Betusia35 02.10.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Witam, zrobiłam badanie wody w Sanepidzie pod względem przydatności do spożycia i okazało się, że jest niezdatna (((. Ma za dużo żelaza i manganu oraz nieodpowiedni zapach. Używamy tej wody już jakiś czas .... Nie wiem, czy są jakieś niespecjalnie drogie filtry, które mogą tę wodę oczyścić z tego żelaza i manganu?? Proszę pomóżcie bo poza zdrowiem, jest mi to potrzebne do odbioru domu. Pozdrawiam - Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.10.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Witam, zrobiłam badanie wody w Sanepidzie pod względem przydatności do spożycia i okazało się, że jest niezdatna (((. Ma za dużo żelaza i manganu oraz nieodpowiedni zapach. Używamy tej wody już jakiś czas .... Nie wiem, czy są jakieś niespecjalnie drogie filtry, które mogą tę wodę oczyścić z tego żelaza i manganu?? Proszę pomóżcie bo poza zdrowiem, jest mi to potrzebne do odbioru domu. Pozdrawiam - Beata Zelazo i Mangan to standard w wodzie studziennej, nie jestes pierwsza. Poczytaj watek obok taki duzy. Jesli Twoj nadzor budowalny wymaga badan waody 1to zniesc do senpidu wode z innej studni albo taka ktora jest juz uzdatniona (np od sasiada) Zdefiniuj niespecjalnie drogie. Typowy odzelaziacz to tak od 2tys w gore pewnie. Zalezy od zuzycia wody i poziomu tych zanieczyszczen. Zapodaj tutaj pelne badanie wody. Napisz jaka masz pompe (typ zeby dokladnie okrslic wydajanosc, nie chodzi o wydajnosc max napisana w ramach reklamy na opakowaniu) Rodzaj stosowanego hydroforu (z workim czy ocykowany bez worka) I sposob odprowadzenia sciekow (szambo, oczyszczalnia, kanalizacja) marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 02.10.2013 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Tak na szybko, jeśli chodzi o żelazo to dopuszczalny poziom 200 jednostek, u mnie jest 278 mangan: dopuszczalny 50 jednostek, jest 80, szczegółowo mogę napisać jutro pozostałe, bo nie mam przy sobie, a zapach mam nieakceptowaln;y (siarkowodór). To tyle na szybko ... Pozdrawiam i dziękuję. Hydrofor taki na 100 l. (niebieski kolor ) nie znam się na tym jaki - ale z pompą Omnigena moc chyba 1,2 kW. Kanalizacja to przydomowa oczyszczalnia ścieków - odległość zachowana. Zelazo i Mangan to standard w wodzie studziennej, nie jestes pierwsza. Poczytaj watek obok taki duzy. Jesli Twoj nadzor budowalny wymaga badan waody 1to zniesc do senpidu wode z innej studni albo taka ktora jest juz uzdatniona (np od sasiada) Zdefiniuj niespecjalnie drogie. Typowy odzelaziacz to tak od 2tys w gore pewnie. Zalezy od zuzycia wody i poziomu tych zanieczyszczen. Zapodaj tutaj pelne badanie wody. Napisz jaka masz pompe (typ zeby dokladnie okrslic wydajanosc, nie chodzi o wydajnosc max napisana w ramach reklamy na opakowaniu) Rodzaj stosowanego hydroforu (z workim czy ocykowany bez worka) I sposob odprowadzenia sciekow (szambo, oczyszczalnia, kanalizacja) marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.10.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Tak na szybko, jeśli chodzi o żelazo to dopuszczalny poziom 200 jednostek, u mnie jest 278 mangan: dopuszczalny 50 jednostek, jest 80, szczegółowo mogę napisać jutro pozostałe, bo nie mam przy sobie, a zapach mam nieakceptowaln;y (siarkowodór). To tyle na szybko ... Pozdrawiam i dziękuję. Hydrofor taki na 100 l. (niebieski kolor ) nie znam się na tym jaki - ale z pompą Omnigena moc chyba 1,2 kW. Kanalizacja to przydomowa oczyszczalnia ścieków - odległość zachowana. Phi. To sa zadne przekroczenia. Ja mam tych jednostek zelaza 3500. Zdarzaja sie studnie z 10.000. Jeszcze pare lat norma byla do 500 (mikrogramow) W takim przypadku to pewnie mozna sprobowac powiesic duze (20") filtry typu big blue. Usuna przynajmniej czesc tego zelaza poprawia metnosc. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 02.10.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Na ile takie filtry BB bez regeneracji posłużą? Mówisz o filtrach BB z wkładamy do zasypu złożem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 02.10.2013 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Usuną żelazo a mangan??? też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.10.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Usuną żelazo a mangan??? też? Zalezy czym zasypiesz, jakie masz pH itd itd. A ile posluza? Nie wiem. Ja bym w kazdym razie zaryzykowal te pare stów, zeby sie przekonac. Tego zelaza jest tyle co kot naplakal. Oczywiscie mozna wymienic hydrofor i postawic duza kolumne filtracyjne dla wiekszosc pewnosc usuniecie tego. Tylko autorka pisze i mozliwoe malych kosztach. Mozna tez postawic kolumne ktora wyeliminuje Fe/Mn i pozbedzie sie twardosci, jesli jest takie zyczenie. No ale wtedy tez rosna koszty, marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 02.10.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Dlatego też warto, żeby użytkowniczka podała dokładne wyniki analizy wody. Jak by woda miała duże stężenie wapnia i magnezu to można by walnąć jedną kolumnę z danym złożem (jakiś ecomix lub cr) i wtedy mamy spokój nie tylko z żelazem, manganem, ale także z twardością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 03.10.2013 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Dziękuję za odpowiedzi Oczywiście zapomniałam wziąć wyników ze sobą, ale tak na szybko mam inne pytanie, czy są takie filtry, które bez podłączania do instalacji filtrowałyby wodę, typu filtr dzbankowy (ale żeby redukowały to żelazo i mangan oraz poprawiały zapach)?? Pozdrawiam - Beata Dlatego też warto, żeby użytkowniczka podała dokładne wyniki analizy wody. Jak by woda miała duże stężenie wapnia i magnezu to można by walnąć jedną kolumnę z danym złożem (jakiś ecomix lub cr) i wtedy mamy spokój nie tylko z żelazem, manganem, ale także z twardością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.10.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Dziękuję za odpowiedzi Oczywiście zapomniałam wziąć wyników ze sobą, ale tak na szybko mam inne pytanie, czy są takie filtry, które bez podłączania do instalacji filtrowałyby wodę, typu filtr dzbankowy (ale żeby redukowały to żelazo i mangan oraz poprawiały zapach)?? Pozdrawiam - Beata Filtry dzbankowe zawieraja najczesciej wegiel aktywny. Ten zatrzymuj chlor (z wodociagow), poprawi smak wody itp. Generlanie nie jest to stworzone do filtrowania zelaza. Cos tam pewnie poprawi ale w stopniu trudnym do przewidzenia a na pewno nie zredukuje tego zelaza do bardzo niskich wartosci. Porownaj sobie wielkosc takiego filterka w dzbanku a kolumny filtracyjnej! Powinno Ci to dac pewne wyobrazenie o mozliwoscie filtracji. Choc tego zelaza masz maciupko, to jest ono znane z tego ze brudzi na brazowo. Taka ilosc nie wygeneruje Ci mega brazowych zaciekow na wannie, ale w perspektywie miesiecy/lat np biale pranie przestanie byc biale. Co wiecej, jak wspominalem taka ilosc zelaza w wodzie nie jest szkodliwa dla zdrowia. Poziomy zelaza ktore moga zaszkodzic sa pewnie setki razy wyzsze. A siarkowodoru takim dzbankiem raczej nie wyfiltrujesz (dosyc ciezko sie go filtruje, prosciej zostawic wode zeby sobie wywietrzala), i zostanie ten skarkowodor pod prysznicem itd. Manganu z pewnosci sie nie pozbedziesz w ten sposob. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 03.10.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Żelazo rozpuszczone w wodzie się utlenia i wytrąca. Jak wlejesz wodę ze studni do dzbanka i zostawisz na 2 doby, to na dnie znajdziesz osad, a woda będzie tegoż żelaza pozbawiona. W Twoim przypadku żelaza mało, więc i osadu mało, ale zasada będzie ta sama. Z tego samego powodu studnie kopane mają mniej żelaza niż studnie wiercone tej samej głębokości (czyli płytkie, mają mnóstwo innych wad, ale akurat nie żelazo).Ale jak chcesz mieć prawdziwą filtrację, to jednak system filtracji. Możesz mieć dodatkowy, lepszy filt na kuchnię, gdzie bierzesz wodę do picia, ale do prania, kąpieli itp też warto mieć wodę przyzwoitą. A robić oddzielną instalację to spłuczki na wodę niefiltrowaną, to już chyba nadmiar kombinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.10.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Cos tam pewnie poprawi ale w stopniu trudnym do przewidzenia a na pewno nie zredukuje tego zelaza do bardzo niskich wartosci. Wszystko zależy tu od konkretnej wody - jeśli kombinacja parametrów będzie odpowiednia (np. pH) to po przelaniu wody (czyli w zasadzie napowietrzeniu jej) do dzbanka z filtrem, żelazo może się wytrącać, a węgiel bardzo chętnie je zatrzyma. W kwestii manganu już gorzej, ale to też zależy od pH. Za to siarkowodór powinien się ulotnić już podczas przelewania tej wody i nie będzie to zasługa filtra Jeśli Betusi35 zależy na stałym poprawieniu jakości wody to pomoże tylko porządny odżelaziacz (lub odżelaziacz ze zmiękczaniem), ale jeśli chodzi o jednorazowe badania czy pozwolenie, to Jastrząb na początku wątku podał tańsze/prostsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 04.10.2013 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 No dobrze, a jeśli dam do zbadania wodę z wodociągów ) to rozumiem, że te wszystkie paramentry powinny być OK )). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.10.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 No dobrze, a jeśli dam do zbadania wodę z wodociągów ) to rozumiem, że te wszystkie paramentry powinny być OK )). Powinny Wodociągi mają obowiązek udostępniać wyniki badań swojej wody, więc możesz je sprawdzić i wiedzieć czego się spodziewać. Tylko wodę z wodociągów da się "rozpoznać" po wynikach badań - jeśli masz możliwość zbadania innej pewnej wody to może tą drogą. Chociaż wątpię aby ktoś się silił na analizę tych wyników - sprawdzą tylko notkę, że woda się nadaje i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.10.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 No dobrze, a jeśli dam do zbadania wodę z wodociągów ) to rozumiem, że te wszystkie paramentry powinny być OK )). Powinny, ale nie musza. A co jak woda wodociagowa jest chlorowana albo oznowana i sie poznaja na oszustwie? Moim zdaniem wez wode od jakis sasiada ktory ma juz stacje uzdatniania. Albo wez swoja, odstaw ja na 24h zeby sie odpowietrzyla i wymieszaj 2:1 z demineralizowana ze stacji benzynowej. Rozcienczysz pozostale zaniecyszczenia, bardziej wiarygodne bedzie, bo troche zanieczyszczen pozostanie, ale w granicach normy. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 04.10.2013 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 No no, a przy okazji mogłoby się okazać, że ta z wodociągów jest niezdatna do spożycia ))). Też o tym myślałam i dlatego myślę o tych filtrach, a jeśli chodzi o wodę to niestety nikt w sąsiedztwie nie ma wody uzdatnionej ...... )). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.10.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 No no, a przy okazji mogłoby się okazać, że ta z wodociągów jest niezdatna do spożycia ))). Z zakladu wodociagu wychodzi raczej zdatna. A potem leci czesto kilometrami starych rur. Norme zelaza pare lat temu zmiejszono z 0.5mg do 0.2mg miedzy innymi po to zeby rury tym zelazem nie zarastaly. Pamietasz jak przed laty gdy wylaczali wode a potem ja znowu wlaczali jaka brunatna czesto leciala? Bo puszcenie wody w rury z duzym cisnieniem obrywalo to co sie w nich nagromadzilo. Choc im nowszy wodociag tym lepiej (rury czystsze Też o tym myślałam i dlatego myślę o tych filtrach, a jeśli chodzi o wodę to niestety nikt w sąsiedztwie nie ma wody uzdatnionej ...... )). Pozdrawiam!To jak pisalem rozciencz swoja marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 04.10.2013 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Dzięki za radę )). Dam znać o efektach za jakiś czas. A swoją drogą wyniki mam takie: Ph - 7,7 dopuszczalne od 6,5 do 9,5 mętność 0,83 dopuszczalne 1 jon amonowy poniżej 0,05 dop. 0,50 azotyny pon. 0,02 dop. 0,50 azostany pon. 0,8 dop. 50 żelazo 278 dop. 200 mangan 98 dop. 50 przewodność 266 dop. 2500 barwa 15 dop. 15 i ten zapach nieakceptowalny siarokowodór (((. a ta woda to się inaczej nazywa woda destylowana ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 04.10.2013 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Ja chcę, żeby mi zbadali tylko to żelazo, mangan i zapach, i na podstawie łącznych badań wydali opinię o zdatności do spożycia. Powinny Wodociągi mają obowiązek udostępniać wyniki badań swojej wody, więc możesz je sprawdzić i wiedzieć czego się spodziewać. Tylko wodę z wodociągów da się "rozpoznać" po wynikach badań - jeśli masz możliwość zbadania innej pewnej wody to może tą drogą. Chociaż wątpię aby ktoś się silił na analizę tych wyników - sprawdzą tylko notkę, że woda się nadaje i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 04.10.2013 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Marcin, ciekawe czy takie połączenie wody usunęłoby też ten zapach siarkowodoru? Z zakladu wodociagu wychodzi raczej zdatna. A potem leci czesto kilometrami starych rur. Norme zelaza pare lat temu zmiejszono z 0.5mg do 0.2mg miedzy innymi po to zeby rury tym zelazem nie zarastaly. Pamietasz jak przed laty gdy wylaczali wode a potem ja znowu wlaczali jaka brunatna czesto leciala? Bo puszcenie wody w rury z duzym cisnieniem obrywalo to co sie w nich nagromadzilo. Choc im nowszy wodociag tym lepiej (rury czystsze To jak pisalem rozciencz swoja marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts