Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CO - trudne pytania

teel

Recommended Posts

Witam,

w związku z planowaną modyfikacją instalacji CO i ograniczonym budżetem proszę o porady jak wykonać ją najlepiej z posiadanych materiałów.

Budynek nieocieplony o pow. ok 600 m2 (dwukondygnacyjny 2x300 m2) jest ogrzewany piecem 65 kW na węgiel, układ otwarty. W obecnej instalacji występują wszystkie możliwe materiały tzn grzejniki żeliwne, stalowe i aluminiowe, rury PP, miedź i PEX, oraz stal. Ponadto pracują trzy pompki. Ogólnie nie sprawdza się to ogrzewanie, nie wiem co jest przyczyną zbyt mała średnica rur (PP od pieca 25mm zasilająca 10 grzejników alu 80cm, zbyt mała ilość grzejników (oprócz wspomnianych 10 grzejników alu, mam jeszcze 7 grzejników stalowych 22x140 cm , oraz grzejniki żeliwne, obecnie jest ok 80 żeberek, planuję podpiąć kolejne 90. Woda na piecu łatwo się gotuje, a budynek trudno jest ogrzać, tak jakby było za mało grzejników, lub zła cyrkulacja wody.

Ogólnie to instalację można podzielić na trzy zasilane trzema pompkami, i kolejno:

- na instalacji miedzianej chodzą grzejniki stalowe zamontowane w dolnej kondygnacji - grzejniki gorące

- na instalacji z PEX chodzą grzejniki stalowe na górnej kondygnacji - grzejniki gorące

- na instalacji z PP chodzą grzejniki aluminiowe i żeliwne zamontowane na górnej kondygnacji - najbliżej pieca grzeją dobrze, im dalej od pieca słabsze grzanie

Jak zmodyfikować tę instalację? Rozmawiałem z dwoma fachowcami i jeden sugerował zwiększenie średnicy rur PP oraz przeniesienie grzejników żeliwnych na dół (wyższy słup wody, a żeliwniaki potrzebują dużo wody łatwiej będzie je rozruszać), drugi fachowiec proponował montaż jednej pompy, żeby uniknąć ryzyka "podbierania" wody jedna pompka drugiej (wśród wspomnianych trzech pompek jedna jest oddalona dalej od pieca i grzejniki również mają dłuższe rury, a jednak instalacja chodzi bez zarzutu. Trochę racji pewnie ma jeden i drugi, ale żaden nie przekonał mnie w 100 %, dlatego proszę o radę ponieważ chciałbym usłyszeć kolejne pomysły jak rozwiązać mój problemem, zrobić instalację prawidłowo i nie użerać się z fachowcami jeśli coś byłoby nie tak.

Z góry dziękuję za pomoc.