karolpg 03.10.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Witam. zakupiłem stary dom ok 1978r. bliźniak. Chcę go wyremontować i na początek chcę zrobić porządek z przyłączami. Chodzi głównie o prąd. Do rzeczy: na elewacji nieocieplonego budynku mam skrzynkę energetyczną w której znajduje się moje przyłącze + tzw.rezerwowe oraz sąsiada ale nie przez ścianę tylko przez płot. Po wystąpieniu do Energii o zdjęcie tej starej metalowej skrzynki i zamontowanie jej w granicy działki okazuje się że to nie takie proste. Nadmieniam że nie trzeba przedłużać kabli tylko je skrócić. Chcę się pozbyć starej skrzynki, zapłacić za nową i umieścić ją w granicy mojej działki. Powiedzieli mi że ja za to muszę zapłacić 6000zł. Skrzynka, robocizna, skrócenie o 4m kabla. Ta cena znacznie naruszy mój budżet. Chcę się tego pozbyć z budynku bo przeszkadza we wszystkim: okopaniu fundamentów i zrobienie nowej elewacji. Są tam jakieś WZM-y nie znam się. Proszę o poradę czy jest jakiś inny sposób aby obniżyć koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszek1232 21.10.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 w PGE tak ci powiedzieli ? Skoro koszt przyłączenia do nowej działki np przyłącza o mocy 11 kw to ok 2000 zł płacisz za ilość kw w moim regionie to 1 kw - 143 zł to za co ci oni policzyli te 6000 zł ? ? ? Idź prosto do dyrektora na skargę niech ci na piśmie wyliczą dlaczego i za co tak drogo.... Bo to jest okradanie ludzi w biały dzień !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawronka 22.10.2013 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 wychodzi na "chłopski rozum",że taniej ci wyjdzie rozwiązać umowę na dostarczanie prądu i podpisać nową na dostarczanie. wtedy wyniesie cię to ok. 2 tyś. Ten kraj nie przestaje mnie zadziwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszek1232 28.10.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Mnie też, zrób dokładnie jak ci radzimy i nie daj się naciągać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolpg 30.10.2013 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Problem jest w tym, że skrzynka z przyłączami już jest na ścianie budynku (wiek skrzynki oceniam na 25lat) i w niej są odejścia na inny budynek do sąsiada. 6000brutto chcą za przeniesienie skrzynki. W tej chwili jest tam jedna faza 4KW. Dodatkowo chcą 1600zł za wzrost mocy do 13KW. Jak rozwiążę z nimi umowę to zabiorą skrzynkę z budynku? Co dalej. Później będę chciał prąd to mogą robić pod górę. Mam wycenę 4 kartki A4 wypisane ze 150 pozycji. Nie wiem co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 30.10.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Zakreśl dane identyfikacyjne i dawaj skan na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawronka 31.10.2013 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 A co ciebie obchodzi skrzynka sąsiada? (to na wypadek pytania w elektrowni). jak rozwiążesz umowę to sąsiadowi będą musieli postawić, na swój koszt, nową skrzynkę bo on przecież umowy nie rozwiązał. A później ty podpiszesz nową umowę na dostarczanie i tobie też postawią nową skrzynke. Ewidentnie chcą żebyś płacił też za podłaczenie sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stiv32 31.10.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Tylko zapominacie ile trwa budowa nowego przyłącza - jeśli wytrzymasz 1,5 - 2 lata bez prądu to śmiało - wypowiadaj umowę i występuj o nowe warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszek1232 07.11.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Tylko zapominacie ile trwa budowa nowego przyłącza - jeśli wytrzymasz 1,5 - 2 lata bez prądu to śmiało - wypowiadaj umowę i występuj o nowe warunki. Dokładnie bo mogą zrobić po złości i dopiero na sam koniec umowy czyli w moim przypadku było to 18 m-cy postawić nowe przyłącze a wytrzymać np. 17 m-cy bez prądu bo wedy np. mogą wszystko podłączyć to dramat ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolpg 05.12.2013 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Po negocjacjach z Energą udało się obniżyć koszty o połowę. Czekam na umowę i zobaczymy co dalej. Oczywiście dam znać. Na tą chwilę chciałbym wszystkim podziękować za cenne rady. Teraz przeprawa z gazownikami ale to w innym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts