Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU

RK1719508166

Recommended Posts

To wszystko po to aby latem nie cierpieć od nadmiaru a zimą "brać" jak najwięcej - inwestycja tania a zyski w ogrzewaniu nie do przecenienia.

Przeczytalem "historie". Bardzo fajnie sie czyta - konkrety. Z tego co widze, to dom jeszcze nie zasiedlony. Niestety musze Cie "zmartwic", ze zamieszkaly dom bedzie zachowywale sie latem znacznie "gorzej". Zyski bytowe to naprawde spora ilosc energii.

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeczytalem "historie". Bardzo fajnie sie czyta - konkrety. Z tego co widze, to dom jeszcze nie zasiedlony. Niestety musze Cie "zmartwic", ze zamieszkaly dom bedzie zachowywale sie latem znacznie "gorzej". Zyski bytowe to naprawde spora ilosc energii.

Nie wierze, ze Ty doceniasz zyski bytowe, przeciez mowiles, ze w Twoim domu czy ktos jest czy nikogo nie ma to nie ma znaczenia i zuzyjesz tyle samo na CO :(

Arturo twierdzi, ze zamieszkanie nie wplywa w najmniejszym stopniu na przegrzewanie latem... . Musicie chyba ustalic wspolne zeznania bo sie wersje nie pokrywaja :p

Nie wierze, ze Ty doceniasz zyski bytowe, przeciez mowiles, ze w Twoim domu czy ktos jest czy nikogo nie ma to nie ma znaczenia i zuzyjesz tyle samo na CO :(

Na prawde nie rozumiesz, czy udajesz glupiego tylko?

Zyski bytowe sa i zawsze grzeja, tylko jako "odpadu" nie zaliczamy ich do kosztow CO.

Jasniej nie moge.

:goodnight: temat / wątek.

Czyzbys wrozyl ze temat umarl?

Dziwne podejscie jest na FM, ze jesli w temacie nie dochodzi 10stron/dobe, to temat niezyje. Np moj dziennik budowy mimo iz po budowie nadal zyje, ilosc postow na dobe to jakies 0,2:-) tu ma byc krotko i na temat, jak ktos bedzie mial problem, dylemat to zawsze moze zajrzec, zapytac, moze cos zaproponowac, podzielic sie swoja nowa instalacja itd, ale to nie watek towarzyski i mam nadzieje ze nigdy takim sie nie stanie

Czyzbys wrozyl ze temat umarl?

Dziwne podejscie jest na FM, ze jesli w temacie nie dochodzi 10stron/dobe, to temat niezyje. Np moj dziennik budowy mimo iz po budowie nadal zyje, ilosc postow na dobe to jakies 0,2:-) tu ma byc krotko i na temat, jak ktos bedzie mial problem, dylemat to zawsze moze zajrzec, zapytac, moze cos zaproponowac, podzielic sie swoja nowa instalacja itd, ale to nie watek towarzyski i mam nadzieje ze nigdy takim sie nie stanie

Ja wróżka ? Skądże, mam nadzieję że się utrzyma i będę mógł pozyskać jak najwięcej informacji o kablach. Dotychczas najwięcej dowiedziałem się z Twojego dziennika. :yes:

Ciekawy przykład realnych kosztów instalacji ogrzewania i chyba CWU. Nie będę przypominał, że moje ogrzewanie+CWU kosztowało 1/15 poniższej kwoty:

Realnych? Przeciez to lediwe oferta i to dosyc "odjechana" cenowo. Co w tym jest "ralnego"? A jak by dostal oferte na kable na 36tys zl, to tez by bylo "realnie"?

Gość Arturo72
Ciekawy przykład realnych kosztów instalacji ogrzewania i chyba CWU. Nie będę przypominał, że moje ogrzewanie+CWU kosztowało 1/15 poniższej kwoty:

Zawsze byłem przeciwny zakupowi pompy ciepła za kosmiczną kasę a taka w przytoczonym cytacie jest.

Widać,że gość nie liczy się z kasą celując od razu w Wieśka a bogatemu nikt nie zabroni i jest zielony w temacie pomp,co zresztą także widać :)

Gość Arturo72
Lepiej dodać trochę kasy do ocieplenia i minimalizować straty.

R&K dodał więcej niż trochę kasy i co z tego wyszło ? 5000-6000kWh za c.o to trochę dużo jak na tyle kasy,zwłaszcza,że cena prądu za 5,10 lat nie będzie niższa niż teraz.

O to chodzi,że nie masz pojęcia co i jak ktoś Ci wybuduje,niezaleznie ile kasy wsadzisz.

Dlatego uważam,że kable w dużym domu,nawet budowanym energooszczędnie,za dużą kasę w materiały izolacyjne ale przez czyjeś ręce to duże ryzyko.

Warte te 1tys.zł mniej lub równo niż wodna podłogówka z Kospelem ?

Niech każdy sobie odpowie.

W małym domu do 80m2 nie odczujemy tak bardzo złego budowania na rachunkach za c.o ale już w 150m2 finansowo odczujemy znacznie "pomyłki" budowlańców.

Edytowane przez Arturo72

Nie, sterowniki kosztowały coś koło 5000zł. W domu energooszczędnym, z niewielkimi wahaniami temp. i dużą akumulacją do niczego nie potrzebne. Dlatego moje kable kosztowały AŻ 2300zł choć dziś wiem, że można jeszcze dużo taniej.

I temu gostkowi z pompa tez wyjdzie taniej jak sie postara i bedzie wiedzial jak. Wiec nie pisz, ze to sa "realne" koszty.

Złe budowanie złych domów to bardzo złe i asekuracyjne podejście.

To tak jak projektować nowe auto myśląc tylko o tym, że wszystko może się nie udać a auto wciąż ma być hitem rynkowym.

Tak się nie da:-)

Ale nie ma tez co dokladac piatego kola, bo na 4 jest stabilniej niz na 3 to na 5ciu bedzie super stabilnie. Nie tedy droga kochany zajaczku. ;)

O to chodzi,że nie masz pojęcia co i jak ktoś Ci wybuduje,niezaleznie ile kasy wsadzisz.

Dlatego uważam,że kable w dużym domu,nawet budowanym energooszczędnie,za dużą kasę w materiały izolacyjne ale przez czyjeś ręce to duże ryzyko.

Warte te 1tys.zł mniej lub równo niż wodna podłogówka z Kospelem ?

Niech każdy sobie odpowie.

W małym domu do 80m2 nie odczujemy tak bardzo złego budowania na rachunkach za c.o ale już w 150m2 finansowo odczujemy znacznie "pomyłki" budowlańców.

w dużym tak, poza tym dlaczego uważasz że nie wszyscy dopilnują i że wszyscy budowlańcy spieprzą..

jak u siebie na nudowie byłem 3 - 4 razy dziennie bo pracuję 5km dalej i mogłem wyjezdżac kiedy mi pasowało.. ostatni raz przyjeżdżałem jak budowlańcy wyjażdżali i sprawdzałem co i jak zrobili..

Nie, sterowniki kosztowały coś koło 5000zł. W domu energooszczędnym, z niewielkimi wahaniami temp. i dużą akumulacją do niczego nie potrzebne. Dlatego moje kable kosztowały AŻ 2300zł choć dziś wiem, że można jeszcze dużo taniej.

jak by to zrobił?

Gość Arturo72
w dużym tak, poza tym dlaczego uważasz że nie wszyscy dopilnują i że wszyscy budowlańcy spieprzą..

Nie uważam tak,piszę do tych co uważają,że jak kupią 30 cm styro na ściany i w podłogi,jak zlecą montaż okien na kotwach,dadzą 50cm w dach czy strop to będą mieli od razu mega oszczędny dom i dlatego zatopią kable w podłodze a potem zdziwko,że rachunki nie są takie jak z wyliczeń.