nicdobrego 03.10.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Witam serdecznie wszystkich w moim pierwszym poście... i od razu zwracam się z prośbą o poradę Jestem już na etapie końcowym budowy i myślałem, że co złe to za mną natomiast rozbiłem się znienacka o problem którego wcześniej nie byłem świadomy. Mam wentylację mechaniczną i wyrzutnia ma być zabudowana na dachu. Nagle okazało się że nikt nie ma pomysłu jak tę wyrzutnię wyprowadzić. Instalator odsyła mnie do dekarza, dekarz do kierownika budowy, kierbud obiecuje coś wymyślić - i wymyśla jakieś kosmicznie drogie nasady Poujoulat, dekarz puka się w czoło, a ja w końcu nie wiem co robić. Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi poradzić jak mam tę rurę z wentylacji wyprowadzić na dach i nie zbankrutować przy tym? Dach jest pokryty dachówką ceramiczną, rura ma fi 200. Na mój zdrowy rozum myślałem, że muszę zabudować na dachu jakiś mały element, wetknąć od dołu rurę i mieć spokój. Wygląda jednak na to, że to nie takie proste... Będę wdzięczny za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 03.10.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Nie proste i drogie. Dziwne tylko, że producenci dachówek nie mają nic w swojej ofercie. Zdaje się, że kominki Vilpe (ktoś na forum o nich wspominał) nadają się do wentylacji mechanicznej jako wyrzutnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 04.10.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 ja mam takiego rozwiazaniewyrzutnia przymocowana do kominai ponad dachem obudowana blachazapraszam do dziennikahttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?215266-ciep%C5%82a-po%C5%82owa-bli%C5%BCniaka/page3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 04.10.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Mamy w ofercie specjalną wyrzutnię dachową do wentylacji mechanicznej. Wygląda to tak:http://www.comair-polska.pl/2013/PDF/CDDVI+_wyrztutnia_dachowa_ISO+.pdfWyrzutnia jest elementem systemu kanałów Isocomplus+ Uwaga dla wszystkich planujących wyrzutnie dachowe:Pamiętajmy, że zimą wyrzucane powietrze ma dużą wilgotność i dlatego kanał wyrzutni powinien być zaizolowany termicznie praktycznie do samego końca/szczytu. Jeżeli nad dach będzie wystawała goła blacha od środka będzie się wykraplała woda, która spływając do kanału wentylacyjnego w dół potrafi narobić sporych szkód. Generalna zasada: nie żałujmy izolacji termicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 04.10.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Przydały by się zdjęcia wyrzutni, nie samej rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 07.10.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 (edytowane) już się robi: link do zdjęcia wyrzutni: http://www.comair-polska.pl/2013/FOTO/Isocomplus_wyrzutnia_dachowa_CDDVI.jpg na dachu powinno wyglądać mniej więcej tak:http://www.comair-polska.pl/2013/FOTO/Isocomplus_wyrzutnia_dachowa_po_zamontowaniu.jpg Edytowane 7 Października 2013 przez michal_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 08.10.2013 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 A nie mozna 2x dachowka/kominek wentylacyjny? Taka np. Jak do odpowietrzenia kan. Maja mniejsze srednice, ale dlatego x2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 08.10.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Mamy w ofercie specjalną wyrzutnię dachową .... co za refleks.. powiedz, Ty tu na forum to już pracujesz prowadząc sprzedaż bezpośrednią czy jeszcze będziesz udawał, że jesteś z innych powodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewi 01.02.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Odgrzewam temat. Czy ktoś ma takie wyrzutnie dachowe: ? Planuję wyrzutnie na dachu spadzistym 30 stopni wyrzut o średnicy 160. Czy może lepsze byłyby dwa kominki wentylacyjne o średnicy 100mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.02.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Odgrzewam temat. Czy ktoś ma takie wyrzutnie dachowe: [ATTACH=CONFIG]239426[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]239427[/ATTACH] ? Planuję wyrzutnie na dachu spadzistym 30 stopni wyrzut o średnicy 160. Czy może lepsze byłyby dwa kominki wentylacyjne o średnicy 100mm? wyrzutnia to wyrzutnia, a kominki to kominki - obie rzeczy do czego innego służą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 01.02.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 wyrzutnia to wyrzutnia, a kominki to kominki - obie rzeczy do czego innego służą witam ? możesz uściślić? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 01.02.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Odgrzewam temat. Czy ktoś ma takie wyrzutnie dachowe: [ATTACH=CONFIG]239426[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]239427[/ATTACH] ? Planuję wyrzutnie na dachu spadzistym 30 stopni wyrzut o średnicy 160. Czy może lepsze byłyby dwa kominki wentylacyjne o średnicy 100mm? witam powierzchnia dla fi 160 to: 200,96 cm2 natomiast dla fi 100 to tylko: 78,50 cm2 czyli 2 przewody fi 100 to trochę za mało żeby zastąpić 1 przewód fi 160 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewi 01.02.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 witam powierzchnia dla fi 160 to: 200,96 cm2 natomiast dla fi 100 to tylko: 78,50 cm2 czyli 2 przewody fi 100 to trochę za mało żeby zastąpić 1 przewód fi 160 pozdrawiam muszę sprawdzić ile rzeczywiście mają te kominki, bo może jest to średnica 110mm a wtedy byłoby 2 x 95 czyli 190cm2, prawie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.02.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 muszę sprawdzić ile rzeczywiście mają te kominki, bo może jest to średnica 110mm a wtedy byłoby 2 x 95 czyli 190cm2, prawie to samo ale jak wiesz - prawie robi wielką różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 02.02.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 bez przesady, miedzy 190cm2 a 200cm2 jest 5%. za mocno zagieta rura po drodze moze byc wiekszym problemem niz ta roznica gdyby chcial przejsc na 1x150mm (176cm2), mialbym watpliwosci, choc na upartego pewnie tez by dalo rade. edit: tak liczac na szybko, (mam nadzieje ze nie zrobilem byka, ktos tez policzy?),przy 1x150mm i wymianie 400m3/h mialby na tym kominku predkosc 6.29m/s. na stale moze za duzo, ale raz kiedys... Przy centrali <350 i tylko okresowym przewietrzaniu na maxa sam mialbym watpliwosci, zawsze to tylko 1 kuta.....k na dachu nie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 05.05.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Odgrzeję kotleta. Przez kilka lat będę miał pokrycie dachowe jedynie w formie papy więc nie chcę wydawać na wyrzutnię dachową dużych pieniędzy nie wiedząc jeszcze jakie będzie ostateczne pokrycie dachu. Czy coś takiego się nada http://folnet.pl/towar/wywietrzak-grawitacyjny-pp-srednica-200Centrala to AirPack 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts