Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domciu

adrianoos966

Recommended Posts

Ile mam dać grubości styropianu 0.031 na strop (trocionbeton) między piwnicą a parterem jeśli kalkulator wyznacza izolacje ścian piwnic na poziomie 0,22. Na parterze mam 0,20 i od wschodu 0,17 A może sie nie opłaci tak gruby na ściany piwnic? I czy opłaca się izolować podłogi w takiej piwnicy ocieplonej NIEOGRZEWANEJ. Na strop chciałbym lambda około 0.19 ale to 15 cm najlepszego styr. a na to za chiny ludowe nie mam miejsca, może pianka PUR?

Według ogólnych moich założeń im wyżej w domu tym grubszy styr. na skosach bet. planuje lamba 0.99Odpiszcie.

Edytowane przez adrianoos966

Pierwsze ... kolego lambda to współczynnik przewodzenia ciepła i jak będziesz miał "lambda" na poziomie 0,99 to trzeba by było tej izolacji ...

z 10 metrów.

Ile mam dać grubości styropianu 0.031
to co podałeś to jest wartość lambdy dla styropianu grafitowego jednostka W/mK.

a żeby uzyskać współczynnik przenikania ciepła U ... to co dalej wymieszałeś ...

Bez kalkulatorów innych tylko arkusz kalkulacyjny czy zwykły kalkulator, do tego Ci będzie potrzebny.

Liczymy opór cieplny czyli grubość wyrażoną w metrach przez lambdę ... czyli W/mK ..

otrzymujemy m^2*K/W czyli opór cieplny ... odwrotność oporu to jest współczynnik U którego poszukujesz ...

czyli W/m^2*K

np 0,1/0,031 = 3,22 m^2*K/W = 1/3,22 = to daje U 0,31 W/m^2*K i tego szukasz :)

a strop chciałbym lambda około 0.19
nie lambda a U ...

aby to wyszło to trzeba .

z.jpg trzeba Ci koło 16 -17cm ...

Tak myślałem że będziecie mi wypominać błędy w jednostach. Ale dzięki za odpowiedz

Chciałbym jeszcze usłyszeć ile się zaleca albo ile ty dałbyś stropianu nad piwnice nieogrzewane ocieplone. Albo jakie U :) dla stropu

Tak myślałem że będziecie mi wypominać błędy w jednostach. Ale dzięki za odpowiedz

Chciałbym jeszcze usłyszeć ile się zaleca albo ile ty dałbyś stropianu nad piwnice nieogrzewane ocieplone. Albo jakie U :) dla stropu

To dobrze myślałeś :)

Ale nieważne...... efekt został osiągnięty, masz sensowną odpowiedź.

Kolega xxxx Ci ładnie wyliczył - jak się to pisze???? w sensie: nicka Twojego? :)

adrianoos966 Pogubiłeś się, ponieważ miałeś styczność z pewnymi ludźmi co dla nich to wszytko jedno.

Jak sam widzisz rachunki są proste nie męczące.

Sama grubość to nie wszystko, będzie się tu liczyć ciągłość izolacji. wolę mieć 10cm wszędzie niż 20cm z masą błędów czytaj mostki termiczne.

Przymaścił bym 15cm grafitowego co da U 0,2 wata na metr kwadratowy razy stopień C.

adrianoos966 Pogubiłeś się, ponieważ miałeś styczność z pewnymi ludźmi co dla nich to wszytko jedno.

Jak sam widzisz rachunki są proste nie męczące.

Sama grubość to nie wszystko, będzie się tu liczyć ciągłość izolacji. wolę mieć 10cm wszędzie niż 20cm z masą błędów czytaj mostki termiczne.

Przymaścił bym 15cm grafitowego co da U 0,2 wata na metr kwadratowy razy stopień C.

Ależ oczywiście że sama grubość to nie wszystko, tylko w moim przypadku w teorii nie ma dziur, ocieplałem w tym roku elewacje bo na więcej brak kasy, klejone na obwód bo na placki leci ciepło do góry. Zniszczyłem balkon drewniany, zniszczyłem wiatę a teraz muszę to wszystko odbudowywać w pełni podpożądkowując się termoizolacji, kołki wgłębione zasłonięte zatyczkami grafitowymi, w skrzynkce od prądu na elewacji zrobiłem wsuwany styropian (fajny pomysł) nawet gwoździa do przymocowania drzwi nie wbiłem tylko wymyśliłem inny sposób. Od razu przygotowałem się na okna pasywne montowane w styropianie. WSZYSTKIE szpary między styropianami zapiankowałem głęboko pianką niskorozprężną. Tym sposobem planuje ocieplić CAŁY dom. Na końcu kamerą termowizyjną i jak zobaczę mostek termiczny to popełnie samobójstwo. heh

Jak coś robię to perfekcyjnie, taki mój charakter

Ale jakiś wizjoner termoizolacji to ze mnie żadny, ba, nic nie umiem

Od razu przygotowałem się na okna pasywne montowane w styropianie. WSZYSTKIE szpary między styropianami zapiankowałem głęboko pianką niskorozprężną. Tym sposobem planuje ocieplić CAŁY dom.
Bardzo miło czyta się takie posty :)

jak ktoś jest świadomy celu :)

Od razu przygotowałem się na okna pasywne montowane w styropianie.
To tam gdzie możesz ... zrób fix'y i obrób samą szybę ...

XPS'em .. pisząc w skrócie.

Ja jedynym elementem w oknie kupnym to będą szyby ... ramę muszę zrobić sam ! ponieważ to co jest na rynku ... to lekka lipa jest izolacyjna ...

Ponieważ wydasz majątek ...a efekt będzie średni.

Zadanie to jest dla ktoś co wie jak obrabiać drewno i nie zrobi lip takie że z jednolitego drewna zrobi ramę czy futrynę ...

Ja planuje kupić drewniane. Większa izolacja ram niż plastików, pasywne, drewniane ładniejsze, naturalne. Kosmiczne pieniądze

Ale to inwestycja na lata!

Czemu twierdzisz że rynkowe to lipka?

Chyba mają certyfikaty, a samemu nie napełnisz argonem między szybami, raczej

Chyba mają certyfikaty, a samemu nie napełnisz argonem między szybami, raczej
Ponieważ widzę ... liczy ... jakie ze sobą niosą ...

Liczy które pokazują ile wat przez nie ucieknie ... lub ile wat od słońca zyskam. Patrzę na cenę ... i widzę że to nie tędy droga ...

http://www.m-sora.si/en/windows/details/natura-pasiv-izo

Właśnie na to co natrafia osoba ... która zaczyna przygodę z oknami ... cudowne gazy w szybach ... mnie udało się zrobić szybę z powietrzem o U 0,47 ... przebadana ... co prawda 5 szyb ... ale samo powietrze :)

Gaz wpływa i owszem na izolację ... ale dla czystego szkła... tj dwóch szyb... jest to U 2,9 ... a dla argonu U 2,8 ... to jakim cudem dwie szyby schodzą do 1,0 czy 1,1 ... a no sekret tkwi w powłokach nisko emisyjnych ...to one w 90 % odpowiadają za izolacje ... szyby zespolonej ...

Wejdź na stronę pilkingktona ... tam jest program spektrum to sobie przeliczysz oszklenia ... przeróżne ...

Ponieważ widzę ... liczy ... jakie ze sobą niosą ...

Liczy które pokazują ile wat przez nie ucieknie ... lub ile wat od słońca zyskam. Patrzę na cenę ... i widzę że to nie tędy droga ...

http://www.m-sora.si/en/windows/details/natura-pasiv-izo

Właśnie na to co natrafia osoba ... która zaczyna przygodę z oknami ... cudowne gazy w szybach ... mnie udało się zrobić szybę z powietrzem o U 0,47 ... przebadana ... co prawda 5 szyb ... ale samo powietrze :)

Gaz wpływa i owszem na izolację ... ale dla czystego szkła... tj dwóch szyb... jest to U 2,9 ... a dla argonu U 2,8 ... to jakim cudem dwie szyby schodzą do 1,0 czy 1,1 ... a no sekret tkwi w powłokach nisko emisyjnych ...to one w 90 % odpowiadają za izolacje ... szyby zespolonej ...

Wejdź na stronę pilkingktona ... tam jest program spektrum to sobie przeliczysz oszklenia ... przeróżne ...

No pewnie że ja popieram twórczość, talent inżynierski:D. Wszelakie samoróbki to też moja cecha. Nie tylko inżynierzy konstruowali różne rzeczy. Ale wierzę ci, mnie nie spodobałoby się 5 szyb :cool:

Też mam okna skrzynkowe i miałem je poddać renowacji, elegancko mógłbym wprawić 4 szyby. Powiem ci że okna byłby by potężne pod względem izolacji bo powietrze ma 0.025 a w tych okach byłoby go mnóstwo. Niestety wypaczone ramy itd. wykluczyły je z opłacalności.

Też mam okna skrzynkowe i miałem je poddać renowacji, elegancko mógłbym wprawić 4 szyby. Powiem ci że okna byłby by potężne pod względem izolacji bo powietrze ma 0.025 a w tych okach byłoby go mnóstwo. Niestety wypaczone ramy itd. wykluczyły je z opłacalności.

No widzisz... nie Twoja wina że o tym nie wiesz ... powietrza ma taką izolacyjność jeśli jest idealnie nieruchome ...

Opory zastępcze pustki powietrznej ... są już policzone ... kres przyrostu oporu .. jest przy szczelinie 20mm i wynosi 0,18 m^2*K/W ...

a jak do dasz opór powłoki niskoemisyjnej ... około 0,4 ... to daje te 0,66- 0,7 m^2*K/W co odpowiada koło 2,5 cm styropianu ...

Oczywiście że w oknach skrzynkowych tkwi potencjał ...

Pierwsze uszczelki tych okien wykonujesz ... smarując ramy czymś do czego nie przywrze silikon ... i nakładasz na futrynę silikonu ...

potem zamykasz skrzydło ... zbierasz nadmiar silikonu .. i masz idealną uszczelkę ...

Frezujesz w ramie większe zagłębienie pod szybę .. i dajesz jedno zespolenie ... dodajesz XPS,a jako zatyczkę na szybę od zewnątrz ... i masz szybę osadzoną ..

A jak nie wykonujesz nowe okna z drewna klejonego ... na mikro wczep ... i masz ramę która się nie wypaczy :)

Kiedy się rozpędzisz możesz zrobić pakiet ... 2 szyby plus skrzydło od środka 3 szyby ... no kurcze jak znajdziesz cieplejsze okno na rynku ...

to już będę pod warzeniem ... a tańsze to w szoku ...

Naszkicowałem Tobie .... to jaką ścieżkę sobie wyznaczyłem ...

jak dobrze pokombinujesz to zejdziesz z oknem do poniżej U 0,3 !!! gdzie najcieplejsze okna schodzą do U 0,6 ... ale koszt jest masakryczny ...

No widzisz... nie Twoja wina że o tym nie wiesz ... powietrza ma taką izolacyjność jeśli jest idealnie nieruchome ...

Opory zastępcze pustki powietrznej ... są już policzone ... kres przyrostu oporu .. jest przy szczelinie 20mm i wynosi 0,18 m^2*K/W ...

a jak do dasz opór powłoki niskoemisyjnej ... około 0,4 ... to daje te 0,66- 0,7 m^2*K/W co odpowiada koło 2,5 cm styropianu ...

Oczywiście że w oknach skrzynkowych tkwi potencjał ...

Pierwsze uszczelki tych okien wykonujesz ... smarując ramy czymś do czego nie przywrze silikon ... i nakładasz na futrynę silikonu ...

potem zamykasz skrzydło ... zbierasz nadmiar silikonu .. i masz idealną uszczelkę ...

Frezujesz w ramie większe zagłębienie pod szybę .. i dajesz jedno zespolenie ... dodajesz XPS,a jako zatyczkę na szybę od zewnątrz ... i masz szybę osadzoną ..

A jak nie wykonujesz nowe okna z drewna klejonego ... na mikro wczep ... i masz ramę która się nie wypaczy :)

Kiedy się rozpędzisz możesz zrobić pakiet ... 2 szyby plus skrzydło od środka 3 szyby ... no kurcze jak znajdziesz cieplejsze okno na rynku ...

to już będę pod warzeniem ... a tańsze to w szoku ...

Naszkicowałem Tobie .... to jaką ścieżkę sobie wyznaczyłem ...

jak dobrze pokombinujesz to zejdziesz z oknem do poniżej U 0,3 !!! gdzie najcieplejsze okna schodzą do U 0,6 ... ale koszt jest masakryczny ...

Zadziwiasz mnie znajomością inżynierii i przedmiotów ścisłych. (u mnie krucho)

Twórz dalej, tacy ludzie są przyszłością upadłej Polski

Wiesz, nawet zaciekawiła mnie to U okien samoróbek, a to jest chyba prawdziwe

Mógłbym zrobić takie coś ale trochę mnie to przerasta, a i tak nie wiadomo co z tego wyjdzie.

Wiesz, nawet zaciekawiła mnie to U okien samoróbek, a to jest chyba prawdziwe
bo widzę że ktoś bardzo podobnie myśli ... to go

naprowadzę do tego miejsca gdzie teraz jestem ... oszczędzając mu pewnych etapów i kosztów.

Czasem wystarczy butapren i profil z alu ... i można tak doszlifować drewno że nie trzeba uszczelek ... ale głupim bym był jeśli uwierzył bym że drewno lite .. zachowa się dobrze ...

Im drobniejsze kawałki ... do klejenia ramy tym lepsze i pewniejsze drewno. I XPS's.... jak ktoś z niego wkręta gołymi rękami wyrwie ...

to jest pierońsko silny, drut oporowy ... do cięcia ... choć tu kolega tnie ... CNC .. to nie potrzeba ... I tak zostają pieniądze w kieszeni .

Jedyny warunek trzeba mieć pewne maszyny .... typu frezarka czy kawałek piły ukosowej lub mini formatówki ...

inaczej obróbka drewna nie stanie się przyjemna.

W najbliższym czasie będę przerabiał okno skrzynkowe ... tak jak naszkicowałem .... opisem ...

Cel badawczy ... ponieważ elewacja po elewacji .. trzeba dom godnie zaizolować ... i będą nowe okna ... nowe samodiełki :)

bo widzę że ktoś bardzo podobnie myśli ... to go

naprowadzę do tego miejsca gdzie teraz jestem ... oszczędzając mu pewnych etapów i kosztów.

Czasem wystarczy butapren i profil z alu ... i można tak doszlifować drewno że nie trzeba uszczelek ... ale głupim bym był jeśli uwierzył bym że drewno lite .. zachowa się dobrze ...

Im drobniejsze kawałki ... do klejenia ramy tym lepsze i pewniejsze drewno. I XPS's.... jak ktoś z niego wkręta gołymi rękami wyrwie ...

to jest pierońsko silny, drut oporowy ... do cięcia ... choć tu kolega tnie ... CNC .. to nie potrzeba ... I tak zostają pieniądze w kieszeni .

Jedyny warunek trzeba mieć pewne maszyny .... typu frezarka czy kawałek piły ukosowej lub mini formatówki ...

inaczej obróbka drewna nie stanie się przyjemna.

W najbliższym czasie będę przerabiał okno skrzynkowe ... tak jak naszkicowałem .... opisem ...

Cel badawczy ... ponieważ elewacja po elewacji .. trzeba dom godnie zaizolować ... i będą nowe okna ... nowe samodiełki :)

Ciekawie, ciekawie ale czas już spać. Dobranoc :bye:

Edycja o 10 rano :yes:

Jeśli masz jeszcze jakieś informacje to pisz śmiało, sam chciałbym przerobić stare okna ale w tej dziedzinie jestem jak noworodek, Nawet cięcie szkła mi nie wychodzi.

I się zastanawiam czy podjąć się zadania bo okno które chciałem kupić 1 kosztuje 1700zł! najtaniej

A i tak nie najlepsze.

I się zastanawiam czy podjąć się zadania bo okno które chciałem kupić 1 kosztuje 1700zł! najtaniej

A i tak nie najlepsze.

no właśnie samo przez się ... mnie o tyle łatwiej że wliczam w budowę domu robienie okien .

I potrzebne zabezpieczenie na ten cel. dobrze wiem że aby przyciąć dobrze deskę potrzebne jest coś na wzór piły formatowej.

Powiedzcie mi wkońcu proszę czy jeśli ocieplę strop między nieogrzewaną piwnicą a parterem ogrzewanym, będzie miało U 0,28 w jednej części stropu i 0,19 w drugiej to jest sens szaleć z ocieplaniem NIEOGRZEWANEJ piwnicy na poziomie 0,22?? Czy ocieplać wtem ;) podłoge tejże piwnicy. Chciałem zrobić dom "prawie" :rolleyes: energooszczędny. Ale ocieplać przestrzeń w której prawie nie wytwarza się ciepła nie ma sensu...? Edytowane przez adrianoos966