klaudiusz_x 04.10.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Młynek dał przepis na tanią pompę PW. Ciekawe jak długo mu wytrzyma taka przeróbka z PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.10.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Nie sądzę,wg mojego doświadczenia rzeczy w chałupie+ściany z silikatu nie zagwarantują takiego akumulatora jaki jest w postaci wylewki czy płyty. Np.grzanie jednym wkładem do kominka w postaci trzech szczap drewna bez wspomagania systemem grzewczym zagrzeje pomieszczenie do temp.24st.C ale przy braku dokladania i po wygaszeniu ognia ta temperatura szybko spada(szybko tzn.3-4h do temp.poniżej 22,5st.C) czyli nie zostaje zakumulowana przez otaczające ściany czy rzeczy. Podobnie będzie z systemem nadmuchowym. jeżeli ściany i sprzęty wewnątrz budynku nie mają tych 22,5* to normalne że spadnie ... spal wolniej ale więcej drewna ( odpowiednik ilości energii wpompowanej w podłogę ...) to sam się przekonasz że można ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.10.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 W takim domu ładuje się tylko akumulator a nie "pyka" się sterownikami. a czy jakikolwiek inny system sterowany elektrycznie nie "pyka"...??? czym różni się twoje "pyk" od mojego ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.10.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 (edytowane) Nie sądzę,wg mojego doświadczenia rzeczy w chałupie+ściany z silikatu nie zagwarantują takiego akumulatora jaki jest w postaci wylewki czy płyty. dziwne... u mnie wszystkie sterowniki mierzą temperaturę ścian a nie powietrza a pomimo tego temp. pomieszczeń nie rozbiega się więcej niż 0,1-0,2* ... Teraz nie rózni się niczym bo grzeję tylko w I taryfie i pyka kiedy potrzebuje ale przy grzaniu w II taryfie pykanie musi być w określonych godzinach,po tych godzinach pykania nie ma i nie może być. ale to jest tylko kwestia ustawienia priorytetów ... Edytowane 4 Października 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.10.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Nie mierzę temperatury ścian ale widzę,że przy nagrzaniu domu do 23.st.C przez wylewkę,taka temperatura(+-1st.C) utrzymuje się przez 24h a przy nagrzaniu kominkiem domu do 24st.C temperatura spada po ok.3h poniżej 22,5st.C porównaj sobie ilość energii w obydwu przypadkach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.10.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Nie mierzę temperatury ścian ale widzę,że przy nagrzaniu domu do 23.st.C przez wylewkę,taka temperatura(-1st.C) utrzymuje się przez 24h a przy nagrzaniu kominkiem domu do 24st.C temperatura spada po ok.3h poniżej 22,5st.C czyli wynika z tego,że ściany,nawet z silikatu mało akumuluja ciepła. Gdybyś miał mniejszy kominek, ale paliłbyś dłuzej, to może uniknąłbyć przegrzania pomieszczenia powyżej 24C i doprowadziłbys do układu tyle samo energii co pompa, pracujaca kilka godzin. A jeśli energii byłoby tyle samo to i spadek temperatury podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.10.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Gdybyś miał mniejszy kominek, ale paliłbyś dłuzej, to może uniknąłbyć przegrzania pomieszczenia powyżej 24C i doprowadziłbys do układu tyle samo energii co pompa, pracujaca kilka godzin. A jeśli energii byłoby tyle samo to i spadek temperatury podobny. MAm koze 8kW mocy nominalnej. Nawet jak pale bardzo ostroznie (tzn tak z "priorytetem" na ogien a nie na cieplo), to do przegrzania salonu dochodzi zawsze niestety. Nie ma chyba techniki palenia, ktora by nie dala w efekcie przegrzania. Pompa ma moc prawie 13kW i ona do takiej sytuacji nigdy nie jest w stanie doprowadzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.10.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Tak, ale Arturo ma DGP i rozprowadza cieplo po pokojach. Jakby mial 8 kW to byłoby korzysttniej Poza tym w przeciwieństwie do kozy , wkład kominkowy mozesz obudować i zaizolować, dać podwójna szybe w drzwiczkach, slowem - zmniejszyć bezpośredni wpływ na pomieszczenie, w ktorym się znajduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 05.10.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 MAm koze 8kW mocy nominalnej. Nawet jak pale bardzo ostroznie (tzn tak z "priorytetem" na ogien a nie na cieplo), to do przegrzania salonu dochodzi zawsze niestety. Nie ma chyba techniki palenia, ktora by nie dala w efekcie przegrzania. Przy obecnie budowanych energooszczędnych domach o małym zapotrzebowaniu na ciepło kominki musiałyby być również małej mocy. Chyba tak małych nie robią (może biokominki). Bo tak jak u mnie zapotrzebowanie na ogrzewanie wynosi 3,1kW przy - 18°C, to przy temp. jesiennych zapotrzebowanie może wynosić całego domu tylko 1,5kW, a samego pokoju z kominkiem 0,5kW, i jak bym odpalił kominek o mocy nawet tylko 7kW to byłaby masakra. Znajomy sam się przekonał na własnej skórze, że palić w kominku może jak temp. na zewnątrz spada poniżej -5°C, bo jak palił w temp. wyższych na zewnątrz dochodziło do absurdów - nie dało się wysiedzieć i uruchamiał klimatyzację, żeby schłodzić salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.10.2013 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 czy ja się łapie ale buduje domek 160 m2 w przyszłym tygodniu będę latał po hurtowniach po wycenę kabelków Co do kwoty powinienem się zmieścić choć kominek to już 1/3 zakładanej ceny . Pytanko czy na wylewki akumulacyjne dawaliście styro EPS 70 czy EPS 100 nie ograniczamy wielkości domów, nakłady i rachunki tak naprawdę powinny być proporcjonalne do powierzchni (użytkowej) u mnie na płycie nie ma styropiany, tylko pod, na poddaszu dawałem na strop 8-10 cm i na to wylewka z kablami, na prv namiar wysyłam Ci namiar na dobrego sprzedawcę Devi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 05.10.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Konrad też poproszę o namiar na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.10.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 mój kominek powoli się obudowuje . usytuowany trochę nietypowo ponieważ poza salonem. myślałem nad szamotem ale jednak daję płyty silca i kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras. 05.10.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 dodałbym że podstawą do precyzyjnego dobierania źródła ciepła w każdym domu są dokładne wyliczenia - mówię tu o OZC miras. - zleć komuś wyliczenie dokładnego zapotrzebowania na ciepło - audytor pomoże Ci dobrać ocieplenie, rodzaj okien i innych rozwiązań do Twojego domu - mając podstawowe dane będziesz mógł bardziej świadomie podjąć decyzję co zrobić w takim domu i za jakie pieniądze wiedząc jakie jest zapotrzebowanie na ciepło łatwo porównasz koszty ogrzewania gazowego z elektrycznym - wiele osób zwraca uwagę na fakt że koszty stałe w skali roku przy gazie to spora liczba kWh czystego prądu który możesz przeznaczyć na ogrzewanie czy to PC czy kablami grzewczymi Dziękuję za sugestie, ale jak na razie to mieszkanie na wynajem, z ogrzewaniem na prąd odstrasza potencjalnych chętnych :o:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras. 05.10.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Witam, przepraszam, że zaśmiecam wątek, bo trochę nie w temacie, ale macie fajne pomysły, może ktoś byłby tak uprzejmy i pomógł mi rozwiązać problem z domem? Mam budynek (spadek) podpiwniczony, powierzchnia około 200m2 na jednej kondygnacji , naszą własnością jest 1/2 reszta w rodzinie budynek niezaizolowany, mury z cegły pełnej, grubość ok 0,5m, wysokość na parterze 3,20m, a na piętrze 2,80m żadnych ścianek działowych, wszystkie nośne, pokoje o powierzchniach od 15m2 do 30m2 okna drewniane dwu skrzydłowe stare Budynek : piwnica czysty beton 50cm grubości również bez izolacji, na parterze podłogi z lastriko, na piętrze parkiety oraz nieizolowane poddasze. Wszystkie stropy parteru są wykonane łukami z cegły na belkach stalowych. Do remontu, więc w grę wchodzi: ocieplenie - doradźcie jak i czym to (ocieplić) zewnętrzne czy wewnętrzne? czy w ogóle ocieplać? nowa instalacja ogrzewania, czego użyć do ogrzewania? cała istniejąca instalacja c.o. jest do wymiany na parterze można zrobić podłogówkę. (w budynku jest doprowadzony gaz ziemny) Jest pomysł żeby podzielić to na mieszkania i wynająć. Z góry dziękuję za pomysły. jasiek71 podrzuć jakiś pomysł, szczególnie co do ogrzewania, bo próbowałem na FB, ale oblężone przez sławnego T.B. i sam wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.10.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 jasiek71 podrzuć jakiś pomysł, szczególnie co do ogrzewania, bo próbowałem na FB, ale oblężone przez sławnego T.B. i sam wiesz nie bardzo wiem czego oczekujesz i jakie zmiany wchodzą w grę ...? zacznij od szczelności i izolacji ... dlaczego obecny system grzewczy jest do wymiany...? opisz go jakoś bardziej obrazowo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.10.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Widzę kolejny problem,klimatyzatory nie pracują w niskich temperaturach,. A to tak z autopsji czy z własnego mniemania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.10.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 ale to jest JEGO dom, robi go dla SIEBIE ... jak zwykle trafione w 10 muszę wyjaśnić że powód dla którego kominek będzie w nietypowym miejscu jest prozaiczny. doświadczenia z kominkiem z poprzedniego domu były warte zrewidowania poglądu na jedyne słuszne miejsce dla kominka czyli salon. domek był raczej marnie ocieplony, komin w centralnym miejscu w domu tak więc kominek sprawdzał się za cały system ogrzewania. niestety wada takiego rozwiązania to permanentnie przegrzany salon. absurdem były święta czy jakieś uroczystości rodzinne gdzie goście praktycznie po 2 godzinach byli rozebrani do rosołu najzwyczajniej w świecie pomyślałem że nic wielkiego się nie stanie jak będzie stał troszkę poza salonem w centralnym punkcie domu a jednak wciąż widoczny. nie martwię się o przegrzanie . ciepło z kominka ma łatwą drogę do salonu,holu,łazienki a także na piętro. można powiedzieć że stoi w holu ale tak zwrócony że doskonale jest widoczny z salonu. jest trochę nietypowo ale praktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.10.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 (edytowane) zapodaj jakąś fotkę twojego domku co by trochę "oko nacieszyć"... wejście od północy Edytowane 5 Października 2013 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.10.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 "Brzydki jak noc", ale jak bym kiedys stawial drugi dom, to tez bym celowal w "klocka" chyba. Niestety u mnie MPZP wykluczal taki typ zabudowy. Jak dla mnie dom kubiqa qglada swietnie, laczy znana tradycyjna bryle i swieza modna elewacje. Twoj pseudo-dworek z kolumienkami to nie ma to tamto szczyt disajnu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.10.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 "less is more" niedoścignionego mies van der rohe mogą sporo wyjaśnić.stawiam na prostotę , korzystny A/V dla budynku , brak przeszkleń od północy (niestety nie udało się całkowicie).jak najmniej "obsługi" domu i wszystkich tych "systemów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts