Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy deskować dach i czy papować?

Adam626

Recommended Posts

Problem w tym, że z budowy zawsze zostanie kupa desek, które albo spalimy, albo damy na dach. Moje niektóre były wykorzystane trzykrotnie do szalowania - wieńce, słupy, płyta i do niczego już się za bardzo nie nadawały. Dawałem nadbitkę, także nie deskowałem okapów i nie musiałem dokupić ani jednej deski. Troszke trzeba było tylko przy końcu udziadować krótkimi kawałkami. Także żadna z zalet płyt MFP nad deskami do mnie nie przemawia ;)

A przynajmniej mam deski 32mm na dachu ;)

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Grubość desek/plyt przy tym elemencie nie ma żadnego znaczenia - a jeżeli juz to negatywne, bo nie jest to żaden element konstrukcyjny (nośny). Mając deskowanie 32mm - obciążyłeś dodatkowymi tonami dach i cały dom - pytanie czy projektant to uwzględnił w swoich obliczeniach konstrukcji całego domu ?

natomiast u mnie - na budowie nie było desek, nie napisze ze w ogóle się nie pojawiły, ale szczątkowe ilości -wszytko (szalunki etc) to właśnie płyty OSB. zostało ich od groma - ale nie chcę ich dawać na dach, bo są różnorako pocięte, zabetonowane, często wilgotne etc. Użyje ich do zabezpieczania otworów okiennych na zimę.

każdy musi wybierać...

Mając deskowanie 32mm - obciążyłeś dodatkowymi tonami dach i cały dom - pytanie czy projektant to uwzględnił w swoich obliczeniach konstrukcji całego domu ?

Dom w górach - projektant musiał uwzględnić tony śniegu na dachu, także sądze, że przez zwiększenie grubości desek z 25 na 32 dom się nie zawali... Nie popadajmy w paranoje!

Czemu piszesz o różnicy z 25mm na 32mm.... masz w ogóle deskowanie w projekcie zawarte ? Zerknij.... może masz wyjątkowego projektanta, albo projekt indywidualny... ale w typowych nie ma deskowania, jest folia i dachówka. Tak wiec z 0 mm zwiększyłeś obciążenie do 32mm. A Tony śniegu - owszem, to uwzględnił, ale dodatkowe czy TONY deskowania dodał do tych TON Śniegu ?

• 2 weeks później...
To może najwyższy czas dla twojego cieśli by otworzył przedszkole, skoro jest takim dobrym wychowawcom ;). Szkoda mu twoich pieniędzy, jaka empatia dla twojej kieszeni. I jeszcze zacięcie artystyczne ma, multitalent, niech ci wystruga koguta zamiast wiechy ;).

Jak zrobi dach to zamieść zdjęcia , zobaczymy jaki z niego doświadczony artysta.

:) takie mam wrażenie, dba o moje wydatki ;)

Nie... zdjęć nie zamieszczę, bo raczej zmienię ekipę dachowców... Im dalej w rozmowy tym dziwniej się gada... "panie... są ważniejsze rzeczy w życiu niż dach... ten się na pewno nie zawali..." - to usłyszałem na koniec naszej rozmowy...

Niestety, kolejna polecona mi ekipa należy do tych z górniejszej półki cenowej... robocizna kosztować mnie miała 70 zł za , teraz mogę zapłacić 100-120 zł/ m2 dachu, zależnie od standardu wykończenia jaki sobie zażyczę... z rozmowy dla mnie brzmi profesjonalnie... jest to ekipa, która łaty poziomuje, bo ponoć nie każda to robi? Obrabia wykończenie z blachy tak, że żadnych wkrętów nie widać. Łączą rynny tak, że łączeń nie widać, nawet równo rozmieszczają haki pod rynny, żeby ładnie to wyglądało... taśmy dekarskie zawsze kleją, bo też ponoć nie wszystkim się chce to robić... kominy okładają tylko pełną cegłą klinkierową, żadną dziurawką... nie powtórzę... nie znam się na szczegółach dekarstwa... brzmi mądrze - choć tyle.

dachowcy z forum" A.W. i J. mówią że papa podkładowa na tkaninie poliestrowej a producenci mówią że na tkaninie szkklanej(

Oczywiście że na tkaninie poliestrowej, wystarczy oba typy dotknąć i spróbować rozerwać i od razu wszystko wiadomo. Jak to mawiał nowo poślubiony mąż do swej nowo poślubionej małżonki w noc poślubną : Nie bój się , weż go do ręki ;)

A TOMRIDER jaką Pan montował dokłądnie z czego kojarze to WERNER-a a model ?

Chociaż wystarczy spojrzeć na karty produktów

Na takninie poliestrowej:

http://www.wernerpapa.pl/sites/all/themes/werner_start_with_omega/download/karty_techniczne/006.pdf

Na takaninie szklanej:

http://www.wernerpapa.pl/sites/all/themes/werner_start_with_omega/download/karty_techniczne/025.pdf

To taki parametr jak:

Maksymalna siła rozciągająca wzdłuż/poprzek

To Na tkaninie szklanej bije te na poliestrowej...

Dodam jeszcze co już kiedyś wspominałem na forum to, to że przedstawiciele handlowi mówią że zachowuje się bardziej stabilnie na pochyłej powierzchni ta na szklanej.

Głowa boli od decyzji !

Mój "nowy" cieśla też sugeruje folię, twierdząc, że zapewni przenikanie wilgoci z wnętrza budynku. Nie rozumiem do końca - czy przez deski tak sobie przeniknie wilgoć? Przecież zastosowanie szczeliny wentylacyjnej pomiędzy warstwą termoizolacji a deskowaniem powinno wystarczyć, żeby powietrze mogło swobodnie cyrkulować. Nie rozumiem dlaczego upiera się przy foli? Ponoć żywotność folii na deskach jest bardzo krótka...

Nie pamiętam jaki model na pewno werner, miała ponad 4 mm i była w rolkach po 7,5 metra ,z sbs podkładowa , nie do urwania w rękach i w promocyjnej cenie ;)

To zapewne WENTYLACYJNY WERNER podkład PYE PV200 S40.

hokejgk1

Kilka pln-ów mniej na metrze można wydać na VILLAS STANDARD P-PYE PV 250 S4, do tego grubsza wkładka PV dodatkowo stabilizowana siatką szklaną i można rozwijać w niższej temperaturze (werner 5st, Villas 0 st.) więc i bardziej modyfikowana.

Edytowane przez _olo_

czy duża jest różnica w pracochłonnosci pomiędzy położeniem folii a VILLAS STANDARD P-PYE PV 250 S4?

Tak jak tomraider piszesz majstrowi oczywiscie chodzi o szybszą robotę, domyślam się, on tego nie mowi, ale to jest jasne.

Zasugerowałem mu jednak papę i jak powiedzialem papa na tekturze to szybciej przystał - czyli tektura moze byc szybsza w robocie niz VILLAS STANDARD P-PYE PV.

Zrobiłem sobie porównanie cenowe i

Papa Villas 7,5m2 rolka 10,62 zł/m2

Papa na tekturze 15m2 57,01zł = 3,8zł/m2

Różnica dla mnie 1890PLN taniej gdy wybiorę tą tańszą papę na tekturze. Warto?

. Warto? Warto. Tylko papiaki pod zakładem przesmarowanym lepikiem i punktowo całość. Wywinięta i przyklejona do komina.Pionowe łączenia na skos. ŻADNEGO papiaka na wierzchu. Takie krycie może czekać kilka lat na położenie np. dachówki. Jan. Edytowane przez Jan P.

Czy położenie folii na deski jest sprzeczne z jakąś normą? Rozmawialem z kierownikiem budowy i twierdzi ze to jest zgodne ze sztuką. Twierdzi tez że jeśli już papa to papa wierchniego krycia i ma być kładziona na zakładkę, ale papiaki mogą być na wierzchu.

Jan, czy posiadasz zdjęcia wykonania o jakim piszesz? chciałbym zrozumieć dokładnie jak widzisz ukrywanie tych papiaków

Edytowane przez Adam626