Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU

RK1719508166

Recommended Posts

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Arturo, dlaczego wszedzie obrzucasz inwektywami ludzi ktorzy maja inne zdanie od twojego?!

Powiedz ki co takiego bys zaproponowal w domu jak moj gdzie zuzycie na co i cwu rocznie to niecale 6000kWh. Ma byc ten sam komfort i nie wyzsza cena (choc moje 9000 bylo sporo przeplacone, aktualnie w 6-7tys spokojnie bym sie zmiescil, kabli 8-9kW zamiast 12.8kW, likwidacja obwodu w p.gosp, i tansze sterowniki)

Moje roczne koszty sa ponizej 2000pln. Oswiec mnie gdzie taki karygodny blad zrobilem, no i kiedy pojde z tymi torbami? Szybciej niz posiadacze PCi ze zuzyciem 6000kWh rocznie czy pozniej? No i w czym oni sa lepsi ode mnie? Podpowiem Ci tylko ze wiekszosc posiadaczy PCi ma zuzycie na poziomie moich kabli...

nie bardzo wiem czego oczekujesz i jakie zmiany wchodzą w grę ...?

zacznij od szczelności i izolacji ...

dlaczego obecny system grzewczy jest do wymiany...?

opisz go jakoś bardziej obrazowo ...

Wprowadzane zmiany mają na celu możliwie tanio dostosować budynek do ekonomicznego użytkowania, tj ogrzewania CO i CWU

obecne ogrzewanie jest zamontowane tylko na piętrze, to stare żeberkowe grzejniki żeliwne, niezaizolowane rury wpuszczone w ściany i piec (kocioł) węglowy również ni pierwszej młodości

Myślałem o adaptacji pomieszczeń pod wynajem (mieszkania) i tak na parterze, izolacja podłogi i ogrzewanie podłogowe,

na piętrze są parkiety i deski, ale jeżeli podłogówka byłaby dobrym rozwiązaniem to jestem skłonny to zerwać.

Tylko czym to ogrzewać? Gazem? :confused:

Arturo czytam ten wątek i widzę że mieszasz ludziom w głowach strasznie.

Piszesz o swoim zużyciu, ale przecież jeszcze nie przemieszkałeś wraz z rodziną ani jednego sezonu grzewczego w swoim domu.

Twój koszt zakupu pompy i ułożenia podłogówki ( której to jakość ułożenia woła o pomstę do nieba) to wynik układu pomiędzy Tobą a Twoim wspólnikiem. Więc te koszty nie są miarodajne.

Nikt nie neguje że pompa zużywa mniej energii na ogrzewanie domu od kabli i bojlera.

Nie każdy musi być zafascynowany zmniejszeniem rocznych wydatków o 1000-2000zł kosztem jednorazowego wydatku rzędu dodatkowych kilkudziesięciu tysięcy. Wtedy wielu zastanawia się nad dodatkowymi kosztami przeglądów, napraw itd.

No i jak zwykle odpowiedziales, ale okretnie i nie na podstawowe pytanie, jakie ci zadalem w poscie 182, co takiego bys mi zaproponowal zamisat mojej instalacji co cwu?

Masz h... to kombinuj ;)

Kwintesencja twojej dzialalnosci na FM... Nie wymaga komentarza... To jest watek ktory ma pomagac w wyborze kompletnego systemu co cwu. Zadalem pytanie, na alternatywe w domu taki jak moj ze zuzyciem na takim poziomie, jesli nie chcesz pomagac to zmien miejsce leczenia swoich kompleksow

WM z reku,okna w warstwie ocieplenia,mocna izolacja,tego pompiarze mający podobne zużycie do Twojego nie mają a z tego uzbiera się kupa kasy.

A to jest inna sprawa,sam jestem przeciwny domom dwu durszlakowym ale za to z pompą ciepła za kosmiczną kasę.

Tylko kto w XXI wieku robi dom bez WM, chyba ze to jest rada instalatorow dla inwestora ktoremu chca wcisnac PCI "nie izoluj buduj jak 20 lat temu, przeciez bedziesz mial PCi" moj dodatkowa izolacja nie kosztowaa mnie wiecej niz 5000zl, montaz w ociepleniu kolejne 6 z groszem, wiec gdzie te 30000... Zaden swiadomy inwestor nie buduje domu gorszego niz 4-5 litrow, o czym sam wspomniales. Dlatego odpowiedz na pytanie z posta 182, jesli nadal stoisz przy swojej odpowiedzi (#188) to ja koncze z toba dyskusje.

Skoncz w koncu z edycja postow po czasie, nie wiesz co napisac lepiej nie posz nic

Zapominasz o jednej i najwazniejszej sprawie,Ci pompiarze,którzy mają podobne zużycie do Ciebie(raczej znacznie mniejsze) w takim samym metrażowo domu nie wydali ok.30tys.zł więcej na dostosowanie tego domu do takiego zużycia jak u Ciebie,to raz,dwa,że Oni nie wyjeżdżają na delgację a ich żony z dziećmi nie przesiadują wiecznie u swoich mam,przez co zużycie m3 cwu mają znacznie większe niż kablarze bo u nich nikt nie myje się w we wiaderku (15l na osobę jak u kablarzy ) ale płacą tyle samo.

Z chęcią porównam swój dom(118m2 i 40kWh/m2/rok) jeśli chodzi o zużycie energii z podobnym domem grzanym prądem,liczniki zużycia energii,fakturę i wodomierz mam do dyspozycji cały czas.

Czekam na kablarza skorego do pojedynku,żeby rozwiać wszelkie mity ;)

Chlopie, powiedz jak Ty lejesz ta wode do wanny, ze moj prysznic zuzywa niecaly 1 m3 mniej przez caly miesiac?

Pamietaj, ze ja wode bardo szczedzam, zakrecam jak sie mydle i takie tam, trzeba Ci chyba zalozyc liczik wody cieplej bo to co piszesz w faktami sie kupy nie trzyma.

Jestes ciekawym przypadkiem, bo sam zbudowales dom 4-litrowy i wsadziles PC, a kazdemu kto ma dom podobny koszty izolacji doliczasz do porownania kabli vs PC.

Wsadziles PC bo podobno wszyscy sie codziennie wylegujecie sie w wannie, a jakos zuzycie wody tego nie potwierdza.

Radzisz kupic LUNE i kospela ale sam tak nie zrobiles, masz za to kominek z DGP i to DGP na pewno dla oka (masz tak tania KWh ze nijak nie idzie zrozumiec po co Ci to)

Twoje instalacje lacznie z tym kominkiem to jest grubo ponad 35 tys PLN (reku, PC, podlogowka, kominek) no ale jak Ty masz reku to jest to w porzadku, jak kablarz ma to jest to ekstra wydatek, ktorego przy PC nie nalezy wg CIebie poniesc :(

I dlaczego musimy sie w tm watku kotlowac? Arturo, zaloz watek PC kontra kable...

.....Wsadziles PC bo podobno wszyscy sie codziennie wylegujecie sie w wannie, a jakos zuzycie wody tego nie potwierdza.

Radzisz kupic LUNE i kospela ale sam tak nie zrobiles, masz za to kominek z DGP i to DGP na pewno dla oka (masz tak tania KWh ze nijak nie idzie zrozumiec po co Ci to)

Twoje instalacje lacznie z tym kominkiem to jest grubo ponad 35 tys PLN (reku, PC, podlogowka, kominek) no ale jak Ty masz reku to jest to w porzadku, jak kablarz ma to jest to ekstra wydatek, ktorego przy PC nie nalezy wg CIebie poniesc :(..

Wsadził PC bo jak by to wyglądało przed klientami - nowy dom a PC nie ma - przez to mógł się wydawać bardziej rzetelny.

A tak na marginesie abstrakcyjne jest porównywanie kosztów izolacji z PC. Lepiej nie izolować i wstawić PC ???,ile ona wytrzyma? a ile wytrzymuje izolacja, którą i tak się robi to nie lepiej zrobić porządną ???

Dali się co, niektórzy złapać na marketingowy "hłyt" pobudowali "standardowe ( czytaj dziurawe) domy" i teraz się trzeba usprawiedliwić sensowność pompy np jeden nie zakręca wody bo do wanny to kolejka czeka.

Powiem tak nawet jak bym miał ponieść takie same koszty robiąc kable + izolacja a pci z wodną podłogówką to wybiorę pierwszą opcje - bo nie chce mieć nic co trzeba serwisować za lat kilka wymieniać ani żył wodnych w podłodze.

Nie mam nic przeciwko wodnej podlogowce, jest bardzo przejemna dla komfortu cieplnego, ale nie bardziej niz kable.

Mam gaz i KWh 27 gr, w Krakowie moge 31 gr z pradu, a nie mam w domu nic, co pod kable bym dokladal i nic, czego nie wypada na dzisiejsze czasu zrobic poda katem izolacyjnosci.

Takze oby nocny prad byl w tej relacji z gazem dluzej to jesli na prad bym przeszedl to bede mial mniej wyrzutow sumienia :p

Kwintesencja twojej dzialalnosci na FM... Nie wymaga komentarza... To jest watek ktory ma pomagac w wyborze kompletnego systemu co cwu. Zadalem pytanie, na alternatywe w domu taki jak moj ze zuzyciem na takim poziomie, jesli nie chcesz pomagac to zmien miejsce leczenia swoich kompleksow

Tylko kto w XXI wieku robi dom bez WM, chyba ze to jest rada instalatorow dla inwestora ktoremu chca wcisnac PCI "nie izoluj buduj jak 20 lat temu, przeciez bedziesz mial PCi" moj dodatkowa izolacja nie kosztowaa mnie wiecej niz 5000zl, montaz w ociepleniu kolejne 6 z groszem, wiec gdzie te 30000... Zaden swiadomy inwestor nie buduje domu gorszego niz 4-5 litrow, ...

To może ja swoje 3 grosze.

Zbudowałem dom ok. 5 litrowy. Jak na trochę skomplikowana bryłę (lukarny, okna dachowe, balkony) myślę że nie jest najgorzej. Zużyłem na CO i CWU ok. 4000kWh grzejąc PC co kosztowało mnie ok. 1600 zł. Grzejąc czystym prądem wyszło by ok 4,5 tys. zł. W ciągu roku zużyłem ok. 90 m3 CWU za które przy grzałce zapłaciłbym ok. 1400 zł nie licząc strat na przesyle i cyrkulacji. Nie mam 30cm styroduru pod posadzką, izolacji o współczynniku 0,03, rekuperacji, kominka, ciepłego montażu okien itp. które też kosztują nie mało. Za to mam dom jaki chciałem mieć, ciepły komfortowy z dostatkiem ciepłej wody i mało uciążliwy w utrzymaniu.

A cała instalacja kosztowała mnie poniżej 25 tys. zł, oczywiście większość robót wykonałem sam. Tak że moja instalacja jest trochą droższa niż zakładał autor wątku ale i rachunki mniejsze a dom nie potrzebował dużych nakładów finansowych na ponadnormatywne izolacje termiczne oraz instalacje pomocnicze ( kominki, WM, ciepły montaż itp.) które choć w części należało by dodać do kosztów systemu grzewczego.

Pozdrawiam wszystkich zadowolonych inwestorów, i tych mniej zadowolonych również.

Edytowane przez R&K

Moj dom ma przylacz 14 KW, zapotrzebowanie szczytowe domu 6 KW, nawet podwojenie potrzebnej mocy kabli nie wymaga mocniejszego przylacza.

Co wiecej, jesli wezmiemy pod uwage duzy dom z ogromnym zapotrzebowaniem, ktory oczywiscie juz tylko PC ratuje, to w nim moze byc potrzeba mocniejszego przylacza jesli PC musialaby w najwieksze mrozy dawac moc 15-20 KW...

Ja nie zrobilem swiadomie WM, bo w moich warunkach nie bylo mozliwosci jej zrobiena tak, zeby byla mozliwosc okresowego czyszczenia kanalow. Bez tej mozliwosci WM odpadla to w przedbiegach.

Ceny dodatkowej inwestycji w ocieplenie u Ciebie oczywiscie mocno zanizone, zreszta jak zawsze w tego typu rozwazaniach. Ani docieplenie, ani lepsze okna ani kable nie kosztuja praktycznie nic, bo sa robione "przy okazji", tylko pompa kosztuje zawsze "kilkadziesiat tysiecy".

Moglem wydac dodatkowe 30 tys w docieplenie i WM z reku i obnizyc zapotrzebowanie domu na cieplo o 50%, albo zainstalowac pompe ciepla zostajac przy skromnym dociepleniu i WG i placic za CO+CWU i tak jesze o 30% mniej, niz bym to mial w dobrze docieplonym domu bez PCi. Ja wybralem opcje z PCi za 25 tys zl komplet i z punktu widzenia rachunku ekonomicznego byl to wybor zasadny juz na poziomie inwestycji, aczkolwiek "niemodny", ale akurat aktualna "mode" w dziedzinie "energooszczednosci" domow mam w doopie, bo i tak zuzywam mniej energii niz kablarze np. :)

Pyxis, w Twoim przypadku wszystko lacznie daje obraz 1 z mozliwych drog do niskich rachunkow, ale jesli na Twoim miejscu mialbym rozpatrywac czy budowac dom "energooszczedny" czy gorszy i ladowac do niego druzszy kociol to niestety Twojej drogi bym nie obral.

Twoj plan opiera sie na bezawaryjnosci 1 urzadzenia. W moim przypadku moge przejsc na prad z PC P-P, kociolek na prad czy inne drogie KWh nie rachunki specjalnie nie wzrosna.

Zarowno moj kociol jak i Twoja PC moga sie popsuc, ja w malych pieniadzach pieniadzach moge przejsc nawet na najdrozsza energie, w Twoim przypadku rachunki by Cie juz dzis mogly zabolec...

Dlatego nie lubie jak uzasadnia sie, ze WM, porzadna izolacja czy inne dzisiaj dostepne technologie maja byc czyms wyjatkowym w przypadku instalacji kabli, a w przypadku instalacji PC, gazu czy innych to juz jest to normalne...

Wprowadzane zmiany mają na celu możliwie tanio dostosować budynek do ekonomicznego użytkowania,

tj. ogrzewania CO i CWU dla 4mieszkań po 50m2

budynek podpiwniczony, powierzchnia około 200m2 na jednej kondygnacji , naszą własnością jest 1/2 reszta w rodzinie

budynek niezaizolowany, mury z cegły pełnej, grubość ok 0,5m, wysokość na parterze 3,20m, a na piętrze 2,80m

pokoje o powierzchniach od 15m2 do 30m2

okna drewniane dwu skrzydłowe stare, obecne ogrzewanie jest zamontowane tylko na piętrze, to stare żeberkowe grzejniki żeliwne, niezaizolowane rury wpuszczone w ściany i piec (kocioł) węglowy również ni pierwszej młodości

Jak sądzicie, czym to ogrzewać? :confused:

firewall

może też podrzucisz jakiś pomysł? :rolleyes:

a co tu podrzucać.

Jak ktoś jest pracowity to przy dobrze ocieplonym domku pali raz na kilka dni w najprostszym śmieciuchu i ładuje jak największy zbiornik z wodą i zapodaje w podłogówkę.

Jak esteta - to samo tylko wpycha do salonu kominek/piecokominek/ z płaszczem wodnym i zapodaje w podłogówkę.

Jak leń ( tak jak ja) idzie w kable.

Jak marzyciel-technokrata to daje powietrzną pompę ciepła i dalej ciepełko w podłogę

Jak zasobny inwestor to tylko pompa z pionowymi odwiertami pod DZ i wypasiona błyszcząca, mrugająca z dużym monitorem/wyświetlaczem pompa.

Jak jesteś TB to dajesz ocieplenie od środka i do każdego pomieszczenia ogrzewanie podczerwienią i wypasioną klimę do każdego pomieszczenia.

Z tym że trzy ostatnie warianty nie zmieszczą się w limicie 15 tysięcy.

a co tu podrzucać.

Jak ktoś jest pracowity to przy dobrze ocieplonym domku pali raz na kilka dni w najprostszym śmieciuchu i ładuje jak największy zbiornik z wodą i zapodaje w podłogówkę.

Jak esteta - to samo tylko wpycha do salonu kominek/piecokominek/ z płaszczem wodnym i zapodaje w podłogówkę.

Jak leń ( tak jak ja) idzie w kable.

Jak marzyciel-technokrata to daje powietrzną pompę ciepła i dalej ciepełko w podłogę

Jak zasobny inwestor to tylko pompa z pionowymi odwiertami pod DZ i wypasiona błyszcząca, mrugająca z dużym monitorem/wyświetlaczem pompa.

Jak jesteś TB to dajesz ocieplenie od środka i do każdego pomieszczenia ogrzewanie podczerwienią i wypasioną klimę do każdego pomieszczenia.

Z tym że trzy ostatnie warianty nie zmieszczą się w limicie 15 tysięcy.

Czyli rozumuję, że ocieplać, a ogrzewanie to drugi plan. ;)

Kabelki, czy gaz, czy kopciuch, to niewielkie różnice. :yes:

Kurde, a łudziłem się że ocieplanie muru 0,5m mnie ominie :bash:

solidne ocieplenie nigdy błędem nie będzie. Co najwyżej w przyszłości będą materiały o jeszcze niższej lambdzie przy rozsądnej cenie więc i grubości nie będą masakryczne. A na dzisiaj 0,5m w ścianie to hardcore, bo w dachu to taka grubość już pojawia się i ludziska jakoś strasznie nie protestują.

solidne ocieplenie nigdy błędem nie będzie. Co najwyżej w przyszłości będą materiały o jeszcze niższej lambdzie przy rozsądnej cenie więc i grubości nie będą masakryczne. A na dzisiaj 0,5m w ścianie to hardcore, bo w dachu to taka grubość już pojawia się i ludziska jakoś strasznie nie protestują.

Nie, nie 0,5m to grubość muru z cegły pełnej, to stary budynek niezaizolowany.

Do tego muszę odpowiednio dobrać izolację.

Pewien pan twierdzi z przekonaniem, iż tylko izolacja wewnętrzna ma tu racje bytu, bo przy zewnętrznej, ciepło zakumulowane w murze

zwieje mi do gruntu. :o

Kurde, a łudziłem się że ocieplanie muru 0,5m mnie ominie :bash:

Ktoś ten dom do tej pory użytkował, jeśli ogrzewał węglem to ile go potrzebował i jaki komfort cieplny utrzymywał.

Osobiście zacząłbym od wymiany okien, drzwi wejściowych, ociepliłbym strop na parterze i sufit na piętrze. Jeśli taka modernizacja pozwoliłaby na zejście poniżej 100kWh/m2 przy temp wew 20* to ogrzewałbym gazem.

Dalej nie zrozumiałeś,ja nie wydałem kasy na dodatkowe izolacje czy montaż okien na kotwach tak jak kablarze Lobo i R&K i i inni,ta kasa u mnie zamiast w lepszą izolację czy montaż na kotwach(sensowność nijaka) poszła w system grzewczy na pompie także de facto mam niższe rachunki niż oni za podobną kasę w inwestycji.

Arturo, masz 40 cm izolacji w stropie, jak to sie ma do typowego domu z PC, jaki ma np. Pyxis? To jest ten standard?

Nawet kablarze tak niektorzy nie maja, to jest wiecej niz u nich ale w Twoim domu to typowa izolacja?

Plyte musiales miec?

Mam 5cm wiecej izolacji na scianie niz Ty, u mnie te 5cm to 10-12m3 to max 2000zl, 25cm w posadzdze zwyklego eps 100, wiec taniej niz ty pod plyta!!!!! Granulat na stropie za ktory dalem razem z welna niespelna 2500zl!!!, za WM dalem 13000zl, wiec jak do tej pory MNIEJ NIZ TY!!! Montaz w ociepleniu okien kosztowal dodatkowe 6 tys wiec powiedz mi kolejny raz kto dal wiecej???