Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy deskować dach i czy papować?

Adam626

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaczynam się rozglądać za ekipą od dachu (około 300m2), dach prosty dwuspadowy na stodole. Śląsk na wiosna/lato 2015.

Możecie kogoś polecić?

Polecać nie będę bo każdy czego innego oczekuje, ale możesz podjechać do mnie i zobaczyć na miejscu. Zostało im u mnie jeszcze roboty na 3-4 dni.

możesz coś więcej napisać?

policz logicznie metr 3 deski jest to ok 600zł i masz 40 m kwadratowych ,wiec cena 1m kwadratowego to około 15 zł , dobrej jakości impregnat to kosz 100zł na 100m kwadratowych , więc powiem że przerabiałem to i nic nie wskazuje nato że lepsza jest płyta ,

Remontowałem stary dach i fachowiec powiedział, że nie ma potrzeby, teraz się nie deskuje...

Jak widać "fachowiec" to nie to samo co profesjonalista. To nie jest jest tak, że tendencje się zmieniają natomiast jest duża grupa producentów folii, którzy za wszelką cenę chcą sprzedawać swoje produkty. Pozdrawiam.

policz logicznie metr 3 deski jest to ok 600zł i masz 40 m kwadratowych ,wiec cena 1m kwadratowego to około 15 zł , dobrej jakości impregnat to kosz 100zł na 100m kwadratowych , więc powiem że przerabiałem to i nic nie wskazuje nato że lepsza jest płyta ,

Gdzieś tu wyczytałem że deska jak nie będzie sucha to powykręca się i gwoździe pape pokaleczą i same złe rzeczy będą i słońce zgaśnie :)

Jak poznać dobrą i suchą deskę? Płyty nie trzeba poznawać "koń jaki jest każdy widzi"

... tendencje się zmieniają natomiast jest duża grupa producentów folii, którzy za wszelką cenę chcą sprzedawać swoje produkty...

trudno się nie zgodzić z tym

ale oni mają dobry argument bo folia sporo tańsza od deskowania, papowania i roboty przy tym i wmawiają to ludziom i ludzie się cieszą:bash:

sorry ale dla mnie folia to izolacja dobra ale na krótko, na pewno krócej od dechy pod papą

... oni mają dobry argument bo folia sporo tańsza od deskowania, papowania i roboty przy tym...

To nie są żadne merytoryczne argumenty to marketingowy slogan. Ten slogan jest bardzo skuteczny dla ludzi, którzy poza ceną nic nie widzą. Poza ceną nie ma żadnego merytorycznego argumentu dla zastosowania tego produktu. Pozdrawiam.

A nieco inne pytanie -

Mam deskowany dach, wykonałem szczeliny wentylacyjne na wlocie i jest szczelina w kalenicy. Wełna mineralna została odsunięta od desek, żeby zapewnić przepływ powietrza. Płyty OSB stanowiące podłogę stryszku będą położone tylko pomiędzy płatwiami - tak, żeby w przyszłości móc obejrzeć przestrzeń pomiędzy wełną a deskowaniem w obszarze skosów poddasza. Sam stryszek nie będzie ocieplony, będzie więc techniczna możliwość włożenia tam chociażby kamery inspekcyjnej.... Ale jak mam zapewnić wentylacje przestrzeni nad oknami dachowymi, przestrzeni nad wymianami, a także przestrzeni nad lukarnami - są pewne obszary dachu pomiędzy krokwiami, których nie mam jak wentylować ?!

Edytowane przez piotrek0m

dlatego podałem ci cenę600zl , bo za tyle kupisz suchą deskę , a bzdury że gwoździe papę poprzedzierają to już całkiem hit , obawiam się że stosowanie metalowych podkładek papowych więcej naniszczy

Narazie badam temat bo z dachem nigdy nic nie miałem wspólnego:)

Robię notatki informacji istotnych i staram się zakumać, trochę pomagacie. Jesteście z branży możecie powiedzieć jakie mogą być widełki kosztów pokrycia takiego dachu:

na krokwie folia wstępnego krycia, nie wiem jeszcze czym bd izolował a chce zachować szczelinę pod deskami, nie wiem czy słusznie ale jeśli deski od góry będą pokryte papą to raczej wentylacja od góry strony będzie słaba ( od spodu może dam piankę ) , na tą folię kontr łata wzdłuż krokwi > deskowanie > papa > kontr łata > łata > dachówka

podajcie widełki koszt za m2 za prace i za prace + materiały bez dachówki. Dach 30st prosty dwuspadowy 1 okno dachowe 1 komin od kozy

Nie wiem jakie są zwyczaje lub zasady jeśli kupuje się gotową więźbę z fabryki - czy ze względu na gwarancję musi to wykonać ekipa z fabryki?

Stronę wcześniej saker pytał o te gwoździe to też chciałbym wiedzieć na co zwracać uwagę czego unikać ….