pablomoc 03.10.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Witam, Reguluje ktoś z was przepływy w podłogówce na poszczególnych pętlach ? Uruchamiając ogrzewanie w tym sezonie zagłębiłem się w instrukcję rozdzielacza i przyjrzałem mu się dokładnie. Wszystkie sekcje mam ustawione na jednym poziomie tzn 3. Zastanawiam się co może w praktyce dać zmiana poszczególnych przepływów. Macie jakieś doświadczenia z regulacją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 03.10.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Przepływy reguluje się przeważnie przy pierwszym uruchomieniu podłogówki. Co masz na myśli pisząc na jednym poziomie tzn.3 ? Na rotametrach tak jest ? Np. w łazience przepływ powinien być trochę większy od innych pętli ze względu na chęć uzyskania wyższej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 03.10.2013 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Przepływy reguluje się przeważnie przy pierwszym uruchomieniu podłogówki. Co masz na myśli pisząc na jednym poziomie tzn.3 ? Na rotametrach tak jest ? Np. w łazience przepływ powinien być trochę większy od innych pętli ze względu na chęć uzyskania wyższej temperatury. tak, na rotamerach. 3 to u mnie połowa skali. Czyli rozumiem że regulować można w ten sposób temperaturę poszczególnych pętli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 03.10.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 tak, na rotamerach. 3 to u mnie połowa skali. Czyli rozumiem że regulować można w ten sposób temperaturę poszczególnych pętli ? Może nie poszczególnych pętli ale w jakimś stopniu temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.10.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Z regóły na początku ustawia się wszystko na maksa, potem czekamy dzień albo dwa, a potem regulujemy dławiąc przepływy gdzie przegrzewa. Najczęściej przegrzewa te najkrótsze pętle najbliżej rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.10.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Ważne jest aby powroty z pętli miały podobną temperaturę.Przepływy nie służą do regulacji temperatury w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.10.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 A COŚ ZŁEGO SIĘ STANIE jeśli w ten sposób będę chciał wyregulować temp w pomieszczeniach?no ja mam wszędzie rozstawa chciałbym mieć 24 stop w łazienkach a w pokojach 22niby rozstawem to się reguluje- ale ja nie wiem w jakich pokojach będę spał np za 30 lat przepływy to są te romaretry ze skalą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.10.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Jest możliwe , ale trudne i w skrajnym przypadku podłoga nie będzie miejscami ciepła (mniej zimna ) Temperaturę reguluję się termostatem i siłownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 03.10.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Jaka powinna być różnica miedzy temp. zasilania i powrotu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.10.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 dt około 5 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 03.10.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 czyli jak jest te 5 stopni, tu uważa sie ze dobrze jest układ wyregulowany??? A pompa od podłogówki na jakim biegu powinna chodzić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 03.10.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Przepływy nie służą do regulacji temperatury w pomieszczeniach. Są przypadki że tylko w taki sposób można zróżnicować temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach. Jest możliwe , ale trudne i w skrajnym przypadku podłoga nie będzie miejscami ciepła (mniej zimna ) Temperaturę reguluję się termostatem i siłownikiem Jak się nie posiada siłowników z termostatami na poszczególne pętle, to to jest właśnie taki przypadek U mnie w łazience i w salonie pod panelami mam ustawione wyższe przepływy i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 03.10.2013 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 A pompa od podłogówki na jakim biegu powinna chodzić??? no właśnie, też chciałem o to zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 03.10.2013 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 A COŚ ZŁEGO SIĘ STANIE jeśli w ten sposób będę chciał wyregulować temp w pomieszczeniach? no ja mam wszędzie rozstaw a chciałbym mieć 24 stop w łazienkach a w pokojach 22 niby rozstawem to się reguluje- ale ja nie wiem w jakich pokojach będę spał np za 30 lat przepływy to są te romaretry ze skalą? na regulowanie temperatury w pomieszczeniach to akurat chyba niezbyt dobry sposób, za każdym razem przy zmianie temp na dworze bede dygał do rozdzielacza i krecił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 03.10.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Ogólnie też mam problem z wysterowaniem podlogowki. Najlepiej działa jak pompa miesza cały czas. Tyle ze prądu trochę zużywa. A po ostatnim rachunku za prąd muszę trochę zminimalizować zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 03.10.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 na regulowanie temperatury w pomieszczeniach to akurat chyba niezbyt dobry sposób, za każdym razem przy zmianie temp na dworze bede dygał do rozdzielacza i krecił ? Możesz dygać do zaworu 3d i regulować temperaturę na podłogówkę, przepływy pozostaną bez zmian. Chyba że masz siłownik z pogodówką to bez dygania się obejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 04.10.2013 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 na kotle moge sobie ustawić temperature podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.10.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 u mnie pogodówka świetnie sobie radzi przy pompie chodzi mi o to żeby w łazienkach była wyzsza temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.10.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Jest możliwe , ale trudne i w skrajnym przypadku podłoga nie będzie miejscami ciepła (mniej zimna ) Temperaturę reguluję się termostatem i siłownikiem A silownik jak to reguluje. "Ochladzajac" wode lecaca w podloge czy po chamsku dlawiac przeplyw na sekcji? Zasad ta sama, tylko realizacja automatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 04.10.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 A COŚ ZŁEGO SIĘ STANIE jeśli w ten sposób będę chciał wyregulować temp w pomieszczeniach? no ja mam wszędzie rozstaw a chciałbym mieć 24 stop w łazienkach a w pokojach 22 niby rozstawem to się reguluje- ale ja nie wiem w jakich pokojach będę spał np za 30 lat przepływy to są te romaretry ze skalą? Mam tak samo (równomiernie rozłożone rurki) i tam gdzie chcę mieć cieplej, mam po prostu ustawiony wyższy przepływ, a tam gdzie zimniej to po trochu przykręcam, aż do uzyskania odpowiedniej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts