Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć grzejnik ?

yamakazi

Recommended Posts

Witam chciał bym podłączyć do starej instalacji jeden grzejnik więcej Ogrzewanie węglowe rury są stalowe ogrzewanie grawitacyjne ale dodałem pompkę może ktoś mi doradzi czy tak może być jak na dodanych zdjęciach jedno zdjęcie jest jak mam podłączone drugie jak chce podłączyć jaka grubością rurki może być oznaczonej kolorem żółtym i brązowym czy 15 mm nie będzie za mała ? dodam ze nowe połączenie ma mieć 5m z rurek miedzianych czy lepiej by było podłączyć do tych rur głównych oznaczonych kolorem czerwonym i niebieskim ?

foto 1.jpg

foto 2.jpg

hmm jestem zielony w tych sprawach nie bardzo wiem o co Ci chodzi z odpowiednimi zaworami umożliwiającymi regulacje instalacji przy grzejnikach ?

Mogę jedynie powiedzieć ze grzejniki maja parę lat wymieniałem je na nowsze z aluminium a teraz po prostu chciał bym odciąć w tamtym miejscu nagwintować te rury i zamontować na złączki zaciskowe conex tylko się boje ze mi nie będzie grzał tamten grzejnik Ten nowy grzejnik ma mieć 12 żeberek aluminiowych

a tak sobie jeszcze myślę gdyby teoretycznie było można podłączy ten grzejni czy nie wykuć bruzd i dać te rurki w ścianach ? bo wiadoma ze to jest stara instalacja i rury idą na wierzchu i na dwóch wysokościach. Czy lepiej nic nie kombinować i dać tak samo na dwóch wysokościach jak było po staremu ?

foto 2 - Kopia.jpg

foto 2 - Kopia.jpg