzie sterującym ... Mam betonową dachówke, nie mam kanałów do nadmuchu, mogę je puścić na parterze w 20-sto cm styro w podłodze. Już raz mi nie wypalił GWC, wolałbym by kolejny eksperyment dał radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.10.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 W sprzedaży są klimatyzatory z funkcją grzania za groszowe sprawy ale problem jest taki,że ciepłe powietrze będą dmuchały tylko w I taryfie. Sztuką jest wymyśleć to coś żeby podłączyć tak,żeby ładowało toto akumulator w II taryfie lub miało taką sprawność,że taryfy przestaną być opłacalne. ogrzewanie zwykłymi grzejnikami elektrycznymi da się tak ustawić aby 2/3 było z taniej bez pogorszenia komfortu ... akumulator czyli wszystko w chałupie i tak się naładuje od tych grzejników ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.10.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 ogrzewanie zwykłymi grzejnikami elektrycznymi da się tak ustawić aby 2/3 było z taniej bez pogorszenia komfortu ... akumulator czyli wszystko w chałupie i tak się naładuje od tych grzejników ... Bufor załatwi sprawę. Znajomy ogrzewa chałupę mułem. 170m2 użytkowej, 22 grafitowego na ścianach, 40 cm wełny w dachu, 20 cm styro w podłodze. Piec żeliwny (śmieciuch) 40kW, bufor lekko ponad 5k litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts