Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie elektryczne mieszkanie 50m2

DariuszT

Recommended Posts

Witam,

Mam mieszkanie o powierzchni około 50m2 zastanawiam się nad jego ogrzewaniem, w tej chwili są to grzejniki konwekcyjne (mało wydajne i drogie w utrzymaniu) zastanawiam się nad zakupem grzejników akumulacyjnych, chciałbym prosić o poradę jakie ogrzewanie elektryczne będzie najskuteczniejsze i najbardziej opłacalne w moim przypadku ?

Dodatkowe pytanie - czy grzejniki akumulacyjne potrzebują specjalnej instalacji, mocy ?

Przepraszam za banalne pytania ale niestety dość słabo orientuję się w temacie ogrzewania elektrycznego.

Pozdrawiam

Witam,

Mam mieszkanie o powierzchni około 50m2 zastanawiam się nad jego ogrzewaniem, w tej chwili są to grzejniki konwekcyjne (mało wydajne i drogie w utrzymaniu) zastanawiam się nad zakupem grzejników akumulacyjnych, chciałbym prosić o poradę jakie ogrzewanie elektryczne będzie najskuteczniejsze i najbardziej opłacalne w moim przypadku ?

Dodatkowe pytanie - czy grzejniki akumulacyjne potrzebują specjalnej instalacji, mocy ?

Przepraszam za banalne pytania ale niestety dość słabo orientuję się w temacie ogrzewania elektrycznego.

Pozdrawiam

To wszystko zależy. Ja ogrzewałem 40 metrów przy pomocy zwykłego przyłącza, ale miałem tylko jeden grzejnik akumulacyjny. Musisz obliczyć moc grzewcza i pomnożyć przez 2,4 jesli chcesz grzać tylko w taniej taryfie. Należy pamietać, ze w domu sa tez inne urządzenia. Ja sobie poradziłem tak, ze miałem włącznik pierwszeństwa. Jesli uzywałem jakiejś pradozernej maszyny np. Piekarnika lub płyty grzewczej to odlaczal on ładowanie pieca akumulacyjnego.

Piece sa dwóch rodzajów. Dynamiczne i statyczne. Polecam te pierwsze bo masz kontrole nad temperaturą. Posiadają wentylator ktory reguluje ilosc ciepła uwalnianianą przez piec. Ten drugi to tylko grzałka i materiał akumulacyjny ktory oddaje ciepło bez kontroli.

BTW z racji zmiany mieszkania mam ten piec do sprzedania. Używany był dwa lub trzy sezony od kilku stoi nieużywany. Oddam za ok 30 procent ceny nowego. Jakby co pisz na PW.

Z tym, że ja rozważam zakup przynajmniej dwóch grzejników także jeden będzie obsługiwał ok 20m drugi 15m pokoje. W takim przypadku zwykłe przyłącze będzie OK ?

To jest kwestia przede wszystkiem tego jakie masz zabezpieczenie przedlicznikowe. 25 czy 33A? Czy mieszkanie jest dobrze docieplone, ile ma ścina zewnętrznych.

• 4 months później...
  • 4 months później...
  • 3 weeks później...