Andrzej Wilhelmi 20.10.2013 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Folia na deskowanie to zgodne ze sztuką producenta folii. Ile razy można powtarzać jak folia to po co deski??? Na krycie wstępne najlepsza papa podkładowa termozgrzewalna modyfikowana na włókninie poliestrowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 21.10.2013 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Folia na deskowanie to zgodne ze sztuką producenta folii. Ile razy można powtarzać jak folia to po co deski??? Na krycie wstępne najlepsza papa podkładowa termozgrzewalna modyfikowana na włókninie poliestrowej. Pozdrawiam. a co zyskam jesli zrobie deski? bo strych mam nieuzytkowy, tylko rury wentylacji mechanicznej beda. i beda zaizolowane na stropie 30cm welny. Moze w ogole nie dawac desek tylko folie i dachowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 21.10.2013 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 po rozmowie z majstrem co do papy: chce przybijac pape tackerem a nie papiakami. kierownik mowi ok. a co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 21.10.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Możę jakiś "FACHURA" poradzi którą papkę wybrac na deskowanie, pod dachówkę ceramiczną. - SILNY WERNER podkład PYE PV200 S40 - TA JEST MOIM FAWORYTEM - osnowie z kompozytowej włókniny poliestrowo szklanej - - MOCNY WERNER podkład G200 S40 - TĄ ZALECA MI PRODUCENT - NA TAKNINIE SZKLANEJ - JESZCZE INNE PROPOZYCJE:- EXTRA WERNER ++ podkład Typ T PYE PV200 S40 - TA JAKO ŻE OZNACZENIE "T" GŁÓWNIE DO IZOLACJI WODOCHRONNYCH, i TROCHE DROGA - ZWYKŁY WERNER podkład Typ T PYE PV200 S35 TEŻ CIEKAWA PROPOZYCJA - STANDARD WERNER podkład PYE PV200 S30 - TA JUŻ CHYBA TRCHE CIEŃKA - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 21.10.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 po rozmowie z majstrem co do papy: chce przybijac pape tackerem a nie papiakami. kierownik mowi ok. a co Wy na to? A może przykleić plasteliną, może będzie się trzymać. Nie słuchaj idiotów i wal ocynkowane papiaki , dłuższe o min 5 mm niż deski+papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 21.10.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Możę jakiś "FACHURA" poradzi którą papkę wybrac na deskowanie, pod dachówkę ceramiczną. - SILNY WERNER podkład PYE PV200 S40 - TA JEST MOIM FAWORYTEM - osnowie z kompozytowej włókniny poliestrowo szklanej - - MOCNY WERNER podkład G200 S40 - TĄ ZALECA MI PRODUCENT - NA TAKNINIE SZKLANEJ - JESZCZE INNE PROPOZYCJE: - EXTRA WERNER ++ podkład Typ T PYE PV200 S40 - TA JAKO ŻE OZNACZENIE "T" GŁÓWNIE DO IZOLACJI WODOCHRONNYCH, i TROCHE DROGA - ZWYKŁY WERNER podkład Typ T PYE PV200 S35 TEŻ CIEKAWA PROPOZYCJA - STANDARD WERNER podkład PYE PV200 S30 - TA JUŻ CHYBA TRCHE CIEŃKA - Ja dałem werner ,,dobry podkład '' s 40 albo s 45 , 7,5metra w rolce, cós takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 21.10.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 wal ocynkowane papiaki , dłuższe o min 5 mm niż deski+papa. Kurka ja nawet nie wiedziałem, że są różne długości papiaków Kupiłem paczke i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 21.10.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Kurka ja nawet nie wiedziałem, że są różne długości papiaków Kupiłem paczke i już. Jak będą odpowiednio długie to na poddaszu będziesz mógł powiesić sobie na nich kurtkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 21.10.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 wręcz przeciwnie... W ogóle nie wystają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 21.10.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 wręcz przeciwnie... W ogóle nie wystają No to masz żle , powinny wystawać minimum 5 mm , papiak 25mm wbity w dechę np,25 mm z czasem z niej ,,wyjdzie'' ,drewno obiśnie stożkowy czub gwóżdzia i go wypchnie. papa się zluzuje i łeb może przedziurawić pas przekrywający zakład. Jak widać każda wydawałoby się pierdólka jak długość papiaka ma jednak duże znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 21.10.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 TOMRIDER, chyba coś nie tak musiałeś pomieszać nazwy, czy oby na pewno stosowałeś DOBRY WERNER podkład V100 S40 ??? To papka z asfaltu niemodyfikowanego - oksydowanego...http://www.wernerpapa.pl/sites/all/themes/werner_start_with_omega/download/karty_techniczne/077.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 21.10.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 TOMRIDER, chyba coś nie tak musiałeś pomieszać nazwy, czy oby na pewno stosowałeś DOBRY WERNER podkład V100 S40 ??? Tak coś namieszałem, nie mogę znaleść faktury z nazwą papy , na pewno werner podkład sbs s44 7,5 metra w rolce i tyle pamiętam. Jak znajdę to napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 25.10.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 No to masz żle , powinny wystawać minimum 5 mm , papiak 25mm wbity w dechę np,25 mm z czasem z niej ,,wyjdzie'' ,drewno obiśnie stożkowy czub gwóżdzia i go wypchnie. papa się zluzuje i łeb może przedziurawić pas przekrywający zakład. Jak widać każda wydawałoby się pierdólka jak długość papiaka ma jednak duże znaczenie. Witam. Mistrzu Janie i Andrzeju czy to jest pewna informacja? Proszę o poradę jakie gwoździe do desek 25mm i papy 4mm , u mnie jeszcze nie jest za późno na jakąś zmianę , a za parę dni będzie już za późno:eek:. Jeszcze mogę zmienić . RATUNKU,( chciałabym mieć szczelny dach, temu się pakuję w deski i papę) Dekarz zamówił mi gwoździe bodajże 25mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 26.10.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 I jeszcze jedno pytanie Jakie gwoździe do przybijania desek? To znaczy czy jakieś OCYNKOWANE? Pomocy:) Pilne:eek: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 26.10.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) napisałbym odpowiedżi ale skoro mi nie wierzysz to czekaj na Andrzeja i Jana tak się akurat składa że całą wiedzę z tematu dachu zdobyłem dzięki głównie tym dwóm dekarzom ale trwało to bardzo długo bo wiedza w necie jest ale jest bardzo rozproszona. Sam wykonałem swój dach więc jakieś tam doświadczenie jest. Edytowane 26 Października 2013 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 26.10.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 No to masz żle , powinny wystawać minimum 5 mm , papiak 25mm wbity w dechę np,25 mm z czasem z niej ,,wyjdzie'' ,drewno obiśnie stożkowy czub gwóżdzia i go wypchnie. papa się zluzuje i łeb może przedziurawić pas przekrywający zakład. Jak widać każda wydawałoby się pierdólka jak długość papiaka ma jednak duże znaczenie. Ciekawe jak ten problem rozwiązałeś papując na nadbitce - też ci wystają po 5mm od dołu ? A nie wystarczy zastosować zwykłych, stalowych, nieocynkowanych, rdza sprawi, że nie będą wyłazić a swoje lata to tam raczej wbite w dechę i zasłonięte od góry zakładką przeżyją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parvula 26.10.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Witam wszystkich.Stoję przed decyzją sposobu wykonania dachu dwuspadowego. Rozważam dwie opcje: membrana na łatach i kontrłatach lub deskowanie z papą. Na to będzie dachówka.Chciałam zapytać o kwestię wentylacji dachu deskowanego z papą. Domyślam się, że papa nie nie przepuszcza pary - czy nie jest to problemem? Czy dach deska+papa+dachówka może być wentylowany równie dobrze jak membrana+dachówka?Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 26.10.2013 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) Ciekawe jak ten problem rozwiązałeś papując na nadbitce - też ci wystają po 5mm od dołu ? A nie wystarczy zastosować zwykłych, stalowych, nieocynkowanych, rdza sprawi, że nie będą wyłazić a swoje lata to tam raczej wbite w dechę i zasłonięte od góry zakładką przeżyją ? Nie mam nadbitki tylko podbitkę ,więc nic nie będzie widać, nie wiem jak montuje się papę na nadbitce, interesuję się wyłącznie tymi technologiami które dotyczą mojego domu , FM jest dostępne dla wszystkich i każdy może sobie sam znaleść. To co piszę w dziale ,,dachy'' dowiedziałem się od między innymi Andrzeja W i Jana czytając wszystkie ich,dosłownie a jest tego bardzo dużo , posty w tym i na innych forach,w których piszą, także oraz z fachowej książki o dekarstwie którą kupiłem przed wykonaniem dachu, Zajęło mi to mnóstwo czasu bo wiedza jest ale mocno rozproszona. Własnoręcznie wykonałem wiekszość prac na dachu więc jakieś doświadczenie mam. Nie ma obowiązku czytać i stosować się do porad które piszę . Na dachu stosuje się tylko wszelkie gwożdzie i wkręty wyłącznie ocynkowane lub ewentualnie ze stali nierdzewnej. Edytowane 26 Października 2013 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 26.10.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Chciałam zapytać o kwestię wentylacji dachu deskowanego z papą. Domyślam się, że papa nie nie przepuszcza pary - czy nie jest to problemem? Kolejne nieporozumienie, szczelność papy jest jej ZALETĄ a nie wadą !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 26.10.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Faktycznie .Krótkie papiaki mają tendencję do wychodzenia z deski. Najlepiej jak przejdzie na wylot. Jak na papę idzie blacha, dachówka to dobrze jest dać od razu kontrę a papiaków jak najmniej. Z nadbitką trzeba uważać i lepiej przybić papę na krokwiach a między podkleić i też delikatnie żeby nie przeciekł lepik. Jan, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts