Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro komfort eko 20kw

witkacy112

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

obstawiam z dużą dozą pewności że w zaznaczonym na czerwono miejscu masz ten problem ze spiekaniem i kraterem

tam jest nagar - trzeba go usunąć- młotek przecinak lub śrubokręt i nie za mocno postukać

nagar spadnie problem zniknie

dobrze przejrzeć całą koronę i usunąć wszelkie naloty

IMG_3017.jpg

trudno mi się w tej sytuacji odnieść

moja wiedza jest jak widać zbyt mała

spróbuj kopnąć na priv do kolegi Jarecki79

on o palnikach wie bardzo dużo i zapewne szybko zdiagnozuje problem

ja wolę się wycofać niż pisać głupoty

w innych sprawach jeśli moja wiedza będzie wystarczająca oczywiście nadal służę pomocą

dzisiaj wyczysciłem znowu palenisko , wypoziomowałem , nagaru już nie ma mimo to pali się tak jak wczesniej z jednej strony dalej robi się lej a do góry idzie stożek ,zamówiłem dodatkowo sznur uszczelniający na wtorek bede miał to wymiwnie może cos pomoże ,już nie wim co mam myslec

Witkacy, zgodnie z prośbą odpisuję.

Nie znam Twojego sterownika.

Jak węgiel spiekający czy jak to określam "twardy" to podawaj małe ilości, nie wiem czy możesz na swoim sterze zejść na 3sekundy podawania, jak idzie to zrób pauzę 21sekund , nadmuch musisz dobrać w/g własnego doświadczenia, bo tego stera z obsługi nie znam. stopniowo rozciągaj po 2-3h pauzę, aby to dopalić.

A zawory zwrotne jakies tam są?

nie znam się na hydraulice zbytnio alejeśli brak zaworów to będzie przebijać

musisz dopytac dokładnie znawców tematu - ja moge coś palnąć a moja wiedza niewystarczająca w temacie

jak przebija a zamkniesz zawór przy pompce to sprawisz że będzie miała duże opory i może ulec uszkodzeniu

• 1 month później...

Witam.Właśnie jakieś miesiąc temu zakupiłem piecyk Defro eko komfort 20kw.Mam pare pytań odnośnie ustawienia parametrów spalania takiego piecyka(ekogroszek)??Wody w układzie mam jakieś 430-500litrów wody w obiegu i piecu.Dokładnie nie wiem jak powinien wyglądać prawidłowo spalony ekogroszek.Budynek jest nie ocieplony.

Moje ustawienia:

Temperatura zadana CO - 73stopnie

Temperatura zadana CWO - 55stopni

Czas podawania - 15s

Przerwa podawania - 65s

Histeryza kotła - 2stopnie

Histeryza CWU - 3 stopnie

Siła nadmuchu - 50%

Praca podtrzymania - 13s

Przerwa podtrzymania - 20min

Wentylator w podtrzymaniu:

czas pracy - 7s

czas przerwy - 12min

Piec pracuje około 15min, natomiast w podtrzymaniu wytrzymuje jakieś 20 min.Sterownik pieca to AG-LUX.Temperatura na zewnątrz +1do-4.Jedno spostrzeżenie moje to że piecyk na podtrzymaniu nie lubi przedmuchów.Prosił bym o jakieś podpowiedzi.Z góry dziękuje.

Mianowicie temperatura na wyjściu z pieca jest jakieś 42 stopnie a powrót 37stopni tak mniej wiecej powinno być??Zawór 4d ustawiony jest delikatnie poniżej 3 na skali.Zdjęcia popiołu jutro zamieszczę na forum ale już na nowych ustawieniach.Pytanie czy piec powinien chodzić na takiej zadeklarowanej tem.CO??(72stopnie)

jeśli w kotle sucho to powrót może mieć 37st

często producenci zabezpieczają się narzucając wysokie temperatury na kotle.

kwasowy punkt rosy w niesprzyjających warunkach moze sięgać poziomu 140st więc dużo powyżej punktu wrzenia

nijak się zatem mają do zaleceń producentów.

jest zbyt wiele zmiennych mających wpływ na kondensację aby ograniczać całość jedynie do temperatury na kotle

To według Ciebie Timon co być zmienił moich ustawieniach aby poprawić spalanie jak i postój na wstrzymaniu.Jestem otwarty na próby aby dość do optymalnych ustawień pieca przy okazji inni będą mieli odnośnik do swoich piecyków i ustawień :)

• 1 year później...
Chciał bym odświeżyć temat ale z nietypową prośbą do użytkowników właśnie pieca Defro komfort Eko, czy może ktoś wrzucić jakieś czytelne i kolorowe zdjęcia (bo w DTRce pieca to porażka), jak powinien wyglądać prawidłowy płomień podczas spalania w piecu, jak powinien prawidłowo wyglądać palnik w podtrzymaniu oraz jak powinien wyglądać prawidłowy popiół po spalaniu eko-groszku ?? Zapewne dużo świeżym (jak ja) palaczą pomoże... Wydrukuje, powieszę w piwnicy i będę wtedy prowadził negocjacje z piecem :)