Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU

RK1719508166

Recommended Posts

Ktoś ten dom do tej pory użytkował, jeśli ogrzewał węglem to ile go potrzebował i jaki komfort cieplny utrzymywał.

Osobiście zacząłbym od wymiany okien, drzwi wejściowych, ociepliłbym strop na parterze i sufit na piętrze. Jeśli taka modernizacja pozwoliłaby na zejście poniżej 100kWh/m2 przy temp wew 20* to ogrzewałbym gazem.

Dziękuję za radę, do tej pory ogrzanie (tylko CO) połówki piętra wymagało nakładu rzędu 4000 zł za węgiel

parter i druga połowa piętra w ogóle były nie ogrzewane, a komfort ... temp.max 20*C

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kbab

fajny masz ten kalkulator, http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=https%3A%2F%2Fdocs.google.com%2Fspreadsheet%2Fccc%3Fauthkey%3DCPfu-_8B%26key%3D0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c%26authkey%3DCPfu-_8B%23gid%3D35

ale jak sugeruje mój avatar, jestem w temacie zielony i nie bardzo wiem co gdzie trzeba wpisać?

rozkminiam, może jakoś dotrę do mety :popcorn: i porównam co byłoby bardziej opłacalne w moim przypadku. :yes:

tu jest krótki opis poszczególnych arkuszy

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907

Przy podjęciu decyzji musisz przede wszystkim brać pod uwagę koszt i zakres modernizacji jak również późniejsze koszty eksploatacji domu. Opracować kilka wariantów i wybrać najbardziej odpowiedni. Zwrot z inwestycji wcale nie musi być satysfakcjonujący przy opcji ocieplenia ścian zewnętrznych. Koszt opału 4kzł na taką ogrzewaną część domu przemawia za sporymi stratami, obecne zapotrzebowanie raczej przekracza 200kWh/m2. Spróbuj wycenić w/w zakres modernizacji, wydaje mi się najbardziej sensowny. Wykorzystaj mój arkusz "OZC dla laika" podstaw dane dla ścian, stropów i otworów, wtedy zmiany ocieplenia poszczególnych przegród od razu pokażą efekty w zapotrzebowaniu na energię.

Pewien pan twierdzi z przekonaniem, iż tylko izolacja wewnętrzna ma tu racje bytu

Pogoń tego pana.

Edytowane przez kbab

ja mam płytę i pod nią 20cm, na ścianach też będę miał 20cm, na stropie około 30-35.. tyle samo dałbym gdybym miał grzać piecem,, okna 3 szybowe też bym zrobił, bo to w zasadzie standard.. więc gdzie te olbrzymie koszty inwestycyjne? za "prawdziwą" PC z dolnym źródłem trzy lokalne firmy powiedziały od 40 do 60 tysięcy..

edit: to skoro najdrozsza jest w takiej dużej pompie z dolnym źrdem spreżarka i kosztuje 3 tysiące, zbiornik to parę stówek to co tam tyle kosztuje..?

Edytowane przez _artur_

Ze dawal bys tyle samo, to nie znaczy, ze jest to za darmoche.

Dolicz jeszcze WM i reku. O jakim GGWC nawet nie wspominam.

edit: to skoro najdrozsza jest w takiej dużej pompie z dolnym źrdem spreżarka i kosztuje 3 tysiące, zbiornik to parę stówek to co tam tyle kosztuje..?

Cala reszta i "know how". Pompa to nie tylko sprezarka przeciez.

Ze dawal bys tyle samo, to nie znaczy, ze jest to za darmoche.

Dolicz jeszcze WM i reku. O jakim GGWC nawet nie wspominam.

nie jest za darmoche ale nawet jakbym ekogroszkiem miał grzać to bym takie samo zrobił.. więc na tych rzeczach róznica wynosi 0zł..

a co do GWC.. mam rury położone do rurowca - koszt całkowity 1200zł..

reku złożę sam.. wentyle juz mam(1000zł) wymienni drugi tysiąc.. obudowa z resztek itp. nie chędzie 500..

a pompiarze reku nie mają?

Cala reszta i "know how". Pompa to nie tylko sprezarka przeciez.

no ale jak najdroższa część to 3 tysiące to reszta 15 czy 20 to troche dziwne jak za pare częsci,.

nie jest za darmoche ale nawet jakbym ekogroszkiem miał grzać to bym takie samo zrobił.. więc na tych rzeczach róznica wynosi 0zł..

a co do GWC.. mam rury położone do rurowca - koszt całkowity 1200zł..

reku złożę sam.. wentyle juz mam(1000zł) wymienni drugi tysiąc.. obudowa z resztek itp. nie chędzie 500..

a pompiarze reku nie mają?

Co sie tak zafiksowales, ze kosztuje tylko ekstra zweiekszenie doscieplenia, a to co lepisz na chalupe jako "standard" to jest za darmo. 40m3 stro kosztuje tyle samo jako 20cm docieplenia i tyle samo jako kolejne 20cm.

Chyba nie sadzisz, ze kazdy bedzie sam sobie robil reku "z resztek"? :)

Sa tacy co maja i tacy co nie maja reku.

no ale jak najdroższa część to 3 tysiące to reszta 15 czy 20 to troche dziwne jak za pare częsci,.

Mozesz kupic czesci na pompe ciepla za 10-12 tys i ja samemu poskladac i uruchomic. Ludzie tak robia i wtedy jest naprawde tanio.

Myslisz, ze auto za 100 tys to cena czesci do niego tylko? Przeciez sam silnik ze skrzynia to moze ze 20 tys ledwie kosztuje. :)

Co sie tak zafiksowales, ze kosztuje tylko ekstra zweiekszenie doscieplenia, a to co lepisz na chalupe jako "standard" to jest za darmo. 40m3 stro kosztuje tyle samo jako 20cm docieplenia i tyle samo jako kolejne 20cm.

Ja się zafixowałem?

przecież to wy twierdzicie jak to dodatkowe wydatki na ocieplenie równoważą niski koszt kabli i zajebisty koszt pompy..

reku zrobię z firmowego wymiennika, chyba klingenburga i wentylatorów ebm papst..obudowę z "resztek" czyli z OSB i styroduru który został z węgarków na okna..

a co do pompy to dlatego właśnie pytałem.. tylko z dolnym źródlem nie tak fajnie.. sam nie wywiercę tych otworów..

Ja się zafixowałem?

przecież to wy twierdzicie jak to dodatkowe wydatki na ocieplenie równoważą niski koszt kabli i zajebisty koszt pompy..

reku zrobię z firmowego wymiennika, chyba klingenburga i wentylatorów ebm papst..obudowę z "resztek" czyli z OSB i styroduru który został z węgarków na okna..

a co do pompy to dlatego właśnie pytałem.. tylko z dolnym źródlem nie tak fajnie.. sam nie wywiercę tych otworów..

Ja nie mowie ze rownowaza, bo pewnie nie zawsze, ale mowie, ze nie za bardzo sa w takich kalkulacjach ujmowane. Wrecz sie je pomija gluchyn milczeniem.

Jesli masz troszke gruntu, to mozesz rozlozyc samodzielnie kolektor poziomy, chociaz odwierty tez ktos robil. Taka "baterie" 10metrowych. :)

Wiesz po tym jak to okazało się że Arturo72 wydał więcej niż ja na ocieplenie domu w którym ma PCi ślad po nim zaginął.

BTW, okna od pd i zach to cos pieknego, nadal lato w salonie, drzwi tarasowe otwarte cały dzień i kawa na tarasie. Temp w salonie przy otwartym tarasie 23,5.

Ale jaka partyzantka? Raczej racjonalny wybór:-) Trzy obwody na mały domek to o jeden za dużo a jeden PLC do sterowania, który robi za 3 (a mógłby i za 16) to tylko dlatego, że można się z nim "dogadać" i o wiele więcej wycisnąć niż z komercyjnych gadżetów. Własny montaż może?

jaki masz PLC?

Cos pieknego, ale pod warunkiem, ze ktos juz tym latem nie rzyga. :)

No bez jaj, czy moze być coś piękniejszego niż lato? Ja moge mieć lato 365 dni w roku szczególnie takie jak tegoroczne gdzie temperatura dochodziła do 40 stopni ale wilgotnośc była super czyli poniżej 30%. Nie ma nic gorszego niż zima szczególnie w Polsce, która trwa 9 miesiecy :( Tegoroczny wrzesień to już dla mnie jak zima. temperatury poniżej 10 stopni w dzień to przecież jest jakaś masakra. Październik zapowiada się lepiej może będzie chociaż jesień :)

Jeśli czegoś nie potrafi się zrobić prawidłowo to wcale nie znaczy, że się nie da - popatrz na fotki w historii mojej budowy.

Jesli piszesz o fotce ponizej, to ja podobnie mialem w pierwotnym projekcie, ale widziec w polowie okna okap nie bylo moim marzeniem, wiec widze tylko kawalek (podnioslem nieco kolankowa poddasza). :)

2013-04-13

Zreszta od poludniowej strony mam drzwi balkonowe do podlogi, wiec okap msial by miec chyba 1,5m zeby to cos dalo.

Edytowane przez Pyxis

Easy 719 DC RC bo porzebowałem chyba przekaźników czasowych; program do sterowania to banał i wystarczyłby prostrzy ale nie mam:-)

Do tych co walczą z kablami - jeśli ktoś pokaże mi prostrze i mniej awaryjne rozwiązanie to wyrwę swoje i zamontuję proponowane! Podłączenie to połączenie ze sobą kilku kabelków (prostrze niż zamontowanie gniazdka) a uruchomienie grzania prostrze od słuchania muzyki na ipodzie.

Popieram, kable są PROSTSZE